Main menu

header

586 19 1de Dana Purgaru

Vreți să investiți economiile în ceva sigur, însă sunteți dezamăgiți de dobânzile de la bănci? Vă puteți orienta către titlurile de stat pentru populație, oferite prin intermediul programului Fidelis Centenar, lansat recent de Guvern.

Pot fi cumpărate până la 29 iulie

Lansate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), titlurile de stat pentru populație reprezintă obligațiuni care atestă datoria publică - sunt, practic, împrumuturi ale statului. Acestea pot fi achiziționate în această perioadă, până la 29 iulie, și au valoarea nominală de 100 de lei, scadența la doi ani, iar dobânda poate fi considerată atractivă, mai mare decât cea oferită la ora actuală de majoritatea băncilor. „Dobânda este 2,15% pe an. Considerăm că este o dobândă atractivă pentru economisire. Orice persoană de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent dacă este rezidentă sau nerezidentă, valoarea este de 100 de lei și am pus o limită superioară de 100.000 de lei pentru o persoană fizică”, a declarat ministrul de Finanțe, Anca Dragu, într-o conferință de presă. Ministerul Finanțelor Publice a emis titluri de stat pentru populație în iunie 2015, pentru prima dată după zece ani de absență pe această piață. Anul trecut, valoarea nominală a fost de 1.000 de lei, considerată ulterior prea ridicată. „Am încercat să îndreptăm câteva lucruri care nu au mers bine anul trecut”, a spus Anca Dragu. „Am redus valoarea nominală a unui titlu de la 1.000 de lei la 100 de lei, astfel încât acest produs să fie mai accesibil. Avem o promovare mai activă şi am corelat dobânda cu alte produse de economisire”, a mai spus aceasta.

Patru bănci intermediare

586 19 2Dacă sunteți interesați să investiți în aceste instrumente de economisire, tot ce trebuie să faceți este să vă prezentați la ghișeul uneia dintre băncile care distribuie emisiunea de titluri de stat, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania, și să precizați câte titluri doriți să cumpărați. Prezentați angajatului băncii documentele de identificare - actul de identitate sau pașaportul, aflate în perioada de valabilitate - și dovada plății titlurilor de stat în cazul în care plata s-a făcut printr-o altă bancă. Titlurile pot fi cumpărate prin numerar, plătind suma aferentă titlului sau titlurilor pe care doriți să le achiziționați, sau prin transfer bancar dacă aveți deja un cont deschis la banca respectivă. „În procesul de subscriere, cumpărătorii titlurilor de stat pot opta între a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar”, a anunțat MFP. După realizarea subscrierii, angajatul băncii vă va înmâna două exemplare ale formularului de subscriere. Este necesar să verificați pe loc datele preluate în acest act, respectiv datele de identificare, numărul de titluri subscrise și contul bancar în care se vor efectua plățile.

Sunt tranzacționate pe Bursa de Valori

Titlurile de stat sunt admise și, ulterior, tranzacționate pe Bursa de Valori București. Prețul titlurilor poate fluctua pe bursă, în funcție de condițiile din piață, valoarea acestora putând fi mai mare, egală sau mai mică decât cea nominală de 100 de lei. Astfel, persoanele care vor dori să vândă titlul de stat înainte de scadență, adică anul 2018, vor putea face asta doar pe bursă și există riscul ca prețul titlului să scadă sub cei 100 de lei plătiți per titlu.

Dacian Cioloș: „Investiție sigură, garantată”

Marele avantaj al investiției economiilor în titluri de stat este faptul că această acțiune reprezintă o investiție sigură, fiind garantată de stat. „Este o investiţie sigură, o investiţie garantată de stat, unde dobânda şi câştigul pentru capital sunt şi venituri neimpozabile. Şi sunt, aşa cum a fost gândită această emisiune de titluri de stat, accesibile pentru orice categorie de cetăţean. Pornind de la angajaţi, de la funcţionari, studenţi, pensionari, pot să fac o investiţie şi, în acelaşi timp, să-şi economi- sească banii pe care îi au investind în aceste titluri care sunt sigure”, a arătat premierul Dacian Cioloş la lansarea programului. La capitolul avantaje, trebuie mențio- nat și faptul că dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice sunt venituri neimpozabile. Pentru comparație, veniturile obținute din dobânzile la depozitele bancare se impozitează cu 16%. În plus, potrivit MFP, la subscrierea titlurilor de stat prin băncile intermediare nu există costuri pentru cumpărători, spre deosebire de majoritatea băncilor, care percep comisioane de administrare și/sau de retragere pentru depozitele pe un an.

Se dorește dezvoltarea economică prin instrumente atractive pentru populație

Emisiunea face parte din demersurile statului de creștere a gradului de educație financiară a populației și de diversificare a ofertei de instrumente de economisire pentru populație. În plus, lansarea titlurilor de stat destinate populației stabilește legătura între lumea financiară și societate, oferă posibilitatea diversificării plasamentelor și pune bazele educației financiare, după cum a declarat directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, la lansarea programului Fidelis Centenar. „Cred că această emisiune are o mare importanță, pentru că stabilește o legătură între lumea financiară și societate, populație. Oferă, de asemenea, oamenilor posibilitatea de a-și diversifica modalitățile de a investi bani și pune bazele educației financiare, care are o importanță crucială pentru dezvoltarea economică a României”, a explicat acesta. Potrivit acestuia, emisiunea trebuie urmată și de alte inițiative de acest fel. „Suntem cu adevărat capabili și încrezători că putem să facem posibile și alte proiecte ambițioase pentru a susține prosperitatea economiei românești și, în final, prosperitatea populației”, a adăugat Sobolewski.

Potrivit legii, o persoană fizică poate cumpăra cel mult 1.000 de titluri de stat

Titlurile de stat pot fi cumpărate de persoane fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta de cel puțin 18 ani

Loterie cu 100 de premii în valoare de 1.000 de lei fiecare

Deținătorii de titluri vor participa, la scadență, adică în 2018, la o loterie organizată de stat, în cadrul căreia vor fi selectați 100 de participanți, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Autoritățile au ținut însă să precizeze că un investitor poate primi un singur premiu, indiferent de numărul de titluri deținute.