Main menu

header

de Elena Şerban

Păstrarea stării de sănătate este cea mai mare dorinţă pe care o au oamenii, iar cei bolnavi ar da orice pentru a scăpa de afecţiunile dobândite sau ar plăti bani grei să fi ştiut mai devreme de afecţiunile de care suferă. De aceea, cercetătorii au efectuat, de-a lungul anilor, o serie de studii prin care să afle vulnerabilităţile pacienţilor, în funcţie de o serie de aspecte. Şi au reuşit. Au descoperit că oamenii se îmbolnăvesc la fel dacă au aceeaşi culoare de păr. Motivul îl reprezintă genele.

Blonzii, condamnaţi la orbire?
În urma studiilor, s-a constatat că persoanele blonde au o sensibilitate crescută faţă de cele şatene, brunete sau roşcate în ceea ce priveşte degenerarea maculară. Această afecţiune a ochilor poate duce la orbire, iar cei cu părul blond au cel mai mare grad de risc, susţine Svetlana Kogan, specialist de peste Ocean. Pentru a micşora acest risc, ea recomandă acestei categorii o dietă bogată în compuşi naturali precum luteina şi zeaxantina, substanţe care se găsesc în spanac şi în mazăre.
Tot persoanele blonde sunt mai dispuse la îmbolnăvirea de cancer de piele, pentru că, în cazul lor, cantitatea de melanină care dă culoare dermei şi care protejează de acţiunea nocivă a ultravioletelor este mai redusă. Prin urmare, pielea şi scalpul sunt mai expuse. Pentru a se proteja, acestea nu ar trebui să iasă din casă fără să-şi fi aplicat, în prealabil, cremă de protecţie cu factor mare.

Bruneţii îşi pierd podoaba capilară
Specialiştii avertizează că persoanele brunete îşi pierd mai repede părul. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să se hrănească din plin cu alimente ce conţin fier. Cantitatea necesară de fier de care are nevoie organismul pentru a funcţiona corespunzător este 18 mg zilnic. Printre alimentele care conţin acest mineral se numără: ficatul de porc fiert, germenii de grâu, drojdia, tărâţele de grâu, pateul de ficat sau cerealele integrale.

Cei roşcaţi sunt predispuşi la Parkinson
Oamenii roşcaţi nu au o predispoziţie către anumite afecţiuni, însă au un dezavantaj - organismul lor este mai rezistent la anestezice din cauza unei mutaţii genetice. Din acest motiv, trebuie să li se administreze o cantitate de anestezic mai mare cu 20%. O altă maladie care „iubeşte” persoanele roşcovane este Parkinson. Astfel, conform unui studiu recent realizat la Universitatea americană Harvard, acestea prezintă un risc cu 90% mai mare decât restul de a fi diagnosticate cu această boală. Explicaţia stă în aceeaşi mutaţie genetică. Nutriţioniştii recomandă administrarea de acid folic pentru a evita îmbolnăvirea de Parkinson. Multivitaminele conţin de obicei întreaga doză zilnică necesară.