Main menu

header

de Elena Şerban

Criză, criză, criză. Peste tot se vorbeşte despre asta. Oamenii nu fac altceva decât calcule despre cum să economisească. Una dintre variante este aceea de a folosi coaja de lămâie nu doar pentru ornatul prăjiturilor, ci şi pentru igienizarea diferitelor obiecte casnice. Astfel, cu banala lămâie puteţi curăţa ibricele de ceai sau de cafea, puteţi elimina petele sau chiar să ţineţi insectele la distanţă, şi astfel să economisiţi produsele necesare acestor activităţi.

Înlătură grăsimea
În general gustoasă, mâncarea cu grăsime lasă urme nu tocmai pe placul tuturor. Dacă până acum aţi îndepărtat depunerile unsuroase cu ajutorul chimicalelor, acum, din motive financiare sau de sănătate, încercaţi să folosiţi lămâia. Sau, mai bine zis, jumătăţile stoarse deja, în care aţi înmuiat un serveţel de pânză şi peste care aţi adăugat sare fină. Succesul este garantat, chiar şi fără detergentul de vase (al cărui preţ începe de la 4 lei). Coaja de lămâie, spre exemplu, vă poate ajuta să scoateţi şi resturile de mâncare întărită care au sărit pe pereţii cuptorului cu microunde. Pentru aceasta, puneţi într-un castron umplut pe jumătate cu apă patru-cinci felii de lămâie, introduceţi-l în cuptor şi programaţi-l la temperatura maximă timp de cinci minute, astfel încât apa să fiarbă, iar pe pereţi să se realizeze condens. Acesta ajută la îndepărtarea mizeriei depuse în interiorul cuptorului, iar diferenţa de preţ dintre cât ar costa un produs special pentru cuptor (aproximativ 10-15 lei) şi o lămâie (care costă aproximativ un leu) este foarte mare. În plus, este de reţinut faptul că puteţi consuma şi conţinutul fructului, folosind pentru curăţat doar coaja.

Remediu pentru coatele uscate
„Şi-a tocit coatele pe băncile şcolii, învăţând” este o expresie pe care am auzit-o frecvent. Ei bine, acum puteţi scăpa foarte simplu de coatele urâte, cu o piele întărită, fără a apela la creme speciale, care pot costa şi câteva zeci de lei. Aşadar, puneţi puţin bicarbonat de sodiu peste o jumătate de lămâie, sprijiniţi cotul în ea timp de câteva minute, clătiţi şi apoi uscaţi pielea. Sucul, plin de vitamine şi nutrienţi, poate fi utilizat şi în uz extern, ca loţiune tonică. Astfel, în cazul în care tocmai vi s-a terminat acest produs cosmetic şi nu aveţi bani să cumpăraţi altul ştergeţi imediat faţa cu interiorul unor coji de lămâie, frecând uşor. Sfatul specialiştilor în cosmetică este acela de a avea grijă când ajungeţi la pielea subţire din jurul ochilor, din cauza sensibilităţii acesteia. Tot pentru uz extern puteţi prepara o pastă dintr-o jumătate de ceaşcă cu zahăr, coaja de la o lămâie dată prin răzătoare şi ulei de măsline (adăugat până se formează o pastă mai groasă). Nu insistaţi cu masatul, deoarece scrubul este foarte eficient prin componenţă şi nu prin duritatea zahărului.

Excelent dezodorizant
Dacă v-aţi săturat să daţi o grămadă de bani pe produsele de curăţat obiecte din oţel, crom sau cupru e bine să ştiţi că acestea îşi pot recăpăta strălucirea dacă sunt frecate cu jumătăţi de lămâie. Atenţie însă! Dacă obiectele din crom îşi recapătă strălucirea doar lustruindu-le cu o jumătate de lămâie stoarsă, în cazul cuprului sau al oţelului este nevoie să înmuiaţi fructul în prealabil în sare sau praf de copt, lăsaţi să acţioneze timp de cinci minute şi apoi clătiţi cu apă călduţă. O altă calitate a lămâilor este aceea că elimină mirosurile neplăcute din recipientele de plastic. Spre exemplu, pentru a dezodoriza găleata de gunoi trebuie să procedaţi astfel: turnaţi apă fierbinte, adăugaţi două lămâi tăiate felii şi lăsaţi să se răcească.

Scoate diverse pete
Acest tip de citrice este ideal şi pentru scoaterea petelor de ceai sau de cafea de pe ibric. Din cauza taninului şi a coloranţilor existenţi în aceste băuturi, vasele folosite pentru prepararea lor capătă o nuanţă închisă. Însă, depozitele de minerale se pot elimina simplu dacă fierbeţi în ibricul respectiv cojile de la două lămâi timp de câteva minute. Lăsaţi apoi vasul o oră, fără să acţionaţi în vreun fel, iar după aceea frecaţi-l şi clătiţi-l cu multă apă călduţă. Pentru petele de cafea mai puteţi încerca şi o altă variantă: lăsaţi în interior lichidul rezultat din topirea a patru cuburi de gheaţă, a unei linguriţe cu sare şi a sucului de la o lămâie. În acest fel economisiţi banii daţi pe tix (3-4 lei). Zeama obţinută prin stoarcerea unei lămâi mai poate fi folosită şi pentru scoaterea unor pete de cerneală sau a urmelor rămase pe mâini de la fructe ori legume (vişine, sfeclă, mure, afine, coacăze negre, nuci, dude şi altele). În acest sens, tamponaţi urma cu un tampon de pânză bine înmuiat în suc de lămâie. De asemenea, petele de nicotină care „împodobesc” mâinile fumătorilor cu state vechi pot fi eliminate dacă sunt frecate uşor cu piatră ponce de trei ori pe zi şi apoi cu suc de lămâie.

Ţine insectele la distanţă

Aţi încercat o mulţime de produse împotriva gândacilor, muştelor, ţânţarilor sau furnicilor? Ei bine, dacă acestea n-au dat rezultate, iar insectele vă dau în continuare târcoale, trebuie să ştiţi că lămâile vă pot fi de ajutor. Aşadar, plasaţi coji de lămâie în toate locurile în care ştiţi că ar putea intra micile vietăţi. Nu doar că veţi avea o casă fără insecte, ci una în care mirosul foarte plăcut va fi peste tot, iar dumneavoastră veţi economisi lunar cel puţin 10-20 de lei.

Pont! Un kilogram de lămâi costă în această perioadă între 6 şi 9 lei, în funcţie de magazin, dar, ţinând cont de multifuncţionalitatea acestora, fructele îşi merită pe deplin banii.