Main menu

header

11-08-1de Adi Văduva

Sauna este ideală în cazul în care doriţi să eliminaţi toxinele din corp sau dacă vreţi să scăpaţi de durerea musculară cauzată de efort intens. Diana Oprea (foto), campioană mondială de fitness feminin şi deţinătoarea centrului One Fitness, vă dezvăluie câteva aspecte de care trebuie să ţineţi seama atunci când vreţi să păşiţi pragul unui astfel de loc „încins”.

„Temperatura optimă este de 80°C-90°C”
- Ce trebuie să ştie neapărat cineva care merge pentru prima dată la saună?
- La primul contact cu sauna este important să ştiţi că, din punctul de vedere al sănătăţii, nu aveţi probleme cardiace sau cardiovasculare, probleme dermatologice, nu aveţi afecţiuni neurologice sau, în cazul femeilor, nu există stare de graviditate. Temperatura optimă pentru saună uscată este de 80°C-90°C. Înaintea intrării în cabină se recomandă folosirea duşului din motive igienice, dar şi pentru a stabiliza temperatura corpului. Primele şedinţe nu trebuie să depăşească zece minute şi trebuie efectuate în una-două reprize. Cu timpul, perioada petrecută în saună poate creşte până la 15 minute. De asemenea, înainte de intrarea în saună se va renunţa la bijuterii, deoarece, din cauza temperaturii ridicate, acestea pot cauza arsuri şi disconfort.

- Care sunt beneficiile saunei?
- Sauna scade tensiunea musculară şi nervoasă, favorizează eliminarea toxinelor, scade spasmul şi durerea musculară, creşte activitatea cardiacă şi scade circulaţia periferică. De asemenea, temperatura ridicată dilatează porii şi îi curăţă în profunzime.

- Cât de des putem face saună?
- Şedinţele de saună se pot combina cu şedinţele de antrenament. Dacă în programul dumneavoastră sportiv se regăsesc trei antrenamente pe săptămână, la sfârşitul fiecăruia se poate face saună 10-15 minute, pentru a relaxa musculatura.

„Durata maximă recomandată este de 20 de minute”
- Cât timp trebuie să reziste minimum cineva astfel încât mersul la saună să fie eficient?
- Nu există o durată minimă. Şedintele pot fi de cinci până la 15 minute, în funcţie de organismul fiecărei persoane, şi pot fi efectuate două-trei reprize. Între acestea se va folosi duşul cu apă călduţă, evitându-se extremele de temperatură.

- Ce durată maximă de stat în saună nu se poate depăşi sub nicio formă?
- Dacă temperatura saunei este 80°C-90°C, timpul optim de utilizare este 10-15 minute. Durata maximă recomandată este de 20 de minute. Timpul petrecut în saună diferă însă de la persoană la persoană.

- Ce se întâmplă dacă exagerăm cu sauna atât din punctul de vedere al depăşirii timpului unei şedinţe, cât şi al frecvenţei utilizării?
- Dacă se exagerează cu sauna, pielea şi părul vor avea de suferit. Se recomandă ca, pe parcursul şedinţei, părul să fie acoperit cu un prosop ca să îl protejeze. În ceea ce priveşte pielea, este indicat ca, imediat după ce s-a terminat şedinţa şi s-a efectuat duşul, aceasta să fie hidratată cu o cremă grasă.

Interzisă în caz de boli circulatorii
- Care sunt interdicţiile? Cine nu are voie la saună?
- Sauna este interzisă în caz de traumatisme recente, afecţiuni dermatologice, boli genitale, graviditate, afecţiuni neurologice, afecţiuni circulatorii, boli inflamatorii acute interne - în mod special ficatul şi rinichii - infecţii generale febrile, virale sau bacteriene, hipertiroidism, tumori sau boli venoase cronice. Astfel, nu au acces la saună persoanele care suferă de cel puţin una dintre afecţiunile menţionate mai sus.

- Copiii au voie la saună?
- În principiu da, însă ei trebuie supravegheaţi în permanenţă de adulţi.

Nu este o metodă de slăbire
- Există o vârstă minimă sau maximă pentru saună?
- Aceasta poate fi folosită de oricine: de la copii şi adolescenţi la persoane vârstnice. Cea care joacă un rol extrem de important este sănătatea - dacă aceasta este impecabilă ne permite accesul.

