Main menu

header

de Ana Trifan

Se ştie că, după o zi de alergătură, când afară e foarte cald, sau după o masă „stropită” cu mujdei, corpul nu miroase tocmai plăcut. Dar există şi unele lucruri la care, cu siguranţă, nu v-aţi fi gândit, care influenţează „parfumul” personal, cum ar fi viteza cu care vă îmbrăcaţi dimineaţa, cantitatea de carbohidraţi pe care o consumaţi ori sforăitul, care pot influenţa în rău mirosul corpului. Problema poate fi remediată foarte simplu urmând câteva sfaturi.

Spălaţi-vă des pe cap
Pentru părul urât mirositor, nu mătreaţa este problema, ci faptul că vă spălaţi rar scalpul, crezând că aşa veţi preveni apariţia ei. De fapt, mătreaţa apare atunci când părul este prea gras. Este o percepţie greşită foarte des întâlnită. Acest lucru, combinat cu faptul că zonele iritate de pe scalp sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, face ca podoaba capilară să miroasă urât.
Spălându-vă părul regulat veţi putea scăpa de neplăceri. Este indicat să folosiţi şampoane antimătreaţă, care conţin agenţi antifungici şi antibacterieni.

Lăsaţi-o mai moale cu pastilele
Sute de medicamente pentru cele mai diverse probleme - pornind de la cele împotriva alergiilor şi până la cele pentru tensiune sau depresie - pot provoca uscăciunea gurii, una dintre cauzele care duc la înmulţirea bacteriilor şi la un miros neplăcut. Anumite substanţe din aceste produse pot bloca acţiunea acetilcolinei, un element chimic din creier care transmite nervilor să pornească acţiunea glandelor salivare.
Pentru aceasta rugaţi medicul să vă ajusteze doza de medicamente sau să găsească o alternativă care să nu provoace uscarea gurii, ca reacţie adversă. Între timp beţi des apă, dar în cantităţi mici, pentru a stimula producerea de salivă, care ţine cavitatea bucală umedă şi curată. Limitaţi consumul de cafeină şi încercaţi să trageţi aer pe nas, nu pe gură, pentru a evita să o uscaţi şi mai tare.

Menstruaţia sporeşte transpiraţia
Perioada menstruaţiei poate influenţa gradul în care transpiraţi. La fel şi perioada ovulaţiei, când temperatura corpului creşte cu jumătate de grad.
Ca rezolvare, folosiţi un antiperspirant mai puternic în perioadele dificile ale lunii şi îmbrăcaţi haine din bumbac, care să permită umezelii să se evapore.

Nu vă înfrânaţi de la carbohidraţi
Cei care ţin diete sărace în carbohidraţi şi bogate în proteine se pot trezi cu un miros foarte neplăcut al gurii. Majoritatea acestor regimuri au la bază consumul de proteine şi de grăsimi. Deoarece carbohidraţii sunt principala sursă din care corpul îşi ia energia, atunci când consumaţi prea puţini, corpul începe să ardă depozitele de grăsime pe care le are, ceea ce eliberează în sânge nişte substanţe numite chetone. Respiraţia provocată de acestea seamănă cu un amestec de lac de unghii cu ananas stricat, potrivit mărturiilor celor care urmează acest tip de diete.
Pentru a scăpa de neplăcere tăiaţi din toate caloriile, nu doar din cele care provin din carbohidraţi, pentru a slăbi. Mai mulţi cercetători susţin că pentru a fi sănătoşi trebuie să consumăm cel puţin 130 g de carbohidraţi pe zi, care, de preferinţă, să vină din cereale integrale, legume şi fructe.

Renunţaţi la hainele din materiale sintetice
Hainele mulate, din materiale sintetice, se freacă de piele şi ţin transpiraţia prizonieră. Acest lucru poate provoca mirosul urât al corpului, dar şi iritaţii ale pielii, precum foliculita ori erupţii de tip acneic.
Aşadar, alegeţi obiecte de vestimentaţie din materiale naturale, precum bumbacul sau lâna, care inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul urât al dermei.

