Main menu

header

08-07-2de Cătălina Tăgârţă

Acupunctura lichidă este o terapie utilizată în medicina tradiţională atât pentru tratarea diverselor afecţiuni, cât şi pentru prevenirea lor şi menţinerea stării de sănătate optimă. Rezultate foarte bune se obţin în tratamentele pentru regenerarea, revitalizarea şi întinerirea organismului, prin asocierea unui complex de terapii, printre care se numără şi acupunctura lichidă. Doctor Codruţ Ţuţu (foto), specialist în acupunctură şi apifitoterapie, ne-a spus mai multe pe această temă.

Sunt utilizate extracte hidroalcoolice din plante
Termenul de „acupunctură lichidă” este utilizat pentru a denumi terapia cu extracte din plante medicinale, referindu-se la acţiunea specifică a acestora asupra sistemului energetic al organismului. Practic, am putea spune că este o denumire alternativă pentru fitoterapie. „Acupunctura tradiţională se realizează prin inserţia acelor speciale în punctele de acupunctură disfuncţionale, pentru restabilirea fluxului de energie în sistemul de meridiane şi tratarea blocajelor existente. Expresia «acupunctură lichidă» sugerează acţiunea pe care o au preparatele din plante asupra organismului, referindu-se la modalitatea prin care acestea intervin în interiorul organismului pentru echilibrarea circuitului energetic la nivelul meridianelor şi al centrilor energetici ai fiecărui organ. Aşadar, în cazul acupuncturii lichide sunt utilizate extracte hidroalcoolice din plante pentru tratarea afecţiunilor”, a declarat doctorul Codruţ Ţuţu. Pentru a completa rezultatele obţinute prin acupunctura tradiţională trebuie administrate pe cale internă aceste preparate care acţionează la nivelul meridianelor energetice, dar şi în profunzimea ţesuturilor, pentru regenerarea acestora şi refacerea structurii organelor bolnave, pentru detoxificarea şi purificarea organismului, plus armonizarea activităţii organice. „Terapia prin extracte din plante poate fi urmată independent de tratamentul cu acupunctură tradiţională. Practic, acupunctura tradiţională amplifică efectele substanţelor curative şi bioinformaţionale din extractele din plante şi accelerează procesul de vindecare şi de echilibrare energetică”, a mai adăugat doctorul Codruţ Ţuţu.

Afecţiunile cronice îşi au originea în dezechilibrul scheletului energetic
Substanţele curative conţinute de formulele fitoterapeutice acţionează atât la nivel anatomic, cât şi asupra scheletului energetic (de-a lungul meridianelor ce compun acest sistem), pentru tratarea bolii de care suferă pacientul. „Ştiinţa modernă a demonstrat că afecţiunile cronice îşi au originea într-un dezechilibru al scheletului energetic, descris în tratatele de medicină ale popoarelor orientale. În medicina tradiţională chineză, organismul omului este considerat ca fiind un microcosmos ce necesită un echilibru al energiilor primare, astfel încât corpul energetic să fie echilibrat şi la nivel organic să fie prezentă starea de homeostazie. Acupunctura lichidă acţionează în acest sens prin echilibrarea focarelor energetice şi pentru armonizarea ciclului celor cinci elemente primordiale: pământ, metal, lemn, foc şi apă”, a mai spus specialistul.

Regenerează şi rehidratează discurile intervertebrale
Terapia are o eficienţă sporită în dizolvarea şi eliminarea calculilor din organism sau a calcifierilor localizate la nivelul fiecărui organ, dar şi pentru eliminarea calcifierilor sau a ciocurilor prezente în afecţiunile vertebrale. Prin acupunctură lichidă se regenerează şi se rehidratează discurile intervertebrale în cazul unor afecţiuni precum: discopatia sau hernia de disc, se regenerează şi reface structura osteoarticulară în afecţiunile sistemului osteoarticular, poate trata tulburările neuroendocrine, care constituie fondul multor afecţiuni, reglează activitatea metabolică şi tratează afecţiunile hepatice. „Acupunctura lichidă este eficientă şi în tratarea tumorilor benigne sau maligne, a afecţiunilor mamare, a atrofiilor cerebrale, a afecţiunilor sistemului nervos, în recuperarea post-AVC şi multe alte afecţiuni”, a mai spus specialistul.

Readuce la viaţă pacienţii aflaţi în comă

În ceea ce priveşte durata tratamentului, aceasta este variabilă, întrucât fiecare organism este unic. „În primul rând, tratamentul este individualizat, însă modul în care reacţionează organismul la tratament este influenţat de stadiul afecţiunii în momentul începerii tratamentului, de afecţiunile asociate, de starea organismului, în general, şi a fiecărui organ în parte, de vârstă şi de stilul de viaţă şi multe altele. Tratamentele tradiţionale au o durată de minimum şase luni, în funcţie de gravitatea afecţiunii se poate ajunge şi la tratamente de 24 de luni. Tratatele de medicină chineză menţionează că primele tratamente cu acupunctură mecanică - prin utilizarea acelor - s-au realizat împreună cu tratamente din plante medicinale. Medicul Pien Chi’ao descrie într-una dintre lucrările sale cum a reuşit să readucă la viaţă un pacient aflat în comă prin aplicarea unor scheme de tratament cu acupunctură mecanică, însoţit de administrarea anumitor plante medicinale pe durata a 20 de luni”, a mai spus Codruţ Ţuţu.

„Pentru ca tratamentul să fie o reuşită pentru pacient este necesară o bună comunicare între acesta şi medicul curant, astfel încât pe durata tratamentului să fie ajustate obiceiurile şi preocupările care nu îl ajută în obţinerea rezultatelor dorite” (doctor Codruţ Ţuţu)