- Cei care vin la saună trebuie să aibă un document de la medicul de familie din care să rezulte că sunt apţi sau intră pe propria răspundere?
- Dacă o persoană se află sub supraveghere medicală sau sub tratament medicamentos, recomandarea este să nu folosească sauna.

- Mergem la saună şi slăbim?
- Mergem la saună pentru a detensiona musculatura corpului şi pentru a elimina toxinele din organism, dar nu pentru a slăbi. Dacă dorim să scădem în greutate, sportul este cel care ne poate ajuta cel mai mult. Combinat cu un regim alimentar adecvat, acesta poate oferi rezultate remarcabile.

Cu aburi, uscată sau cu infraroşu
- Ce trebuie să facă o persoană dacă începe să i se facă rău după primele minute de saună?
- Evident, să renunţe la a face şedinţa de saună şi să se hidrateze cu multă apă. Eventual să îi ofere organismului puţin zahăr, pentru a ridica nivelul glicemiei.

- Care sunt simptomele ce apar în cazul în care unei persoane nu-i prieşte sauna?
- Persoanele care nu tolerează sauna sau exagerează cu ea pot avea creşteri de tensiune sau stări de leşin. Aşadar, folosiţi-o atât cât vă permite organismul!

- Există mai multe tipuri de saună: cu aburi, uscată şi cu infraroşu. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre fiecare în parte. Care este mai avantajoasă?
- Sauna umedă derivă din hammam. Temperatura e cuprinsă între 40°C şi 60°C, iar umiditatea se apropie de 100%. În sauna umedă se toarnă periodic apă peste pietrele încinse, pentru a se obţine aburul. În cazul în care temperatura este prea ridicată, având o umiditate atât de mare, există riscul opăririi pielii. Deci, atenţie! Sauna uscată este cel mai vechi tip şi derivă din obiceiurile scandinave. Temperatura poate fi cuprinsă între 80°C şi 120°C, iar umiditatea este cuprinsă între 5% şi 15%. Sauna uscată poate fi folosită şi ca terapie dacă pe pietrele din interior se picură uleiuri esenţiale, cu proprietăţi calmante. În sauna cu infraroşu, razele sunt generate de radiatoare speciale, înglobate în pereţi. Acestea penetrează straturile pielii în adâncime, încălzind organismul din interior. Temperatura optimă este de 35°C-55°C. În acest tip de saună, aerul este uscat şi nu se foloseşte apa.

„Ritualuri“ înainte şi după

Înainte de efectuarea şedinţelor de saună este recomandat să nu se consume mâncăruri grele sau picante. Din cauza temperaturii ridicate, pot apărea stări de disconfort. Se pot consuma alimente uşoare şi multă apă. Dacă o persoană se află sub tratament medicamentos, este recomandat să evite sauna. La ieşire se va folosi din nou duşul, temperatura apei fiind normală. Sunt excluse extremele de rece sau fierbinte. În al doilea rând, se va hidrata organismul, deoarece pe perioada şederii în saună corpul suferă o uşoară deshidratare. După o şedinţă alegeţi un meniu uşor, pe bază de carne slabă asezonată cu legume sau o salată ori un iaurt. Masa depinde foarte mult de ora la care se efectuează şedinţa de saună.

Terapie cu ierburi aromate

Dintr-o combinaţie a principiilor aromaterapiei şi ale saunei a apărut aromasauna. Ierburile aromate, precum cimbrul, frunzele de dafin, acacia, turmeric sau crengi de brad, sunt aşezate deasupra unui grătar sau a unui vas prin care trec aburi, iar temperatura nu depăşeşte 55°C. De asemenea, umiditatea aerului este cuprinsă între 30% şi 40%. Ierburile pot fi înlocuite cu solvenţi sau cu esenţe aromatice, degajarea vaporilor făcându-se tot prin intermediul aburilor. Sauna cu plante aromate ajută la menţinerea sănătăţii, reduce stresul şi tensiunea musculară, eliberează căile respiratorii şi împrospătează pielea.

Pont! La zece minute după efectuarea şedinţei de saună se pot aplica tratamente de peeling facial sau corporal, ce fac minuni pentru ten şi piele.

Atenţie! În cazul gravidelor, sauna nu este indicată, deoarece temperaturile ridicate pot dăuna fetusului.