Main menu

header

11-05-1de Cristina Cristache

Complexul TORCH reprezintă o asociere de mai multe boli de origine virală pe care mama le poate contacta şi transmite fătului prin placentă. Astfel apar malformaţii congenitale grave, nefiind excluse avortul spontan, naşterea prematură sau chiar moartea fătului intrauterin. Cum ne putem feri de complicaţii ne spune doctorul Dorin Bejan (foto), medic specialist obstetrică şi ginecologie la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Ilfov.

„Ambii părinţi trebuie să facă unele teste”
- Cât de important este ca femeia să îşi facă analize înainte de a rămâne însărcinată?
- Orice om îşi doreşte un copil sănătos, de aceea, pentru a evita unele complicaţii care pot surveni în timpul sarcinii, ambii părinţi trebuie să facă unele teste, pentru a nu da naştere unui bebeluş cu probleme. Toate infecţiile din Complexul TORCH se transmit fătului, indiferent dacă au fost contactate înainte ca mama să rămână însărcinată sau în timpul sarcinii.

- Care sunt aceste teste?
- Trebuie să definim întâi acest complex. TORCH înseamnă toxoplasma, rubeola, citomegalovirusul şi virusul herpetic. De regulă se testează în doi parametri, Imunoglobulina G (IGG) şi M (IGM). IGM indică o infecţie recentă, iar IGG, una veche. În cazul în care avem o femeie cu IGG pozitiv şi IGM negativ, înseamnă că este o infecţie veche şi atunci poate rămâne însărcinată.

- Care sunt analizele necesare preconcepţiei?
- Femeia trebuie să facă analizele uzuale şi anume: hemoleucogramă completă, glicemie, uree, creatinină TGO şi TGP, sumar de urină, coagulogramă, complexul TORCH, hepatitele B, C şi E, culturile din col, Chlamydia, ureeaplasma şi micoplasma, Babeş Papanicolau. Dacă pacienta se cunoaşte cu anumite probleme trebuie să discute cu medicul eventualitatea unei sarcini, la fel şi în cazul altor afecţiuni existente.

„Se scot în evidenţă gravidele cu risc crescut”
- Există şi investigaţii suplimentare pe care le solicitaţi?
- Da, şi testul, şi triplu testul care se fac în cazul mămicilor care decid să rămână însărcinate după o anumită vârstă, ceva mai înaintată. Prin acestea se pot depista malformaţii sau afecţiuni precum Sindromul Down. Cu ajutorul lor, din multitudinea gravidelor se scot în evidenţă gravidele cu risc crescut. Mai poate fi necesar dry testul - nou apărut. Americanii fac şi cvadruplu - testul şi amniocenteza, care infirmă sau confirmă anumite malformaţii.

- În mod normal, placenta ar trebui să apere fătul. Cum acţionează în acest caz?
- Într-adevăr, placenta protejează, însă are şi ea anumite limite, pentru că agenţii patogeni din Complexul TORCH au dimensiuni foarte mici şi trec bariera placentară şi se pot cantona la nivelul fătului. Virusul herpetic şi toxoplasma trec cel mai rapid această barieră, au răsunet negativ asupra fătului şi pot avea repercusiuni chiar şi asupra mamei.

- Ce se întâmplă când femeia este depistată cu toxoplasmoză?
- Se face tratament cu antibiotic, se repetă apoi dozarea imunoglobulinelor pentru a vedea care este efectul tratamentului şi, în momentul în care se negativează, femeia poate rămâne însărcinată. De cele mai multe ori pot exista şi alte afecţiuni asociate cu această infecţie, şi atunci ele se tratează cumulat.

- Spuneţi-ne despre rubeolă...
- Este o afecţiune care apare în copilărie, însă în cazul adultului se poate manifesta într-o formă mai agresivă. Nu este o boală cu frecvenţă mare în cazul adulţilor, dar când apare, şi IGG-ul este foarte mare, recomandăm o dinamică, deci repetăm testele. Rubeola provoacă avort spontan, moarte intrauterină şi malformaţii severe.

