Main menu

header

618 19 1de Cătălina Tăgârţă şi Cristian Blănuţă

Specificul furturilor din buzunare constă în faptul că locul de acţiune este un spaţiu restrâns, de regulă favorizat de aglomeraţie, poziţia hoţului fiind permanent riscantă. Potrivit site-ului oficial al Poliției Române, în general noaptea se fură din gări și din trenuri, iar ziua, din mijloacele de transport în comun, magazine și pieţe, dar numai la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă și sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora. Întrucât comportamentul neadecvat caracterizat prin neglijenţă „ajută” la comiterea acestui gen de fapte, exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Poziționați-vă tot timpul poșeta în față

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare sau din genţi este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite de Poliția Română. Când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi de atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră. Evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun, deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare. Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul! Nu uitați să poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix din autovehicul. Dacă vă aşezaţi pe scaun ţineţi bagajele în braţe, în niciun caz spre exterior ori spre vecinul de scaun. Dacă poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l!

Nu țineți valori în buzunarele laterale ale hainelor

618 19 2Dacă sunteţi obosiţi evitaţi să vă aşezaţi pe scaun, pentru a nu adormi! În cazul în care circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere. Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi la coborârea din mijloacele de transport în comun! Nu țineți bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cel mai vulnerabile şi cel mai des „vizitate” de hoţi. Iar dacă transportaţi sume mari de bani evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Fie apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, fie luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate.

Nu permiteţi să fiţi înghesuit

Atunci când mergeți la cumpărături evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări-autogări, magazine etc.! Portmoneul nu se aşază niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş. Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii! Atunci când staţi la rând pentru a cumpăra ceva nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit! Când vă așezați la o coadă priviți cu atenție celelalte persoane; iar dacă simțiți că se fac presiuni asupra dumneavoastră ori că cineva s-a instalat în față și v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul! Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături. Siguranța poșetei trebuie să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră. Când faceți diferite plăți sau cumpărături nu scoateți tot teancul de bani, ci numai suma care vă e necesară. Țineți tot timpul geanta în față, protejând-o cu mâna.

Nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni. Reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia! Numărul unic de urgență 112 vă stă la dispoziție și este apelabil de la orice telefon mobil sau fix, chiar şi public, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă

Atenţie la cei care transportă plase goale!

Fiți cu mare băgare de seamă la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru. Cu siguranţă nu sunt interesate să cumpere nimic, ci doar stau în preajma dumneavoastră să vă analizeze şi să prindă momentul oportun pentru a acţiona! Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea. Atunci când mergeţi la cumpărături sau chiar la plimbare nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei; dar nici la un loc cu actele personale şi cu cheile. Aveți grijă la folosirea cardurilor în momentul în care extrageți bani numerar din bancomate. Există riscul să fiți urmărit și să vă fie sustrasă suma de bani. Atenție! Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani! Urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână. Un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează” ca să-şi ascundă mâna de privirile străine.