Mestecaţi gumă maximum cinci minute
Guma de mestecat fără zahăr nu e deloc rea pentru dantură dacă n-o mestecaţi mai mult de cinci minute, însă poate face ca stomacul să meargă „în gol”, provocând flatulenţă. Mai mult decât atât, corpul nostru nu digeră integral îndulcitorii artificiali, cum ar fi sorbitolul din gumele de mestecat fără zahăr. Atunci când bacteriile din intestinul gros „sparg” aceşti îndulcitori naturali, acţiunea poate provoca gaze şi chiar diaree.
Beţi o cană cu ceai de mentă. Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra muşchilor din tractul digestiv. Şi o jumătate de cană cu suc de afine, pe care să o beţi zilnic, vă poate ajuta să suprimaţi bacteriile urât mirositoare de pe tractul digestiv.

Atenţie la alergii!
Un nas care „curge” poate da un miros neplăcut respiraţiei, deoarece fluidele nazale „picură” din sinusuri în partea din spate a gâtului. Mai mult decât atât, când nasul e înfundat, tindeţi să inspiraţi pe gură, ceea ce provoacă uscarea cavităţii bucale. Cum saliva nu mai poate acţiona în aceste condiţii, cavitatea bucală nu va mai fi curăţată de bacteriile rele şi de celulele moarte de pe limbă, gingii şi interiorul obrajilor, determinând apariţia mirosurile neplăcute.
Ca rezolvare, beţi cât mai multă apă (şi nu cafea, sucuri carbogazoase sau alcool, care vă deshidratează). De asemenea, puteţi folosi o soluţie pe bază de apă de mare, pentru a desfunda nasul şi a elimina mucozităţile care provoacă halenă. Puteţi, de asemenea, să faceţi inhalaţii, acoperindu-vă capul cu un prosop şi stând deasupra unui vas în care aţi încălzit sare.

Purtaţi şi încălţăminte deschisă
Dacă sunteţi nevoiţi să umblaţi toată ziua în pantofi sau în bascheţi, nu e de mirare că, la sfârşitul zilei, picioarele nu vor mirosi tocmai plăcut. Încălţămintea închisă face ca picioarele să transpire, iar umezeala constituie un mediu propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor, care provoacă mirosuri urâte.
Dacă locul în care munciţi şi vremea de afară nu vă permit să umblaţi în sandale ori papuci, e cazul ca înainte să vă băgaţi picioarele în pantofi să le daţi cu un antiperspirant sau să le masaţi cu o pudră antimicotică (mai ales în zona dintre degete). Seara, înainte de culcare, lăsaţi-vă picioarele să se relaxeze într-o soluţie care distruge bacteriile, preparată dintr-o cană cu oţet la două căni cu apă. De asemenea, vă puteţi îmbăia picioarele timp de o jumătate de oră în ceai negru. Taninele conţinute de acesta vor omorî bacteriile, vor curăţa porii şi vor ajuta picioarele să stea uscate pentru mai mult timp.

Folosiţi mai puţin deodorant

Asiguraţi-vă că deodorantul lichid sau solid pe care îl utilizaţi conţine şi antiperspirant. Deodorantele maschează temporar mirosul corpului, dar nu împiedică pielea să elibereze transpiraţia. Antiperspirantele blochează glandele sudoripare, ceea ce împiedică pielea să mai transpire.
Aşadar, antiperspirantul este cu adevărat necesar, şi nu deodorantul. Totuşi, dacă nu vă puteţi abţine să îl folosiţi, alegeţi un sortiment care conţine şi antiperspirant. Dacă sunteţi genul care transpiră mult, mai ales în zilele călduroase de vară, daţi-vă cu antiperspirant înainte de a merge la culcare. Pe timpul nopţii transpirăm mai puţin, aşa că elementele active din antiperspirant au mai mult timp să intre adânc în glandele sudoripare. Efectul va dura până la 24 de ore, chiar dacă faceţi duş dimineaţă şi spălaţi zona în care aţi aplicat antiperspirantul.