„Viremia ne ajută să stabilim modalitatea naşterii”
- Ce face citomegalovirusul?
- El se poate transmite de la mamă la făt, chiar şi prin laptele matern. Dacă se depistează, dar sarcina este destul de evoluată, în funcţie de viremie, se interzice alăptarea. Nu toate malformaţiile se pot depista, nici măcar la examenul de morfologie fetală, însă testul are cea mai mare acurateţe şi, în funcţie de rezultatul acestei investigaţii, se decide modalitatea de naştere: naşterea naturală sau cezariană.

- Herpesul se transmite fătului, indiferent de modalitatea naşterii?
- Un herpes genital poate fi transmis bebeluşului chiar în timpul travaliului şi poate provoca probleme oculare, de aceea în acest caz se recomandă finalizarea naşterii prin operaţie de cezariană. Herpesul are frecvenţă în creştere şi e o boală care rămâne.

- Cât contează când se îmbolnăveşte mama?
- Trebuie să înţelegem un fenomen simplu: organogeneza, embriogeneza se formează în primul semestru, primele trei luni de sarcină. De la stadiul de celulă unică la multiplicarea ei şi formarea acestei minuni care se cheamă copil, totul se derulează în mod corect în primele trei luni. În momentul când în această perioadă acţionează un factor nociv care poate fi un medicament sau o infecţie se declanşează probleme grave, de la afecţiuni până la moarte intrauterină.

- La cât timp după tratament femeia poate rămâne însărcinată?
- Fiecare obstretician are punctul său de vedere, însă eu recomand o pauză de trei până la şase luni între finalizarea tratamentului şi concepţie. Sunt totuşi cazuri în care infecţiile sunt depistate în timpul sarcinii, şi atunci, în funcţie de stadiul sarcinii, se poate institui tratament, însă în mod normal este de evitat, se poate administra medicaţie cel mult în primul semestru al sarcinii.

„Responsabilitatea trebuie împărţită, şi nu pusă doar pe umerii femeii!”
- În ce situaţii se recomandă întreruperea sarcinii?
- Nu recomandăm. În momentul în care se depistează anumite probleme, discutăm cu pacientul, acesta are dreptul de a alege. Dacă este o sarcină în care se depistează toxoplasma şi riscurile sunt destul de mari, iar pacientul refuză tratamentul, cel mai frecvent ne este solicitată întreruperea sarcinii pentru efectuarea ulterioară a tratamentului. Sarcina nu este o boală şi trebuie să fie o bucurie pentru femeie, nu un chin.

- Ce facem deci înainte de concepţie?
- Ambii parteneri trebuie să fie conştienţi de implicarea şi contribuţia fiecăruia pentru aducerea pe lume a unui copil sănătos. Spre exemplu, în cazul fumatului, nu doar mama este bine să renunţe, ci şi tatăl. Spermatogeneza completă la bărbat este de 72 de zile şi atunci este bine ca şi bărbatul să conştientizeze importanţa participării genetice la apariţia unor malformaţii genetice. Responsabilitatea trebuie împărţită, şi nu pusă doar pe umerii femeii!

Sfaturi pentru gravide

Mergeţi zilnic pe jos. Activitatea fizică pe tot parcursul sarcinii uşurează naşterea, pentru că circulaţia abdominală este întreţinută, muşchii sunt irigaţi, inclusiv uterul. Sportul este benefic pentru gravide, cu excepţia celor care prezintă risc de naştere prematură.
Faceţi exerciţii pentru tonifierea perineului. Astfel se evită ruperile perineale şi epiziotomiile în cazul naşterilor naturale.

De reţinut

- Lentilele de contact nu sunt întotdeauna acceptate în cazul în care este nevoie de anestezie generală, de aceea e bine să vă faceţi o pereche de ochelari de vedere
- Lacul de unghii la picioare este acceptat, dar nu şi cel de la mâini. Culoarea unghiilor este indicator de sănătate. În caz de scădere a tensiunii sau de hemoragie, unghiile se albesc
- Nu folosiţi parfum. Copilul are nevoie să recunoască mirosul mamei pentru a-şi găsi reperele
- TORCH înseamnă toxoplasma, rubeola, citomegalovirusul şi virusul herpetic