Main menu

header

16-08-1de Cătălina Tăgârţă

- În România sunt identificate anual 20 de noi cazuri cu HTAP

Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) e o boală extrem de rară, dar fatală. Aceasta se manifestă prin creşterea progresivă a presiunii arteriale pulmonare (circulaţia sângelui de la inimă către plămâni) şi a rezistenţei vasculare pulmonare, ceea ce duce la insuficienţă cardiacă dreaptă şi moarte prematură. Doctorul Miron Alexandru Bogdan (foto), coordonatorul Programului Naţional de Diagnostic şi Tratament al HTAP, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

Pacientul oboseşte repede şi are dureri în piept
Simptomele hipertensiunii arteriale pulmonare sunt vagi şi nespecifice: lipsă de aer, stare de slăbiciune, oboseală rapidă şi durere toracică ce seamănă cu angina pectorală. Alte semne ar mai fi albăstrirea buzelor şi a pielii şi umflarea picioarelor ori a abdomenului. Există şi cazuri în care boala e însoţită de alte afecţiuni, cum ar fi: malformaţii congenitale, ciroză hepatică, hipertensiune asociată cu HIV sau schistostomiază. „Foarte mulţi pacienţi vin la doctor cu aceste simptome, dar asta nu înseamnă că au hipertensiune arterială pulmonară. De aceea, în cele mai multe cazuri, diagnosticul se pune după trei ani şi jumătate de investigaţii, raportul fiind cam de 1 la 7, adică o persoană diagnosticată din 7 investigate”, ne-a explicat doctorul. Există însă şi excepţii de la regulă, astfel că unii copii au primit diagnosticul încă de la naştere.

Femeile bolnave nu pot rămâne însărcinate
Dintre analizele specifice bolii amintim: examenul Echo Doppler al inimii, prin care se poate depista creşterea valorilor presiunii în circulaţia mică sau cateterismul cardio. Medicii atrag totuşi atenţia asupra faptului că toată lumea ar trebui să facă un screening, să vadă dacă totul e în regulă, deoarece, dacă e depistată din timp, boala poate fi tratată cu succes. În lipsa tratamentului, speranţa de viaţă este cuprinsă între şase luni şi patru ani şi jumătate, ceea ce face această afecţiune chiar mai severă decât formele grave de cancer (la sân, prostată sau colon). Cu ajutorul medicamentelor însă, boala poate fi ţinută sub control aproximativ zece ani. Există şi câteva contraindicaţii, printre care şi faptul că femeile nu au voie să rămână însărcinate dacă află că au această boală, pentru că riscul este foarte mare.

Tratamentul se ridică la 38.000 de euro anual
În prezent, în România sunt câteva sute de persoane diagnosticate, însă dintre acestea primesc tratament de la stat, deocamdată, doar 163 de bolnavi. Ceilalţi sunt pe listele de aşteptare, tratamentul pentru fiecare pacient ajungând la aproximativ 38.000 de euro. Trebuie specificat însă că întreruperea tratamentului înseamnă pentru aceşti bolnavi condamnare la moarte şi tocmai din acest motiv medicii luptă să obţină mai multe fonduri de la stat pentru tratarea hipertensiunii arteriale pulmonare.

Există şapte centre de diagnosticare

Persoanele care bănuiesc că au această afecţiune trebuie să se adreseze unuia din cele şapte centre de diagnostic din ţară: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta - Bucureşti, Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu - Bucureşti, Spitalul Victor Babeş - Timişoara, Spitalul Louis Ţurcanu - Timişoara, Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu - Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant - Târgu-Mureş şi Spitalul de Pneumologie - Iaşi.

Pont! Cei care sunt diagnosticaţi cu hipertensiune arterială pulmonară pot primi un ajutor de handicap din partea statului.