Main menu

header

de Maria Petrache

Jonathan Rottenberg, asistent la Universitatea din Florida, a studiat plânsul, una dintre cele mai comune experienţe umane, potrivit ABC News. Specialistul a încercat să înţeleagă această stare, despre care spune că este mult mai complexă decât ar putea crede oamenii.

Are rol terapeutic
Potrivit lui Jonathan Rottenberg, plânsul este parte din fiinţa umană şi marchează cursul vieţii noastre, de la copilărie până la evenimente cum ar fi căsătoriile, naşterile şi decesele. Dar oare de ce plângem? Ne face asta vreun bine? „Există studii care arată că bebeluşii plâng, însă, o dată ce copiii cresc, plâng mai puţin”, a declarat specialistul. În ultimul său studiu, acesta, alături de colegii săi Lauren Bylsma şi Ad Vingerhoets, de la Universitatea din Olanda, au încercat să afle dacă plânsul este bun. Concluzia lor a fost că acesta este benefic în cele mai multe cazuri, este terapeutic, dar nu necesar.

S-au simţit bine după o „porţie” de lacrimi
Studiul respectiv a fost realizat pe un eşantion de 3.000 de oameni din circa 30 de ţări. Acestora li s-au pus întrebări despre plâns şi cum îi afectează el, iar rezultatul a sugerat că plânsul poate vindeca. Circa 60%-70% dintre subiecţi au spus că s-au simţit mai bine după o porţie de plâns, spre deosebire de o zecime dintre ei, care au declarat că s-au simţit mai rău. „Plânsul are un impact puternic asupra grupului social din care facem parte. Acordăm mai multă atenţie cuiva care plânge, ne determină să vedem ce nu este în regulă”, a mai spus Rottenberg. „Bărbaţii plâng mai rar decât femeile, aşa că într-adevăr te gândeşti că ceva se întâmplă atunci când un bărbat face acest lucru”, a completat acesta.

Înrăutăţeşte depresiile

Cu toate acestea, se pare că plânsul nu ajută întotdeauna. Oamenii deprimaţi au spus că plânsul le-a înrăutăţit starea de spirit. Mai mult, Rottenberg a declarat că persoanele cu probleme psihice plâng mai des. „Depresia nu dispare atunci când oamenii plâng, acesta nu le aduce niciun beneficiu. Oamenii învaţă încă de când sunt mici că, dacă plâng, pot fi răsplătiţi. Nu poţi să ignori un copil care plânge, nu-i aşa?”, a declarat specialistul.