Main menu

header

526 19 1de Cristina Ghiţă

Utilizarea de bază a pastei de dinţi o cunoaşte deja toată lumea, graţie numelui sugestiv, dar şi campaniilor tot mai numeroase de igienă orală. Însă, în lipsă de soluţii pentru necesităţile lor, unii curioşi au descoperit că aceasta poate avea de la calităţi medicinale până la adevărate veleităţi cosmetice, care depăşesc sfera bucală. O pată de ruj, o înţepătură de insecte sau o podoabă capilară neascultătoare, toate şi-au cam găsit „naşul” în baie, lângă periuţa de dinţi.

Îndepărtează petele de cerneală şi ruj

Poate că nu vi se mai întâmplă des, însă copiii încă mai vin acasă de la şcoală cu hăinuţele pătate de cerneală. Probabil că obiectul vestimentar pricopsit cu o asemenea pată a fost spălat cu o mulţime de soluţii, după care, în cele din urmă, şi-a pierdut locul din sertarul cu haine de stradă. Pasta de dinţi este şi mai puţin costisitoare, mai la îndemână şi mai ales mai eficientă decât multe produse intens promovate. Chiar şi o dificilă pată de ruj poate dispărea, la fel ca şi cea de cerneală, dacă aplicaţi pasta direct pe pată, frecaţi bine şi clătiţi cu apă din abundenţă. E chiar atât de simplu.

De folos la treburile casei

Ce vi se părea cel mai greu de curăţat de acum va trece din fruntea listei la sfârşitul ei. Uşile de la cabina de duș vă dau bătăi de cap, sunt pretenţioase şi ar trebui curăţate de fiecare dată când faceţi duş? Încercaţi să le ștergeţi cu pastă de dinţi, folosind mişcări circulare. Funcţionează. Picăturile de apă lasă urme inestetice pe robineţi şi de multe ori ajung să se păteze. Ca să evitaţi acest lucru, folosiţi pasta de dinţi pe un burete obişnuit de bucătărie. Nu o să fie nevoie să frecaţi prea mult. De asemenea, aceeaşi minunăţie dezabureşte oglinda de la baie, chiar dacă faceţi baie cu apă fierbinte. Tot ce este din oţel prin locuinţa dumneavoastră va redeveni strălucitor, iar covoarele vor scăpa de pete doar folosind un burete abraziv şi apă caldă. Mirosurile pot şi fi şi ele îndepărtate, mai ales dacă vorbim despre biberoane cu iz acru de lapte, peşte, usturoi sau ceapă, dacă spălăm recipientul mirositor cu pastă de dinţi.

Numai bună pentru pielea feţei

Dacă aveți tenul gras și vreți să obțineți un efect de uscare blând, puţină apă şi un bob de mazăre de pastă de dinţi, folosită ca orice săpun sau gel, fac minuni. După acest procedeu, aplicaţi o cremă hidratantă. Dacă v-a apărut un coş, aplicaţi-o direct pe acesta şi lăsaţi-o să acţioneze peste noapte. Este ideală și în curățarea unghiilor, care vor deveni albe şi strălucitoare folosind tandemul pastă şi periuță. Şi, ca să rămânem la capitolul estetică, este bine să ştiţi că, dacă aţi adormit cu guma de mestecat în gură şi v-aţi trezit cu ea în păr, nu trebuie să-i faceţi altceva decât să o acoperiţi cu pastă, şi în câteva minute se va desprinde cu uşurinţă. Iar dacă aţi rămas fără produse de styling, tot în baie găsiţi salvarea, căci pasta de dinţi conţine ingrediente similare cu gelul şi cu fixativul.

Pentru suprafeţe delicate

Puneţi pastă de dinţi pe o cârpă şi curăţaţi uşor porţiunile murdare de carioci sau de creioane colorate de pe pereţi. Scoateţi-vă bijuteriile de argint pe un prosopel şi acoperiţi-le cu acelaşi ingredient. Lăsaţi-le aşa peste noapte, iar dimineaţa clătiţi-le bine cu apă. Veţi vedea cum strălucesc. Dacă CD-ul preferat s-a zgâriat, aplicaţi o peliculă de pastă pe suprafaţa acestuia şi curăţaţi apoi cu o cârpă moale. Semnele vor dispărea într-o clipă. Şi display-ul telefonului mobil poate beneficia cu succes de acelaşi tratament. Este nevoie de o picătură de pastă, pe care să o întindeţi bine cu ajutorul degetelor pe ecranul mobilului. Surplusul se şterge cu o cârpă uscată, iar apoi telefonul se lasă puţin fără să îl folosiţi pentru fixarea granulelor în zgârieturi.

În loc de medicamente

Împotriva iritaţiilor, mâncărimilor şi roşeţei pielii provocate de înțepăturile de insecte, aplicaţi pastă de dinți direct pe ciupitură, pentru a opri pruritul și a preveni infectarea. Aceasta usucă zona de piele afectată și astfel accelerează vindecarea. Pentru arsurile superficiale, care nu implică o rană deschisă, pasta de dinți este benefică, deoarece este foarte rece și scade temperatura de la nivelul pielii. Aplicaţi-o imediat după ce v-aţi fript, pentru a reduce temporar durerea și a grăbi procesul de refacere a dermei.

Spălaţi-vă pe mâini cu pastă de dinţi, pentru a elimina orice miros neplăcut

Pasta de dinţi aplicată pe talpa pantofilor sport albeşte suprafaţa în doar câteva minute

Mască de faţă purificatoare

După ce perioada pielii de bebeluş s-a sfârşit, faţa noastră începe să sufere de tot felul de probleme, ba acnee, ba piele prea grasă sau prea uscată, ba puncte negre, inestetice şi greu de eliminat. Şi pentru că extragerea lor în salonul de cosmetică este costisitoare și dureroasă, vă propunem o mască de faţă promovată de o celebră bloggeriţă din SUA, pe nume Jules. Primul pas este pregătirea: prindeţi-vă părul şi puneţi-vă o bentiţă care să ţină firele mai scurte departe de piele. Apoi faceţi-vă un scrub fin cu puţin mălai sau cu zaţ de cafea. Nu insistaţi prea mult. Fierbeţi puţină apă, acoperiţi-vă capul cu un prosop şi aşezaţi-vă deasupra aburilor. Staţi cinci minute. Acum ajungem la masca propriu-zisă: se mixează într-un bol un sfert de tub de pastă de dinţi cu o linguriţă cu sare de mare. Aplicaţi pe zonele cu probleme, masaţi uşor, lăsaţi să acţioneze timp de cinci minute, iar apoi clătiţi cu apă rece din abundenţă. Efectele sunt imediate.