Main menu

header

735 18 1de Laura Zmaranda şi Alexandru Brădescu

Viitorul este în responsabilitatea noastră. Nu putem pune pe umerii altcuiva faptul că Planeta Albastră este distrusă de acțiunile noastre. Poluarea apelor, a aerului, defrișările, toate duc spre un final deja previzibil și dacă până nu demult părea că distrugerea ei este doar o teorie exprimată în cifre, iată că acum statisticile se transformă în efecte concrete. Suntem contra cronometru, de aceea eforturile noastre ar trebui să fie concentrate în direcția protecției mediului și a reciclării. În 2013, Asociația Social Trading Urban Place lansa în București primul și principalul său proiect. Este vorba despre „Uleiosul”, un proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic, concept extins ulterior și în Iași.

Cât este de periculos pentru mediul înconjurător

735 18 2De ce este necesar un astfel de proiect? Pentru că uleiul alimentar uzat aruncat la întâmplare devine un poluant cu efecte serioase asupra mediului înconjurător. Cu siguranță, una dintre cele mai la îndemână variante de a scăpa de uleiul folosit este aruncarea lui la chiuvetă. Știți cumva ce efecte are asta asupra rețelei de canalizare și a apei? Uleiul alimentar uzat are, în primul rând, capacitatea de a înfunda și de a coroda țevile de canalizare, acțiuni ce vor duce într-un final la necesitatea reparării rețelei de canalizare. Atunci când uleiul alimentar ajunge în apele de suprafață efectele asupra mediului înconjurător sunt extreme pentru că acesta se comportă asemeni unei pelicule. Astfel, plantele și viețuitoarele acvatice sunt private de lumină și oxigen pentru că acesta nu reușește să treacă de bariera făcută de ulei. Având în vedere faptul că un singur litru de ulei poate polua un milion de litri de apă, închipuiți-vă dimensiunile pe care le poate căpăta aruncarea lui irațională. Solul este, de asemenea, profund afectat de uleiul alimentar pentru că odată ajuns în pământ acesta râncezește și determină nefertilitatea pământului. Regenerarea microorganismelor native din sol este oprită, iar după o astfel de experiență pământul are nevoie de cel puțin câțiva ani pentru a deveni din nou fertil.

Trebuie să strângeţi minimum 4 litri de ulei pentru a putea fi preluat

735 18 3În cazul în care efectele nocive ale uleiului alimentar uzat v-au convins că este nevoie de colectarea responsabilă și, ulterior, reciclarea lui, trebuie să aveți în vedere câteva recomandări. În primul rând, uleiul trebuie strecurat de orice resturi alimentare pentru că altfel nu poate fi reciclat. Trebuie să aveți în vedere și faptul că sub nicio formă nu trebuie amestecat cu alte substanțe precum apa, lichid de frână sau transmisie, ulei de motor sau mineral, produse chimice, pentru că în acest caz reciclarea nu mai este posibilă. Deși este de preferat ca uleiul să fie colectat în pet-uri transparente de 2 sau 5 litri, în centrele de colectare conexe proiectului se acceptă și alte tipuri de recipiente din metal sau din sticlă. Important este ca recipientul folosit să nu se spargă. Înainte de colectare, uleiul alimentar uzat trebuie lăsat să se răcească, astfel încât să nu fiți expuși riscului de a vă accidenta (poate provoca arsuri destul de grave) și pentru a nu topi recipientul de plastic. Pentru a-i putea contacta pe reprezentanții proiectului „Uleiosul” este necesar să adunați în prealabil o cantitate de minimum 4 litri de ulei alimentar uzat. Colectarea este gratuită și se face în baza completării unui formular online pe site-ul proiectului. Este important de știut că voluntarii proiectului vor veni să vă ridice cantitatea de ulei colectată atunci când la nivelul sectorului unde locuiți există mai multe solicitări de acest gen. Atunci când în centrele aferente proiectului se strânge o cantitate mai mare de ulei alimentar uzat, acesta pleacă spre firma de reciclare.

ATENŢIE! Pentru a fi reciclat uleiul alimentar uzat trebuie să fie purificat prin eliminarea impurităților din compoziția sa. Ulterior, în timpul procesului de reciclare, acesta poate fi transformat în combustibil biodiesel (dintr-un litru de ulei se pot obține 900 mililitri de biodiesel), în soluții de curățare, în săpun natural sau chiar în decofrant. Acesta din urmă este un produs concentrat emulsionabil care determină o desprindere mai ușoară a cofrajelor din lemn și de metal și contribuie astfel la prelungirea termenului lor de folosire.

În pofida efectelor devastatoare pe care le are aruncarea uleiului alimentar uzat, potrivit statisticilor, în țara noastră aproximativ 99% dintre utilizatorii casnici fac acest lucru

Unde sunt centrele de colectare

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul proiectului, în cazul persoanelor fizice cantitatea minimă de ulei alimentar uzat este de 4 litri, iar în cazul persoanelor juridice de 20 de litri. Uleiul poate fi de orice tip, folosit, expirat, nonconform, rânced, dar este imperios necesar ca acesta să nu fie amestecat cu alte substanțe sau să conțină resturi alimentare. Pentru a pune și mai mult accent pe importanța protecției mediului înconjurător, reprezentanții proiectului vor prelua recipientele cu bicicleta. Dacă aveți posibilitatea de a preda personal cantitatea de ulei strânsă, în București centrul de colectare se află pe Bulevardul Carol nr. 53, însă este necesar să anunțați predarea printr-un telefon la numărul 0741.027.082, de luni până vineri între orele 11:00 şi 19:00. În Iaşi centrele de colectare sunt la următoarele adrese: Centrul Municipal de Colectare Iaşi - Stradela Grădinari nr. 26 (punct de reper - lângă Biserica Sf. Ştefan), program de luni până sâmbătă între orele 8:00 și 20:00; Centrul 1-2-3 Education - Strada Hanciuc nr. 20 (esplanada Oancea), cu program de luni până vineri între orele 10:00 şi 18:00; CUIB - Strada Gavriil Musicescu nr. 14, cu programul de miercuri până duminică, între orele 12:00 şi 20:00; Asociaţia S.T.U.P. (Social Trading Urban Place) - Strada Bucium nr. 34 (incinta Moldomobila), program de luni până sâmbătă, între orele 8:00 şi 20:00.