Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Sărbătorile de Iarnă bat la uşă, însă se pare că anul acesta Moş Nicolae şi Moş Crăciun vor avea buget limitat din cauza crizei. Dacă vreţi totuşi să le lăsaţi celor dragi un dar în ghetuţe sau sub brad e bine să ştiţi că puteţi apela la cardurile-cadou sau la obiectele personalizate. Astfel, gestul dumneavoastră va fi apreciat de două ori, pentru că v-aţi gândit şi la preferinţele persoanei respective. De aceea vă oferim câteva sfaturi care vă pot fi de folos.

Optaţi pentru un tricou personalizat cu mesaj
În primul rând, este important să ţineţi cont de personalitatea celui căruia intenţionaţi să-i daţi cadoul. În funcţie de acest aspect, puteţi alege între darurile de strictă necesitate - pe care le poate folosi în casă, la birou sau aşa mai departe - sau cele simbolice, oferite ca amintire. Oricum, toată lumea ştie că cele mai simple cadouri pentru doamne sunt ciocolata şi florile, iar pentru domni, sticla cu vin frumos ambalată.
Dacă vreţi să vă implicaţi mai mult în alegerea cadoului, un obiect personalizat ar fi ideal. Poate fi vorba despre un pix, o agendă sau chiar o cană. Aveţi însă grijă la mesajul transmis! Acesta trebuie ales cu foarte mare atenţie şi poate suna ceva de genul: „Pentru cel mai de treabă/gaşcă prof!”, „Cel mai înţelegător şef” sau „Pentru cel mai bun coleg!”. Spre exemplu, o cană inscripţionată cu mesajul dorit de dumneavoastră poate costa în jur de 15-20 de lei. Dacă vă pricepeţi la desen îi puteţi schiţa portretul într-un mod amuzant, dar nu supărător, şi apoi să îl înrămaţi! La magazinele de cartier puteţi găsi o ramă drăguţă şi la 10-15 lei. Veţi vedea că va fi un cadou de efect, pe care-l poate păstra cu drag pe un perete, în birou sau chiar acasă. În plus, nu vă va costa mare lucru.

Oferiţi-le celor dragi o şedinţă de… răsfăţ
Dacă e vorba despre un prieten fără pretenţii sau despre partenerul de viaţă, un cadou ingenios şi nu foarte costisitor ar fi o fotografie cu voi doi înrămată. Apoi, în funcţie de talentele şi de specialitatea fiecăruia, există foarte multe alte variante. De exemplu, dacă vă pricepeţi la croitorie şi pregătiţi un dar pentru o doamnă o puteţi da gata cu un obiect de vestimentaţie. Dacă preţul unei bluze drăguţe ajunge în mall şi la 100 de lei, dumneavoastră puteţi da pe material între 15 şi 40 de lei, în funcţie de modelul pentru care optaţi. La fel puteţi proceda dacă vă pricepeţi la lucrul manual - confecţionaţi cercei sau brelocuri haioase, pe care să le daţi amicilor. Dacă nu aveţi înclinaţii în acest sens, puteţi urmări cel puţin târgurile de acest gen şi să profitaţi de reduceri.
În cazul în care ştiţi câte ceva despre calculatoare, iar persoana aniversată e înnebunită după filme sau muzică, atunci fie îi puteţi oferi bilete la cinema, fie îi descărcaţi filme de pe internet şi îi faceţi un DVD. La fel de mult puteţi economisi şi dacă vă pricepeţi, cât de cât, la bucătărie. Un tort personalizat, cu numele persoanei sărbătorite pe el, făcut de mâna dumneavoastră va atrage aprecierea celor din jur! Astfel, veţi economisi cel puţin 50 de lei. În schimb, dacă lucraţi la un salon de cosmetică sau coafură, puteţi să oferiţi celor dragi câte o şedinţă gratuită de răsfăţ. Oricui îi va prinde bine.

Cărţile de la anticariat vă pot scoate din impas
În cazul în care sărbătoritul e pasionat de lectură fie îi cumpăraţi cartea preferată, fie aruncaţi o privire în biblioteca personală sau la anticariat şi îi oferiţi o carte pe care dorea de mult s-o citească! Chiar dacă nu-i nouă, valoarea culturală a acesteia va conta mai mult. Celor care sunt atraşi de jocurile de noroc le puteţi dărui un bilet la loto sau la pariuri sportive. Dacă vă pricepeţi la grafică, încercaţi să confecţionaţi singuri felicitări, apoi faceţi rost de hârtie cartonată sau lucioasă ca să le scoateţi la imprimantă. În acest fel veţi economisi între 2 şi 15 lei, cât costă un astfel de obiect haios.
Un cadou interesant şi foarte ieftin ar fi şi animăluţele, mai ales dacă tocmai pisica sau căţeluşul dumneavoastră a făcut pui. Atenţie însă! Asiguraţi-vă că persoana căreia intenţionaţi să i le dăruiţi e iubitoare de animale şi că are spaţiul şi timpul necesare pentru a le îngriji aşa cum trebuie.
Dacă vreţi să le dăruiţi un coş plin cu bunătăţi, iată un truc: nu-l cumpăraţi de-a gata din magazin, ci luaţi produsele separat, profitând de oferte şi „asamblaţi˝ un pachet frumos. Veţi ieşi cu câteva zeci de lei mai ieftin.

Transformaţi un ghiveci într-un dar haios

Iată de ce aveţi nevoie pentru a transforma un obiect vechi într-un cadou interesant: un ghiveci din lut ars, nesmălţuit, ceară şi fitil (pot fi luate de la lumânări folosite), culori acrilice şi lac pentru fixat vopseaua. Pictaţi ceva haios pe ghiveci şi dăruiţi-l ca atare. Dacă nu, daţi-i o singură nuanţă veselă şi pregătiţi-vă să-l transformaţi într-un suport pentru lumânare. Strângeţi toate bucăţile de ceară disponibile şi scoateţi-le fitilul. Păstraţi o singură lumânare cu fitil neatinsă, pentru operaţiunea finală. Apoi topiţi ceara într-un vas metalic (nu durează decât câteva minute). Căutaţi o tăbliţă şi puneţi-o pe fundul ghiveciului, în dreptul găurii pe unde ar fi trebuit să se scurgă surplusul de apă. Aşezaţi lumânarea în picioare şi turnaţi pe lângă ea ceara topită. Ţineţi-o bine până se va întări ceara şi apoi tăiaţi surplusul, astfel încât să rămână doar cu un deget deasupra cerii. Împachetaţi frumos, şi cadoul e gata!

Ponturi!
- Uneori ne este greu să ghicim ce îşi doresc persoanele dragi de lângă noi sau avem îndoieli în ceea ce priveşte mărimea sau culoarea potrivită. În acest caz, cea mai bună soluţie este cardul cadou. Acesta se găseşte la foarte multe magazine, iar avantajul este că îl puteţi alimenta cu ce sumă vreţi (50, 100, 200 de lei sau chiar mai mult). Ulterior, sărbătoritul va merge în magazinul respectiv cu cardul şi va cumpăra ceea ce îşi doreşte.
- În vremuri de criză s-au deschis foarte multe magazine cu preţ unic, de exemplu: „Orice produs 10 lei“. Nu strică să mergeţi să vedeţi despre ce e vorba, poate găsiţi un dar ieftin şi interesant!
- Dacă nu aveţi foarte mult timp la dispoziţie pentru cumpărături, luaţi-le celor dragi un ghiveci cu crăciuniţe. Acesta va fi un ornament natural de invidiat pe masa de Crăciun.