Main menu

header

804 28 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Vedetă a sărbătorii de Halloween, adoptată pe scară largă, în aproape toată lumea, dovleacul a ajuns să fie în centrul unui mare număr de decorațiuni pe care le poate executa oricine, pentru a personaliza seara tuturor „sperieturilor” și a-și împodobi casa într-un mod original.

Un colaj cu stil

804 28 2Sărbătoarea de Halloween are, neîndoielnic, și o conotație sentimentală, iar dovleacul se poate transforma într-un cadru perfect pentru câteva imagini de familie. Indiferent că este artificial sau natural, puteți face câteva copii după pozele preferate, pe care apoi să le lipiți cu grijă pe dovleacul cu exterior neted. Dacă așezați obiectul astfel împodobit alături de un sfeșnic retro, într-un spațiu central al încăperii, efectul va fi unul deosebit, colajul cu stil devenind imediat centrul atenției.

Micile fantome amuzante

804 28 3Dacă vedeți în piață dovleci mici și simpatici, este bine să știți că îi puteți transforma rapid și ușor în fantome… prietenoase. Puțin lipici, ceva hârtie de culoare contrastantă, din care să decupați ochi și guri zâmbitoare, amplasarea acestor decorațiuni menite să stârnească buna dispoziție în locuri strategice, eventual în imediata apropiere a locului unde vă primiți oaspeții, și efectul este grantat. Mai mult, pentru că nu implică decuparea sau tăierea dovlecilor, acest gen de decorațiune poate dura foarte mult timp.

Noapte înstelată

Sărbătoarea de Halloween este despre misterele și magia orelor întunecate, așa că decorarea dovleacului cu stele și Lună nu poate surprinde decât eventual din perspectivă estetică. Dacă decupați din hârtie câteva corpuri cerești pe care le lipiți apoi pe un dovleac vopsit în negru, obțineți un obiect decorativ original, elegant și cu multe sensuri. La alegerea celor care se vor distra cu acest model, astrul nopții poate fi reliefat în orice perioadă, de la semilună la Lună Plină.

Bibelouri de „porțelan”

Anumiți dovleci creați de natură sunt atât de perfecți, încât par să invite singuri la decorarea ca bibelouri de porțelan. Pe suprafața netedă pot fi aplicate, prin lipire, modele minunate, de inspirație chinezească - elaborată, ca modelele lansate de Dinastia Ming, sau stilizată, cum preferau membrii Dinastiei Yang. De asemenea, dat fiind faptul că sărbătoarea este de inspirație occidentală, puteți opta pentru bibelourile de dovleac decorate în stilul european, cu eleganța filigranului florentin de secol al XV-lea în prim-plan.

Fețe prietenoase

804 28 4Într-o seară atât de încărcată de creaturi de groază, de simbolurile și magia lor, este bine ca în casă să existe și câteva fețe prietenoase, și acestea legate de marea noapte de Halloween. Și ce altă formulă poate fi mai potrivită decât decorarea câtorva dovleci în formă de fețe prietenoase, care să vă întâmpine după ce ați colindat, cu emoții, la porțile vecinilor? Așadar, pictați dovlecii, cu plăcere și cu multe zâmbete, obraji îmbujorați, buze surâzătoare, ochi luminoși, eventual puneți-le pălării și alte accesorii care să înveselească pe toată lumea și reușiți să aveți la îndemână o „gașcă” furnizoare de optimism. Puteți folosi și culori pastel, și nuanțe mai întunecate. În fond, este, totuși, Halloween.

Gogoși colorate

Deși nu fac parte din categoria hrană sănătoasă, gogoșile colorate sunt iubite în toată lumea și simbolistica lor nu poate lipsi din angrenajul sărbătorii magiei. Ca urmare, câțiva mici dovleci pot deveni foarte ușor gogoși colorate, de la forma apetisantă până la fulgii colorați care fac aceste produse de patiserie atât de irezistibile. Indiferent că obțineți acest rezultat doar prin pictură sau apelați chiar la fulgii cu pricina, pe care să-i lipiți în starea lor „naturală” pe suprafața colorată, dovlecii astfel decorați vor stârni exclamații de admirație.

Creaturi de spaimă

804 28 5Unele dintre creaturile nopții care terorizează visele tuturor și stârnesc fiori pe șira spinării pot fi prezente pe dovlecii de Halloween. Este noaptea șerpilor, a păianjenilor, a șopârlelor și este suficient să vopsiți dovlecii în negru și apoi să lipiți siluetele unor astfel de exemplare de spaimă, într-o nuanță contrastantă, pentru un efect deplin. Firește, puteți să și desenați dragoni sau furnici ucigașe pe dovleacul de Halloween. Imaginația acestei nopți este liberă pe direcția magiei și a animalelor cu încărcătură mistică. Iar dacă amplasați apoi dovlecii pe trepte sau într-o lumină mai difuză, veți stârni mici strigăte de spaimă din partea tuturor celor care se vor apropia de acel spațiu.

Modele rustice și motive tradiționale

Există case în care apetența pentru tradiție este menținută în prim-plan, iar în acest context, decorațiunile, inclusiv cele de Halloween, implică modelele rustice. Pe masa de sărbătoare pot sta dovleci pe care să fie ilustrate motive populare sau specifice unei anumite culturi, de la simbolurile tradiționale românești la modelele artei antice grecești. De asemenea, dovlecii cu motive tradiționale vor vorbi despre credința familiei în acest tip de valori și în faptul că oricât de teribile ar fi creaturile care se ivesc în noaptea de Halloween să sperie oamenii, puterea lor este depășită de forțele binelui. Pentru a obține aceste modele, aveți nevoie de ustensile mai speciale și de o mare atenție la detalii, dar rezultatul este, indiscutabil, unul spectaculos, care trimite cu gândul la opere de artă populară.

Luați câțiva dovleci micuți, scufundați-i în lipici, apoi în confetti și atmosfera de sărbătoare va fi ilustrată pe deplin

Vaza cu flori de sezon

Maratonul costumărilor, al spectacolelor și evenimentelor, precum și lumea decorațiunilor de Halloween așteaptă cu nerăbdare momentul în care dovleacul va intra cât mai personalizat în casele tuturor. Pe lângă sculptarea popularei legume și transformarea acesteia într-un simbol, foarte multe persoane se gândesc să se amuze transformându-l în decorațiune, cu mijloace simple, dar cu multă imaginație și o doză mare de bună dispoziție. Una dintre cele mai populare abordări este transformarea dovleacului într-o vază naturală. Se taie cu grijă „capacul” legumei, interiorul se golește de conținut, se pune apă atât cât să cuprindă doar vârfurile tulpinilor florilor și apoi nu vă rămâne decât să așezați soiurile preferate, eventual de sezon, după modele care să înveselească locuința.