Main menu

header

856 27 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Pielea întoarsă este unul dintre cele mai frumoase și elegante materiale, folosite în confecționarea hainelor și a încălțămintei, dar pe cât este de apreciată, pe atât este de pretențioasă. Până și cele mai mici pete se pot observa cu ușurință, tocmai de aceea, necesitând o îngrijire și o curățare specială. Din fericire, pe lângă produsele din comerț, există câteva soluții pe care fiecare le are la îndemână, în propria bucătărie și care, în timp, s-au dovedit chiar mai eficiente decât cele chimice.

Folosiți șampon pentru păr

Indiferent de sezon, pielea întoarsă este în tendințe și trebuie să se regăsească în garderoba oricui, în diferite combinații. Dar, fie că vorbim despre încălțăminte sau despre obiecte vestimentare, pielea întoarsă necesită o îngrijire specială și foarte atentă, pentru a-și păstra aspectul și textura cât mai mult timp. Încălțămintea se murdărește cel mai repede. Băuturile, în special vinul roșu sau coca cola, sunt cel mai mare inamic al pielei întoarse, pentru că pătează și, dacă nu se curăță la timp, se impregnează în țesătură. De asemenea, și stropii de ploaie pot lăsa pete, de aceea, sfatul specialiștilor este să nu evitați purtarea pantofilor din piele întoarsă pe vreme ploiasă. Dar, dacă v-ați pricopsit cu astfel de urme și vreți să le îndepărtați fără să afectați țesătura, trebuie să țineți cont de câțiva pași simpli. Mai întâi, umeziți un prosop curat și ștergeți toată suprafața încălțămintei, uniform. Apoi, cu același prosop, folosiți un șampon de spălat părul, care să conțină și balsam. Nu apăsați foarte tare, iar mișcarea trebuie să fie întotdeauna în direcția fibrelor. După șampon, folosiți un alt prosop umezit doar cu apă, care să elimine toate urmele de detergent, și lăsați încălțămintea să se usuce natural.

Bicarbonatul de sodiu scoate petele de ulei

856 27 2Petele de grăsime sau de ulei reprezintă un alt inamic al acestui material, dar până și el poate fi combătut cu ajutorul bicarbonatului de sodiu sau a prafului de copt. Aveți nevoie de o perie specială pentru pielea întoarsă sau chiar și o periuță de dinți mai moale. Astfel, puneți bicarbonatul de sodiu pe toată suprafața afectată și pulverizați puțină apă. Lăsați soluția să acționeze aproximativ o oră, apoi clătiți bine cu apă curată. Laptele dulce este o altă metodă care vă scapă de petele inestetice de pe încălțămintea din piele întoarsă. Amestecați jumătate de pahar cu lapte cu două pică- turi de amoniac și o linguriță cu bicarbonat de sodiu. Aplicați soluția obținută pe pată și frecați ușor cu o perie moale. Nu clătiți, lăsați să se usuce și veți observa că petele au dispărut. În plus, aspectul țesăturii va fi îmbunătățit. Foarte important, înainte de a aplica tratamentul pe toată suprafața, faceți un test pe o porțiune mai mică, pentru a vedea cum reacționează pielea.

Pudra de talc absoarbe grăsimile

856 27 3Cele mai multe doamne știu că oțetul este cel mai bun tratament pentru îngrijirea încălțămintei din piele întoarsă. Acesta scoate aproape orice pată, chiar și cele uscate de care, poate, ați uitat. În plus, oțetul este recomandat a fi folosit după fiecare purtare, astfel încât, încălțămintea va fi mereu curată și mai ușor de întreținut. Pe lângă acest remediu, și pudra de talc își face treaba, mai ales când aveți de-a face cu pete de grăsime, pentru că le absoarbe instant. Astfel, presărați praful pe suprafața murdară și lăsați-l vreo două ore să acționeze, apoi îl îndepărtați cu peria. Coaja de pâine este o altă metodă casnică, ce vă ajută să vă îngrijiți încălțămintea din piele întoarsă, mai ales în cazul porțiunilor mai mici. Condiția principală este ca, înainte de folosire, pâinea să fie uscată. Apoi, utilizați partea albă a crustei pentru a curăța țesătura. Ce faceți dacă ați călcat în noroi cu tenișii albi din piele întoarsă? În primul rând, lăsați-i să se usuce și după aceea, îndepărtați murdăria doar cu peria. În niciun caz nu-i bagați sub jetul de apă sau în mașina de spălat.

Pentru a curăţa pielea întoarsă fără spălare, puteţi folosi, după fiecare purtare, soluţiile şi spray-urile de îngrijire concepute pentru acest material

Indiferent ce soluție de curățare folosiți, nu udați tare pielea întoarsă, ci doar trebuie ștearsă. Lăsați-o să se usuce natural, la temperatura camerei, nu pe calorifer sau cu uscătorul, pentru că se va deteriora

Îngheţaţi guma de mestecat în congelator

Fie că vorbim despre încălțăminte, îmbrăcăminte sau genți, pielea întoarsă are un farmec special, dar greu de îngrijit. Și dacă nu se deteriorează, tot are nevoie de curățare periodică. Tocmai de aceea, mulți se feresc să cumpere articole vestimentare din piele întoarsă. Ce nu știu ei este că orice pată are o soluție. De exemplu, ați pus cotul într-o gumă de mestecat și v-ați stricat geaca preferată din piele întoarsă. Ajungeți acasă, împachetați-o și băgați-o în congelator. Guma se va întări și va fi mult mai ușor de dezlipit. Procedați la fel și cu încălțămintea. Iar dacă vorbim doar de praf, acesta se îndepărtează cu o cârpă umedă, moale sau un burete fin.