Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Vremea a luat-o razna. Meteorologii „îmbină” furtunile şi ploile cu canicula ca pe o tablă de şah, astfel încât nici nu mai ştim cum să ne îmbrăcăm pentru a ne fi bine afară. Chiar dacă e de preferat să purtaţi mai mereu o umbrelă cu dumneavoastră, pentru că apar ploi din senin, fiţi la fel de precauţi şi când vine vorba despre caniculă. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a luat deja măsuri şi a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă să lucreze la capacitate maximă în această perioadă cu temperaturi extreme.

Beţi un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute
Astfel, potrivit reprezentanţilor ministerului, „serviciile de ambulanţă vor trece la alertarea echipajelor şi la suplimentarea acestora acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. De asemenea, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme e indicat să ascultaţi sfaturile medicilor şi să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00”. Iată ce alte măsuri trebuie să mai luaţi: consumaţi zilnic minimum doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Ideal este să beţi un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. În plus, este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă.

Infuziile din coriandru, extrem de răcoritoare
Pentru a vă răcori puteţi apela şi la ceaiuri. Cele din fructe sau plante medicinale, cum ar fi menta ori busuiocul, vă pot face să uitaţi rapid de caniculă, fie că le beţi reci sau calde. Însă puteţi apela fără grijă şi la infuziile din coriandru, iasomie, rozmarin, la ceaiul roşu, verde sau negru ori la ceaiurile amare, cum sunt cel de cicoare şi de anghinare. Nu renunţaţi nici la lactate. Pe lângă aportul proteic de înaltă valoare biologică, acestea conţin şi calciu, care este extrem de benefic pentru compensarea pierderilor electrolitice prin transpiraţie. Din mediul dumneavoastră mai pot face parte şi cerealele cu fructe şi cele integrale, fără adaos de zahăr, dar şi pâinea intermediară, deoarece ele nu îngreunează digestia. În cazul în care nu puteţi renunţa la carne sub nicio formă, încercaţi totuşi să consumaţi doar carne slabă de pasăre ori peşte.

Înlocuiţi boiaua şi ardeiul cu condimente aromate
Salatele sunt cele mai bune susţinătoare ale vitalităţii în această perioadă, în special cele pe bază de roşii şi castraveţi. Însă şi supele şi ciorbele aduc un aport hidric important, supa de tomate fiind extrem de recomandată şi uşor de preparat. În schimb, nu este indicat consumul de mâncăruri grase şi grele când temperaturile exterioare sunt în mod constant crescute. Dacă sunteţi consumatori înrăiţi de alimente condimentate, evitaţi să utilizaţi chili, piperul, boiaua de ardei iute sau chiar ardeiul iute pe caniculă. Puteţi folosi însă fără grijă condimente aromate, cum ar fi chimenul, feniculul, coriandrul sau nucşoara. Cimbrul şi ghimbirul pot fi folosite, dar cu măsură.

Pepenele, aliat de nădejde
Dintre fructele la care „aveţi liber” amintim: merele, piersicile, caisele, prunele, perele, citricele şi kiwi. Acestea pot fi consumate fie ca atare, fie sub formă de sucuri proaspete. Unul dintre cele mai apreciate fructe în perioada caniculei este pepenele. Acesta nu numai că este răcoritor şi gustos, dar are şi o mare valoare nutritivă. Bogat în vitamine şi în antioxidanţi, pepenele întăreşte sistemul imunitar, combate stresul şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. El conţine licopen, un antioxidant indicat persoanelor care suferă de probleme cardiace, dar şi acelora predispuse la cancer de prostată.

Ocoliţi produsele de patiserie

Iată ce nu aveţi voie să consumaţi sub nicio formă în perioadele caniculare, deoarece riscul de a ajunge la Camera de Gardă e mult mai mare. E vorba, în primul rând, de alimentele grase: carne grasă, mezeluri, grăsimi hidrogenate, dar nici produse de patiserie şi cofetărie. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, nu aveţi voie să consumaţi nici alcool, chiar dacă e vorba de bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În plus, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină - cafea, cola - sau de zahăr - sucuri răcoritoare carbogazoase -, deoarece acestea sunt diuretice.

Pont! Un alt inconvenient al căldurii este transpiraţia abundentă. Se spune că, pentru a scăpa de aceasta, e indicat ca după baie să vă clătiţi cu ceai negru!

Sfat! Dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.