Main menu

header

682 18 1de Adrian Barna şi Daniel Alexandrescu

Virușii informatici reprezintă o realitate a timpurilor moderne, în care viața de zi cu zi este din ce în ce mai mult conectată la „creierele electronice” care sunt calculatoarele și la „gândurile” acestora, adică softul lor. Și pentru că cine nu cunoaște cum acționează lucrurile dăunătoare nu se va putea feri de ele, vă oferim câteva sfaturi importante, care vă pot ajuta în acest sens.

Efectul devastator al programelor „malițioase” este uluitor

Din ce în ce mai multe știri ne informează cu privire la existența unor blocaje în funcționarea unor site-uri, rețele informatice și instituții la nivel mondial, ce pot avea implicații grave asupra vieții noastre de zi cu zi, cauzate de atacurile informatice cu viruși cibernetici. Acești viruși sunt programe create cu scopul de a se instala fără voia utilizatorului unui calculator, cu scopul de a provoca anumite urmări, precum furtul de informații, de date personale ori bancare, obținerea de imagini de pe camera video, pagube asupra sistemului de operare și a altor fișiere și programe sau a componentelor fizice ale sistemului (hard-disk-ul, memoria, perifericele), distrugerea unor fișiere, ștergerea totală a informațiilor din calculator și multe altele. Hackerii care concep, dezvoltă și răspândesc viruși informatici vizează de multe ori numeroase calculatoare, știind cu siguranță că cel puțin o parte dintre utilizatorii acestora vor cădea în plasă, spre exemplu deschizând diverse fișiere necunoscute atașate unor mesaje aparent inofensive, ce se pot multiplica apoi, transmițându-se la contactele din lista de persoane cunoscute. Iată ce aveți de făcut.

Antivirusul e esențial

682 18 2Instalați un software antivirus care scanează calculatorul, hard-disk-urile externe şi stick-urile, dar și e-mail-urile, pentru identificarea virușilor pe care îi poate șterge. Acesta trebuie să fie mereu activ și să fie actualizat. Nu faceți rabat la bani, altfel veți face la siguranță! De asemenea, nu ezitați să țineți legătura cu producătorul programului antivirus, pentru a primi recomandări și eventuale avertizări legate de noutățile în domeniul virușilor.

Firewall - ON

Utilizați un program firewall care nu permite calculatorului să răspundă „provocării” virusului. Atenție! Asigurați-vă ulterior că firewall-ul este configurat pe poziția „ON” și aveți grijă să îl actualizați periodic.

Fiți „anti” la spyware & malware!

Folosiți programe antispyware și antimalware, adică software rău intenționat. Acest tip de viruși memorează succesiunea de taste apăsate și parolele introduse la accesarea anumitor site-uri, precum cele de internet banking sau de e-mail, și reprezintă un real pericol. Împotriva lor există programe antispyware care vor proteja. „Windows Defender este un software antimalware gratuit livrat cu Windows și poate fi actualizat automat, folosind Windows Update. De asemenea, puteți vizita lista de furnizori de software de securitate pentru consumatori, pentru a căuta aplicații antivirus care funcționează cu Windows”, potrivit Microsoft.

Faceți curat!

Ștergeți frecvent memoria cache internet, fișierele temporare ale computerului și istoricul de navigare. Majoritatea browserelor stochează informații despre site-urile web pe care le vizitați și informațiile pe care le furnizați, cum ar fi numele și adresa. „Deși poate fi util să aveți aceste detalii stocate pe PC, există situații în care este util să le ștergeți parțial sau în totalitate, de exemplu când utilizați un PC public și nu doriți să lăsați pe respectivul PC informații confidențiale”, arată specialiștii Microsoft.

Fiți siguri în browser!

Setați nivelul de securitate al browser-ului pe opțiunea „Medium-high” sau „High” și aveți grijă să actualizați sistemul și browser-ul în mod regulat.

Mai multe parole, mai multă siguranță

Nu utilizați o singură parolă pentru toate conturile de e-mail și cele de la rețelele de socializare sau alte platforme de comunicare.

Utilizați chei de acces puternice

Alegeți parole cât mai puternice, cu multe litere mari și mici, dar și cifre și alte caractere speciale, nu le notați în locuri ușor accesibile și nu le divulgați.

Rețea WiFi securizată

Acasă, optați pentru un router cu criptare și securizați rețeaua wireless. În cazul în care nu vă pricepeți la acest lucru, rugați pe cineva de încredere să o facă pentru dumneavoastră.

Atenție la WiFi public!

682 18 3Atunci când accesați internetul prin WiFi din locuri publice, evitați accesarea sau transmiterea de informații personale și nu accesați conturi cu date esențiale, cum ar fi informații bancare.

„Stingeți” internetul când nu-l folosiți!

Când nu utilizați internetul, întrerupeți accesul la acesta, pentru a limita expunerea la pericole virtuale.

Sharingul are „colți”

Fiți precauți când faceți sharing. Orice schimb de fișiere precum documente, muzică, filme sau fotografii poate fi periculos și poate implica riscuri importante, deoarece se poate descărca, pe nesimțite, un virus sau un spyware.

Nu dați click pe orice

Evitați să dați click pe orice apare pe ecran. Există site-uri intens accesate, precum cele pentru vizionat filme online, pe care apar diverse anunțuri și reclame care, odată accesate, vă trimit pe alte adrese, de unde pot fi descărcați, fără să vă dați seama pe moment, viruși informatici.

Pericolul prin e-mail

Nu deschideți mesajele de e-mail de la expeditori nefamiliari sau atașările de e-mail pe care nu le recunoașteți. „La mesajele de e-mail sunt atașați numeroși viruși, care se vor răspândi de îndată ce deschideți atașarea. Este indicat să nu deschideți nicio atașare decât dacă este ceva la care vă așteptați”, subliniază Microsoft.

Blocați pop-up-urile

Utilizați în browserul internet un utilitar de blocare a ferestrelor pop-up (ferestre mici de browser care apar suprapuse peste site-ul web pe care îl vizualizați). Unele dintre ele pot să conțină cod rău intenționat sau nesigur.

Filtrați!

Tratați cu precauție aplicațiile necunoscute descărcate de pe internet și folosiți filtre de încredere create în acest scop, precum „SmartScreen”, al Windows, care utilizează informațiile despre reputația aplicației pentru a vă avertiza dacă aplicația nu este cunoscută și poate fi rău intenționată.

Primul virus pentru computer a fost creat de dr. Fred Cohen, în 1983, pe vremea când era profesor la Universitatea „Southern“, din California, SUA

Ransomeware este la modă!

Atenție la cazurile din ce în ce mai frecvente de ransomeware! Atacurile cibernetice de tip ransomware, ce domină în prezent piața programelor malițioase, au avut o frecvență în creștere în 2016, fiind direcționate către ținte extrem de diverse și înregistrându-se pagube financiare semnificative. Practic, un virus informatic introdus în calculatorul personal face imposibilă accesarea fișierelor de pe hard-disk-ul computerului fără plătirea unei recompense.