Main menu

header

  Casa ONU a reunit la 29 octombrie 2008 specialişti, care au abordat un subiect intens mediatizat, ce vizează metodele de contracepţie. Proiectul include totodată un eveniment ştiinţific adresat medicilor de familie din Bucureşti, în cadrul căruia se lansează ghidul „Planificarea familială - ghid practic pentru furnizorii de servicii de planificare familială”. Acesta este un document de referinţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a fost editat în limba română de Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii, cu sprijin financiar din partea Fondului ONU pentru Populaţie.
  Astfel, România este prima ţară europeană care deţine toate documentele de referinţă la nivel mondial traduse în limba română, pe care le-a şi integrat în sistemul de formare profesională a personalului medical. Contracepţia modernă conferă cuplurilor, dar mai ales femeilor, libertatea şi independenţa de a putea alege momentul în care îşi doresc un copil.

  „Anticoncepţionalele nu îngraşă!”
  Reprezentantul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), doamna Marlene François-Lays (foto mare), a venit special în România, pentru a atinge obiectivul de îmbunătăţire a sănătăţii materne şi asigurarea accesului universal la informaţii privind sănătatea reproducerii.
 - Doamnă François-Lays, cum vi se par femeile din România anilor 2000? Credeţi că sunt mai receptive schimbărilor, emancipate?
 - Conform statisticilor, acestea au început să acorde o importanţă mai mare sănătăţii lor, am observat că sunt interesate să-şi controleze propria fertilitate şi consider că lipsa de informaţie a făcut ca lucrurile să stea altfel până acum. Există metode contraceptive pentru fiecare şi în special tinerii au nevoie de cât mai multe informaţii de acest gen, pentru a evita situaţiile neplăcute, cum ar fi sarcina nedorită sau bolile cu transmitere sexuală.
 - A existat un spot publicitar ce a sărit în apărarea pilulelor contraceptive, pe care vă rog să-l comentaţi: „Anticoncepţionalele nu te îngraşă, mâncarea da!”
 - Este vorba despre o cunoaştere învechită despre pilule. Într-adevăr, în trecut, acestea aveau un nivel ridicat de hormoni, însă tehnologia zilelor noastre este extrem de avansată, astfel încât fiecare pilulă are strictul hormonal necesar. O femeie modernă trebuie să aibă o alimentaţie echilibrată, să menţină o balanţă. În urma unui control, doctorul va şti care sunt pastilele ce se potrivesc organismului fiecăreia şi va evita astfel dereglările hormonale.

  „Tinerii sunt cei mai interesaţi”
  Acestui proiect i-au fost alocate trei zile, în care publicul larg a putut adresa orice întrebare legată de contracepţie. În Parcul Unirii a fost amplasat un cort, unde specialiştii au oferit informaţii referitoare la contracepţie şi unde au avut loc demonstraţii şi discuţii libere.
Anca Derjac, voluntară la Fundaţia „Tineri pentru Tineri”, a răspuns la câteva întrebări legate de acest proiect.
 - Cum decurge o astfel de campanie în licee? Adolescenţii tratează cu seriozitate sfaturile date?
 - Programul este avizat de Ministerul Educaţiei. Liceenii tratează cu seriozitate subiectele abordate şi sunt interactivi, în sensul că pun foarte multe întrebări legate de contracepţie, de bolile transmisibile pe cale sexuală şi în general de tot ceea ce înseamnă o viaţă sexuală sănătoasă.
 - Câte persoane şi-au manifestat interesul pentru proiect şi cam ce medie de vârstă s-a înregistrat?
 - Publicul nostru ţintă se compune din persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi
25 de ani, deoarece urmărim prevenirea prin informare. O evidenţă clară a persoanelor care au intrat în cort nu avem, dar până acum evenimentul a decurs extrem de bine. Dorinţa de informare a venit din partea liceenilor, părinţilor, bunicilor şi chiar a celor cu orientări homosexuale.
 - Ce metodă de abordare aplicaţi?
 - Avem pliante cu diverse întrebări, pe care liceenii le extrag. Încercăm să vedem din răspunsul lor cât de bine informaţi sunt. Spre exemplu, la întrebarea dacă virusul HIV este transmisibil prin sărut, mulţi nu ştiu răspunsul şi încercăm să le explicăm faptul că prin salivă nu se poate transmite decât în cazul în care gingia sângerează.
 - Cum îi sfătuiţi în alegerea corectă a prezervativelor?
 - E bine de ştiut că prezervativele cu diverse arome sunt strict utilizate în sexul oral, deoarece latexul este foarte subţire. Pentru sexul normal sunt recomandate cele normale, făcute din latex mai gros.  
Claudia Stan
  „Femeile au început să acorde o importanţă mai mare sănătăţii lor, sunt interesate să-şi controleze propria fertilitate şi consider că lipsa de informaţie a făcut
ca lucrurile să stea altfel până acum”
(Marlene François-Lays, reprezentantul UNFPA)

  Metode contraceptive existente pe piaţă
1. Pilula nonhormonală are rolul de a îngroşa mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând trecerea spermatozoizilor şi se administrează pe cale orală;
2. Contraceptivele injectabile. De la locul injecţiei, hormonii se eliberează progresiv pe parcursul a 8-12 săptămâni. Împiedică ovulaţia şi îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând trecerea spermatozoizilor;
3. Prezervativul masculin colectează sperma, împiedicând contactul acesteia cu organismul femeii;
4. Prezervativul feminin acoperă pereţii vaginului şi se introduce înainte de intromisiune;
5. Diafragma acoperă colul uterin, acţionând ca o barieră mecanică sau chimică ce blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter şi în trompele uterine. Se introduce cu până la trei ore înaintea unui contact sexual neprotejat şi trebuie păstrată în vagin şase ore după contactul sexual neprotejat;
6. Spermicidele sunt substanţe chimice comercializate sub formă de ovule, creme, geluri, tablete, spume, supozitoare, filme ce se introduc în vagin, distrug spermatozoizii. Acestea se introduc în vagin înaintea actului sexual;
7. Dispozitivul intrauterin (steriletul) împiedică fixarea oului fecundat. Se inserează şi se extrage numai de medic;
8. Pilula de a doua zi previne apariţia sarcinii după un contact sexual neprotejat sau în cazul folosirii incorecte a altor metode contraceptive, oprind ovulaţia, împiedicând fertilizarea ovulului sau fixarea lui în mucoasa uterină şi se administrează pe cale orală (două doze la distanţă de 12 ore una de cealaltă, la maximum 72 de ore de la actul sexual).