Main menu

header

de Dana Purgaru

Pleoapele pot trăda nivelul mare de colesterol

Acumulările de culoare galbenă de pe pleoape - cel mai adesea depuneri de colesterol - semnalează un risc cu 48% mai mare de a suferi un atac de cord, potrivit oamenilor de ştiinţă din Danemarca. De obicei, când acestea există pe pleoape, cu siguranţă în corp se află şi alte depuneri de colesterol, ce trădează riscul cardiovascular. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat 12.745 de persoane încă din anii ‘70.

Atacul de cord, „citit“ în firele de păr

Cercetătorii canadieni au probat pentru prima dată legătura directă dintre stres şi atacurile de cord, graţie unui nou test ce foloseşte firele de păr. În timpul studiului, cercetătorii au luat mostre de la 56 de bărbaţi care au suferit atacuri de cord şi de la 56 de bărbaţi internaţi din alte motive. S-a descoperit că hormonul numit cortizol, secretat în timpul perioadelor de stres, a fost mai ridicat în cazul celor care suferiseră un atac de cord cu trei luni înainte de a fi internaţi. Inovaţia oamenilor de ştiinţă ar putea duce la anticiparea şi prevenirea acestei probleme.

Electrocasnicele, o cauză a apariţiei astmului

Femeile însărcinate care utilizează frecvent uscătoarele de păr, cuptoarele cu microunde şi aspiratoarele sau cele care trăiesc în apropierea unor stâlpi de electricitate de înaltă tensiune ar putea avea copii bolnavi de astm. Experţii americani sunt de părere că această constatare ar putea explica de ce incidenţa astmului la minori a crescut dramatic în ultimele decenii. În timpul cercetării au fost observate 800 de viitoare mame şi copiii lor, pe parcursul a 13 ani.

Steriletul previne cancerul de col uterin

Două tulpini specifice ale virusului papiloma uman (HPV) sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Doctorul Xavier Castellsagué, de la Institutul Catalan de Oncologie, Spania, a descoperit o metodă prin care această cifră ar putea fi redusă: steriletul. Timp de 20 de ani au fost analizate cazurile a 20.000 de femei, iar concluzia a fost că riscul de a dezvolta cancer de col uterin a scăzut, în termen de un an de la inserţia dispozitivelor intrauterine, datorită unor hormoni eliberaţi de acestea.

Uleiul de peşte, piedică în chimioterapie

Grăsimile din suplimentele cu ulei de peşte pot opri medicamentele chimioterapeutice să îşi facă efectul, susţin cercetătorii britanici. Aceştia au recomandat bolnavilor de cancer să nu ia astfel de suplimente, pentru că cei doi acizi graşi implicaţi ajută tumorile să devină rezistente la tratamente. Specialiştii recomandă, în prealabil, consultarea unui medic specialist.