Main menu

header

473 12 1de Diana Tudor

Nodulii tiroidieni sunt tumori apărute la nivelul glandei tiroide. Apariția lor este legată, pe de o parte, de deficitul de iod, iar, pe de altă parte, de anumite mutații genetice cu care ne naștem. Prezența acestora poate afecta calitatea vieții, însă există și persoane care nu sunt deranjate de aceste tumori. Am stat de vorbă cu doctor Anca Sîrbu (foto), medic specialist endocrinolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru a afla mai multe despre acest subiect.

„Pacienții pot resimți dificultăți la vorbire”

- Cât de periculoși sunt nodulii tiroidieni?

473 12 2- Majoritatea nodulilor de la nivelul glandei tiroide sunt benigni, deci nu ridică suspiciunea de cancer. Însă există și un procent de 5% care sunt cancere tiroidiene. Și un nodul benign poate să ne supere atunci când este vorba despre o formațiune de mari dimensiuni, mai mare de 3-4 cm. În primul rând, poate să ofere un disconfort din punct de vedere estetic, dar poate să determine simptome date de compresiunea pe care o exercită asupra zonelor din jur. Astfel, nodulul poate să comprime esofagul și să provoace dificultăți la înghițire. De asemenea, dacă afectează traheea, pacienții pot resimți dificultăți la vorbire. Toate acestea afectează calitatea vieții pacientului și îl aduc la medic.

- Care sunt metodele complementare consultului medical pentru diagnosticarea nodulilor de la nivelul glandei tiroide?

- Metodele de diagnostic s-au îmbunătățit în ultima perioadă, astfel încât avem acces tot mai mult la ecografia tiroidiană, care permite diagnosticarea nodulilor mai mici de 1 cm, care nu se pot depista la palpare. Și acești noduli sunt la fel de importanți ca și cei mari, deoarece riscul de a fi maligni este același și la un nodul de 1 cm, și la un nodul de 3,5 cm. De aceea este foarte important să evaluăm toți nodulii, indiferent de dimensiunea lor. Pacienții se prezintă, de obicei, la medic atunci când au un nodul mare care se simte, pe când pe ceilalți îi depistăm oarecum întâmplător atunci când facem o ecografie pentru zona cervicală anterioară.

„Certitudinea benignității sau malignității unui nodul este dată numai de puncția tiroidiană”

- Ce poate indica rezultatul unei ecografii tiroidiene?

- Ecografia tiroidiană poate să ne ofere indicii în ceea ce privește riscul unui nodul de a fi malign sau benign, fără însă a ne oferi o certitudine. Certitudinea benignității sau malignității unui nodul este dată numai de puncția tiroidiană, motiv pentru care se recomandă ca la orice nodul tiroidian mai mare de 1-1,5 cm să se efectueze această procedură, care nu este deloc complicată sau dureroasă. Cu un ac de seringă, similar cu cel cu care se fac prelevările de sânge pentru analize, se aspiră câteva celule de la nivelul nodulului tiroidian și se trimit pentru examenul anatomo-patologic, pentru a se vedea dacă este malign sau benign. Există anumiți factori pe care îi observăm la ecografie, care cresc probabilitatea ca un nodul să fie malign. În acest caz, prioritizăm trimiterea pacientului către puncție.

- Cum tratăm nodulii tiroidieni în funcție de natura lor?

- În cazul nodulilor maligni, lucrurile sunt foarte clare. Pacientul este trimis colegilor de la chirurgie, care vor scoate întreaga tiroidă pentru o mai bună monitorizare ulterioară a pacientului. Trebuie știut că, în majoritatea situațiilor, cancerul tiroidian este un cancer cu o evoluție relativ ușoară. Cancerul tiroidian crește greu în dimensiuni, metastazează târziu atât local, cât și la distanță. Majoritatea pacienților cu cancer tiroidian se vindecă prin operație și tratamente asociate, deci nu este un cancer care să fie foarte agresiv. Dacă este necesar, după operație se va efectua terapie cu iod radioactiv. De obicei nu se face chimioterapie în acest tip de cancer.

„Există și situația în care și nodulii benigni au indicație de operație”

- Ce se întâmplă cu nodulii benigni?

- În acest caz, pacientul trebuie reevaluat o dată pe an printr-o ecografie, când îi evaluăm și funcția tiroidiană și vedem dacă secretă hormoni în exces sau în minus. Există și situația în care și nodulii benigni au indicație de operație. Dacă aceștia sunt foarte mari sau cresc în timp, atunci pot apărea simptomele date de compresie și nodulul trebuie operat și scos, deoarece îi este afectată calitatea vieții pacientului. Este posibil ca un nodul să înceapă să secrete mai mulți hormoni tiroidieni decât trebuie, și în această situație pacientul trebuie să primească tratamentul medicamentos adecvat și apoi să fie tratat fie cu iod radioactiv, fie trimis către chirurgie.

- Care sunt posibilele complicații ale operației?

473 12 3- Pe lângă complicațiile date de anestezia generală, care sunt comune oricărei operații, se poate întâmpla, foarte rar, ca atunci când chirurgul scoate tiroida să afecteze structuri aflate în vecinătatea acesteia, mai ales în cazul unui cancer de tiroidă, când acesta trebuie să fie foarte atent pentru a scoate întreaga glandă. Poate fi afectată astfel vascularizația paratiroidelor, iar în urma operației poate să apară un hipoparatiroidism, adică o scădere a funcției glandei respective, dar care poate fi tratată ulterior. O altă complicație neplăcută, dar rară, este atunci când chirurgul scoate tiroida și poate să afecteze nervii laringei recurenți, nervi responsabili pentru felul în care vorbim, astfel încât, după intervenție, pot să apară o tulburare de vorbire, răgușeală, uneori pareze ale corzilor vocale. De aceea este important de reținut că intervențiile trebuie să fie efectuate de chirurgi experimentați din centre specializate, care realizează frecvent această operație. Pacientul rămâne internat câteva zile, iar imediat după operație, acesta trebuie să înceapă tratamentul substitutiv cu hormoni tiroidieni.

„Avem nevoie de hormonii tiroidieni pentru a supravieţui“

- Ce efect are scoaterea glandei tiroide asupra organismului?

- Pacientul este afectat pentru că rămâne fără tiroidă, care este un organ esențial în funcționarea organismului. Avem nevoie de hormonii tiroidieni pentru a supraviețui. După operație, pacientul va trebui să urmeze un tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții. Acest tratament va înlocui hormonii care îi lipsesc. Practic, el se va simți și se va comporta exact ca un om normal, numai că hormonii săi nu vor fi produși de tiroida proprie, ci vor fi luați sub formă de medicamente.

Un procent de 5%-10% din populaţia României are noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenți la femei decât la bărbați. Apariția unui nodul tiroidian la un bărbat ridică o mai mare suspiciune de cancer