Main menu

header

08-07-2de Cătălina Tăgârţă

Aşa cum îi spune şi numele, termoterapia tibetană este originară din Tibet, unde e folosită de mii de ani pentru tratarea şi vindecarea mai multor boli, ca tratament de întreţinere sau cu rol profilactic. În concepţia medicinei tibetane, focul purifică, fiind unul dintre cele cinci elemente esenţiale ale organismului şi simbol al vieţii. Se spune că acesta deschide calea către organul bolnav, permiţând principiilor active din plante să acţioneze la nivel maxim pentru refacerea zonelor afectate, de aceea termoterapia se mai numeşte şi „terapie cu foc”. Codruţ Ţuţu (foto), doctor medicină generală, specialist în acupunctură şi apifitoterapie, ne-a vorbit mai mult despre această procedură.

Termoterapia tibetană, „asortată” cu plante
Deşi durează doar câteva minute, procedura oferă imediat o stare de bine. „Termoterapia tibetană constă în aplicarea în zona organului bolnav a unei creme din plante cu formulă specifică pentru afecţiunea ce trebuie tratată. Apoi, zona este acoperită cu un prosop umed, peste care se pune un extract din plante şi alcool sanitar, pe post de combustibil pentru flacără. Persoanele care apelează la această procedură nu au de ce să se teamă, pentru că flacăra nu ajunge practic la piele. Focul e lăsat la limita suportabilităţii fiecăruia şi este stins în momentul în care pacientul anunţă vreun disconfort. El poate sta aprins de la câteva zeci de secunde la câteva minute şi are rolul de a introduce căldura în corp, împreună cu principiile active din crema şi extractul din plante aplicate pe corp”, ne-a dezvăluit doctorul Codruţ Ţuţu.

„Are efect detoxificant şi revitalizant”
Termoterapia tibetană are multiple beneficii asupra organismului. Pe lângă faptul că tratează durerea, căldura emanată stimulează circulaţia energiei în meridiane, accelerează circulaţia sangvină locală şi metabolismul, ajută la eliminarea celulelor moarte. Din aceste motive este foarte eficientă în ameliorarea durerilor acute sau cronice. „Substanţele vindecătoare din plantele folosite sunt transportate direct în organul bolnav şi acţionează imediat la nivel local. Eficienţa procedurii este dovedită mai ales în cazul afecţiunilor coloanei vertebrale. Însă şi la nivel hepatic, procedura termoterapeutică are un efect detoxificant şi revitalizant, ficatul fiind laboratorul organismului. El realizează cele mai multe reacţii chimice din organism şi are rol în oxigenarea şi hrănirea optimă a celorlalte organe, iar oxigenarea organismului este un proces fundamental pentru o sănătate optimă, prin urmare, disfuncţiile hepatice pot avea un impact devastator asupra celorlalte organe dacă nu sunt tratate la timp. Aşadar, prin procedura termoterapeutică ficatul este eliberat de toxinele acumulate printr-o alimentaţie necorespunzătoare, excese alimentare, stres sau administrarea unei medicaţii prelungite pentru diverse afecţiuni. Odată curăţat de aceste toxine, funcţiile hepatice sunt restabilite, iar prin tehnici de acupunctură specifice se restabileşte şi relaţia optimă a ficatului cu celelalte organe. De asemenea, termoterapia este utilizată în tratamentele tradiţionale şi pentru afecţiuni pulmonare, renale, digestive, pancreatice sau genitale, ale sistemului osteo-articular - în special pentru artroze, discopatii, osteoporoză, hernie de disc - nevralgii, tumori benigne sau maligne”, a mai subliniat specialistul.

„Dacă manifestarea e în profunzime, căldura e suportată mai mult”
Mai mult, terapia cu foc ajută organismul să se detoxifice. Flacăra se poate aprinde în aproape orice zonă a corpului, mai puţin pe gât (loja tiroidiană), în zona inimii, sânilor şi pe cap, iar în timpul menstruaţiei nici în zona genitală, pentru că măreşte fluxul sangvin. „E singura căldură care intră în corp şi nu provoacă leziuni, deşi e vorba despre câteva sute de grade. Dacă afecţiunea e «de suprafaţă», organismul nu rezistă mult, dar, dacă manifestarea e în profunzime, atunci pacientul rezistă mai mult timp căldurii”, ne-a mai spus doctorul Ţuţu.

Numărul şedinţelor diferă în funcţie de afecţiunea tratată
Un singur foc pe şedinţă este suficient, însă, pentru ca efectul să fie garantat, acesta va fi completat de acupunctură şi, neapărat, de plante. „Se pot face şedinţe zilnic, iar numărul acestora depinde, evident, de fiecare persoană şi de afecţiune în parte. Termoterapia tibetană nu are dezavantaje, numai că ea vine în completarea acupuncturii. Practic, aş putea spune că acupunctura şi tincturile din plante pe care le recomand sunt baza, iar termoterapia un accesoriu, dar un accesoriu extrem de eficient, care ne ajută să rezolvăm mai repede problemele de sănătate”, mai spune specialistul.

Se combină cu acupunctura

Medicul susţine că termoterapia fără acupunctură înseamnă absenţa durerii doar pe moment dacă nu se folosesc şi înţepăturile. „Pentru o discopatie, de exemplu, după o săptămână de tratament, pacientul se simte mai bine, dar ca să se rezolve problema complet durează chiar şi câteva luni. În plus, pentru această afecţiune, de exemplu, e important ca şi bolnavul să respecte reguli generale, cum ar fi să nu facă mişcări bruşte, să nu care greutăţi sau să nu stea în frig. Pe site-ul meu, www.pirasan.ro, pot fi găsite mai multe articole cu indicaţii”, a mai adăugat doctorul Codruţ Ţuţu.

- Nu se face termoterapie pe zonele de piele afectate de psoriazis, lupus sau unde există răni sau leziuni.