Main menu

header

796 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Studiile au scos la iveală faptul că o persoană petrece de-a lungul vieții sale nu mai puțin de trei ani în baie. Iar dacă vi se pare că până acum ați curățat baia ca niște adevărați profesioniști, cu siguranță că de trucurile de mai jos nu aveați habar. Iată tot ce trebuie să faceți pentru a avea o baie strălucitoare.

Începeți să curățați întâi obiectele din partea superioară

Specialiștii vă învață ca atunci când vă hotărâți să curățați baia, să începeți cu obiectele din partea superioară, inclusiv cu faianța. Motivul? O mare parte din bacterii se află la înălțime întrucât atunci când faceți curat, acestea vor cădea pe podea. Cu siguranță, întotdeauna curățați plăcile de faianță, dar de ce neglijați rosturile? Ar trebui să luați seamă că în acele locuri se ascund foarte mulți microbi, dar și mucegai. Sigur că la prima vedere pare greu să faceți ca rosturile să strălucească, însă există soluții speciale, excelente pentru ca munca dumneavoastră să pară mai ușoară. Iar când veți scăpa de ciment sau de rugină, veți fi extrem de mulțumiți. Pentru curăţare, alegeți un burete uşor abrazic sau o perie cu peri moi.

Frecați locurile înguste de pe vasul de toaletă folosind o periuță de dinți veche

796 23 2Dacă vă place să dezinfectați mereu toaleta, atunci ar trebui să știți că întregul vas trebuie curățat corect. Cum? Folosind un detergent lichid special pentru wc. Nu trebuie decât să pulverizați produsul pe întreaga suprafață, apoi lăsați să acționeze cinci-zece minute și frecați cât mai bine folosind peria de toaletă, iar în locurile înguste aveți nevoie de o periuță de dinți pe care nu o mai utilizați. Rezultatul va fi, evident, pe măsura muncii depuse. Nu uitați ca înainte să vă apucați să ștergeți cu simț de răspundere chiuveta, să curățați în prealabil reziduurile, fie că e vorba despre fire de păr, depuneri de săpun sau pastă de dinți. Mai mult, rețineți faptul că acestea pot zgâria suprafața acesteia. Foarte mulți microbi, dar și fire de păr se ascund și în scurgerea de la cadă. Drept urmare, după fiecare baie curățați acest loc, în caz contrar e posibil chiar să aveți parte și de inundații. În plus, vă este utilă o sită specială. Pentru ca para dușului să nu se înfunde, folosiți o scobitoare cu ajutorul căreia curățați periodic găurile acestuia.

Bicarbonatul de sodiu cu oțet înlătură calcarul

Sub nicio formă nu vă feriți să curățați depunerile de calcar care se formează de la duritatea apei. E foarte adevărat că se pierde destul de mult timp la această operațiune, însă e imperios necesar. În consecință, apelați la ajutorul soluțiilor care dizolvă calcarul sau la cele naturale. Umeziți un burete și adăugați bicarbonat de sodiu. Curățați cu acesta toate suprafețele murdare, până observați că nu mai e nicio urmă de calcar. Dacă observați că aveți pete pe marginile robinetului, pulverizați oțet sau zeamă de lămâie și lăsați să acționeze peste noapte, iar dimineață clătiți cu apă. Același remediu este util pentru a curăța faianța. Balsamul de rufe, diluat cu puțină apă caldă, este și el o soluție excelentă pentru a preveni depunerile de calcar.

Aerisiți mereu pentru a preveni apariția igrasiei

O mare greșeală pe care o fac gospodinele atunci când fac curățenie în baie este faptul că nu dezinfectează mânerele de la ușă sau de la dulapuri. Pentru că acestea sunt atinse zilnic, trebuie mereu dezinfectate, iar o soluție clasică de igienizare și câteva prosoape de hârtie ar trebui să fie suficient. Sub nicio formă nu trebuie să uitați să curățați atât cada, cât și vasul de toaletă și chiuveta de silicon. Și asta periodic, pentru că acestea atrag bacteriile și mucegaiul. Aveți însă mare grijă să folosiți o cârpă moale din bumbac, pentru a nu le zgâria. Vă plângeți că aveți igrasie sau mucegai în baie? Înseamnă că nu ați aerisit cum trebuie această încăpere. În cazul în care nu aveți geam în baie, aveți grijă să curățați regulat plasa de ventilație.

Nu țineți recipientele de gel sau de șampon pe cadă

796 23 3În cazul în care calcarul s-a depus chiar și pe oglinzi ca urmare a faptului că acestea sunt mereu stropite, diluați oțet în apă (o parte de oțet la patru părți de apă), apoi pulverizați soluția pe oglindă. Ulterior, ștergeți folosind o cârpă și veți constata că petele dispar imediat. O altă greșeală pe care cu siguranță multe gospodine o fac este depozitarea șampoanelor, gelurilor sau a altor sticle de cosmetice pe marginea căzii. Ce se întâmplă în timp? Se va distruge smalțul, se va decolora sau se va păta. Pentru a preîntâmpina această situație, e indicat să le așezați pe rafturi sau în cutii speciale. Sunt și unele locuințe mai vechi, unde mai există încă instalații de plumb sau izolația din azbest folosită este în pardosea. Acestea pot fi însă destul de periculoase pentru sănătate și ar trebui să fie înlocuite cât mai curând posibil.

Renunțați la odorizantele pentru baie și încercați acest truc. Nu trebuie decât să puneți câteva picături de ulei esențial în interiorul unei role de hârtie igienică și mirosul va rămâne în baie săptămâni întregi

Nu aruncaţi în toaletă medicamente, ulei sau mucuri de ţigară!

Obișnuiți să aruncați în toaletă diverse obiecte, de la dischetele demachiante până la ață dentară sau orice altceva? Trebuie să renunțați la acest obicei chiar acum. Sunt și persoane care aruncă în toaletă făină, însă nu se gândesc că aceasta își mărește volumul și poate produce defecțiuni. Sub nicio formă să nu scurgeți uleiul folosit în toaletă, deoarece grăsimea se va depune pe pereții sistemului de canalizare și vă puteți trezi nu doar cu țevi corodate mai rapid decât ar trebui, ci cu multe alte probleme. Aruncarea mucurilor de țigări în toaletă este total interzisă, pentru că acestea ajung în apele reziduale, apoi, spun specialiștii, se pot întoarce în sistemul de alimentare cu apă. Un nu hotărât și aruncării medicamentelor în toaletă. Trebuie să știți că stațiile de epurare nu pot filtra toate substanțele chimice din acestea și, drept urmare, se pot întoarce în rețeaua publică de apă. De asemenea, odată aruncată, guma de mestecat se poate lipi de pereții țevilor și poate perturba fluxul de apă. Mai sunt persoane care aruncă tot în toaletă nisipul pisicuțelor, fără să se gândească că va contamina apele reziduale. În altă ordine de idei, dacă v-ați gândit cumva să aruncați clor în toaletă, trebuie să știți că nu e indicat. Cea mai bună soluție pentru curățarea vasului de toaletă rămâne oțetul.