Main menu

header

587 23 1de Dana Purgaru

Casa Națională de Pensii Publice, pe site-ul www.cnpp.ro, a pus la dispoziția beneficiarilor o aplicație prin care orice persoană poate obține informații cu privire la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Informaţiile au caracter orientativ

Aplicaţia CNPP este uşor de folosit. Practic, persoana interesată introduce data nașterii și sexul (masculin/feminin) și un cod de verificare afișat pe ecran. În urma introducerii acestor date, pe ecran se afișează informații cu privire la data îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, a condițiilor pentru pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. În plus, serviciul arată şi care este stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie, dar şi cât de mult va fi redusă pensia în cazul în care persoana solicită pensia anticipat parţială. Informaţiile sunt calculate pentru condiţii normale de muncă în sectorul civil şi au caracter orientativ. „Beneficiarii serviciilor online ale portalului CNPP.ro sunt persoanele fizice. Acestea pot depune cereri privind pensiile și asigurările sociale, evidența contribuabililor, sistemul de accidente de muncă și boli profesionale și pot vizualiza datele din sistemul public de pensii”, arată reprezentanţii CNPP.

Cererea se depune la Casa Teritorială de Pensii

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Atenţie! Toate câmpurile marcate cu „*” sunt obligatorii, şi salvarea cererii nu este posibilă dacă acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea. După finalizarea completării formularului se apasă butonul „Print”, pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie. Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea, aceasta se semnează şi trebuie să vă prezentaţi personal cu documentul la oricare casă teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie. Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul Casei Teritoriale de Pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului pe emailul specificat în cerere. Practic, veţi primi pe adresa de email un cont şi o parolă de utilizator cu ajutorul cărora veţi putea accesa oricând informaţiile personale, dar şi pe cele ale altor persoane, în baza unor procuri speciale eliberate în acest sens. Potrivit reprezentanţilor CNPP, solicitanţii care deschid cont pe portalul CNPP pot afla informaţii referitoare la stagiul de cotizare realizat după data de 1 aprilie 2001, când a fost introdus sistemul de raportare electronică. De asemenea, pot fi aflate informaţii referitoare la data ieşirii la pensie, în funcţie de data naşterii, dar nu şi amănunte despre nivelul pensiei pe care ar urma să o primească solicitantul după ieşirea din activitate.

Ce date pot fi vizualizate

Datele din sistemul public de pensii care pot fi accesate prin această procedură sunt: datele din carnetele de muncă, stagiile anuale și lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001, informații din declarațiile D112 depuse de angajatori, informații referitoare la viramentele la PILON II de pensii private, informații referitoare la pensia comunitară, informații referitoare la debitele din executare silită, informații referitoare la fișa financiară.