Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Mulţi români sunt puşi în situaţia în care nu îşi mai permit să aibă propria casă ori propria maşină, iar o minivacanţă de două zile la munte a devenit, probabil, un vis frumos. Cât despre copii, când vine vorba despre acest aspect, majoritatea fie evită subiectul, fie amână momentul la nesfârşit, în speranţa că peste câţiva ani va fi mai bine, iar cel mic se va putea bucura nu doar de dragostea părinţilor, ci şi de o situaţie materială mai bună. Dacă totuşi v-aţi hotărât să aduceţi pe lume un bebeluş, atunci e bine să ştiţi că întotdeauna se găsesc soluţii, iar sfaturile noastre vă vor ajuta să duceţi sarcina la bun sfârşit cu bani mai puţini.

Magazinele tip „orice produs X lei”, o adevărată comoară
Atunci când vă hotărâţi să aduceţi pe lume un copil trebuie să vă planificaţi bugetul foarte bine, pentru că pot apărea tot felul de cheltuieli neprevăzute. În primul rând, e vorba despre hainele pentru gravidă, de care aveţi neapărat nevoie. Pentru că acestea nu se găsesc chiar în toate magazinele şi mai ales dacă vă e greu să vă deplasaţi puteţi căuta pe internet. În momentul de faţă există multe firme online care vând astfel de produse la preţuri destul de mici, iar comanda vă va ajunge în câteva zile. În cazul în care nu aveţi acces la internet rugaţi pe cineva să vă ajute, deoarece în magazinele online puteţi găsi şi hăinuţe sau accesorii (cărucioare sau pătuţuri, de exemplu) pentru camera bebeluşului care va veni pe lume. Evident că îmbrăcăminte ieftină puteţi lua şi din piaţă sau din magazinele tip „orice produs X lei”, unde puteţi găsi şi încerca de toate, de la body până la pamperşi, pleduleţe, cărucioare sau jucării. Totul e să urmăriţi promoţiile.

Cereţi reţetă compensată medicului de familie
Vizitele la medic sunt foarte importante atât pentru mamă, cât şi pentru făt şi trebuie să vă prezentaţi la consultaţie cât mai repede, cel mai bine încă dinainte de a rămâne însărcinată. În privinţa analizelor, care sunt foarte costisitoare (peste 800 de lei), acestea se fac în fiecare dintre cele trei trimestre de sarcină. E vorba atât despre analize de sânge, cât şi despre Papanicolau, urină, glicemie, testele 2D, 3D sau altele, în funcţie de modul în care evoluează sarcina. Din păcate, multe femei nu ştiu că au dreptul la analize gratuite dacă apelează la medicul de familie. Ce-i drept, acestea acoperă aproximativ un sfert din cheltuiala totală (adică 100-200 de lei), dar fiecare bănuţ contează. De aceea, e important să vă informaţi despre posibilitatea de a primi compensat anumite medicamente necesare în timpul sarcinii şi să cereţi reţetă gratuită medicului de familie.

Puteţi face gratuit analize
Unii dintre români au învăţat deja că un abonament la o clinică particulară (care poate fi în jur de 15-20 de euro pentru fiecare membru al familiei) poate scuti o grămadă de bani scoşi din buzunare. Persoanele aflate în această situaţie pot beneficia de controale, analize şi ecografii gratuite ori de câte ori au nevoie.
În cazul în care nu vă simţiţi bine şi nu aveţi suficiente fonduri pentru a merge la un cabinet particular, puteţi vorbi cu medicul de familie, ca să vă ajute să vă internaţi într-un spital, unde vi se vor face gratuit toate analizele necesare. Acelaşi lucru e posibil şi în cazul în care doctorul de familie, care are cabinet particular, lucrează şi la stat. Dacă nu vă deranjează să staţi la cozi şi nici atmosfera de spital, atunci puteţi merge acolo când ştiţi că este de gardă şi vă va consulta gratuit.

Împrumutaţi haine de la alte mămici
În timpul sarcinii încercaţi să evitaţi îngrăşarea excesivă, astfel încât vechea garderobă să vă cuprindă până în utimele luni de sarcină, când puteţi împrumuta o salopetă sau un sarafan de la o prietenă care abia a născut. De asemenea, este bine să nu faceţi foarte multe cheltuieli pentru copil, deoarece, în mod sigur, micuţul va primi multe cadouri după ce se va naşte, iar în ceea ce priveşte hăinuţele, acestea vor rămâne foarte repede mici. Mai bine, dacă aveţi prietene ai căror bebeluşi au crescut, puteţi profita şi folosi hăinuţele care nu li se mai potrivesc, dar şi pătuţul şi alte accesorii.

Economisiţi pentru perioade mai grele

Potrivit noii legislaţii, mamele au voie să stea acasă cu bebeluşul lor timp de doi ani, dar vor primi indemnizaţia pentru creşterea copilului, în valoare de 75% din veniturile realizate, numai pentru primul an. Dacă nu aveţi cu cine să îl lăsaţi pe cel mic după vârsta de 1 an şi nu găsiţi loc la creşă pregătiţi-vă din timp. Fie soţul ar trebui să câştige îndeajuns de mulţi bani ca să vă poată întreţine pe toţi trei, fie puneţi bani deoparte încă de pe acum.

Înlocuiţi cremele scumpe cu produse naturiste

Folosiţi creme de hidratare pe care le aveţi deja sau cumpăraţi produse antivergeturi mai ieftine. De asemenea, puteţi apela şi la remediile naturiste. Spre exemplu, dacă aveţi prin casă ulei de ienupăr îl puteţi folosi cu încredere, mai ales că e şi un foarte bun purificator al sângelui. Vă mai poate fi de folos şi cura cu suc de ţelină. Beţi câte un pahar în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni, şi riscul de a face vergeturi va scădea. În ceea ce priveşte alimentaţia, dacă aveţi poftă de produse scumpe, este bine să le găsiţi câte un înlocuitor mai ieftin, la fel de gustos şi, nu în ultimul rând, sănătos.

Pont! Interesaţi-vă şi de centrele care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, poate reuşiţi să vă faceţi gratuit o parte dintre analize.

Sfat! În timpul sarcinii aveţi grijă de dumneavoastră şi de făt, nu ridicaţi greutăţi, nu faceţi gesturi bruşte ori întinderi şi controlaţi-vă dieta. Astfel puteţi evita complicaţiile care vor genera cheltuieli în plus.