Main menu

header

de Maria Petrache

Dacă în trecut toamna era asociată cu belşugul şi cu bucuria, astăzi, acest anotimp este însoţit de depresii. Astenia provoacă oboseală, fluctuaţii ale apetitului şi schimbări ale stării de spirit. Vestea bună e că aceasta se tratează cu carbohidraţi „buni”, cu mişcare şi, în cazurile grave, cu psihoterapie.

Starea se poate agrava în cazul bolnavilor psihic
Depresia sezonieră apare o dată cu schimbarea anotimpului. Procesele fiziologice şi psihologice, stilul de viaţă şi ritmul circadian se modifică, iar „readaptarea” poate fi dificilă pentru persoanele hipersensibile. Vinovată pentru depresia de toamnă nu este doar temperatura scăzută, ci mai ales lumina slabă, care scade nivelul serotoninei (supranumită hormonul fericirii). Zilele „mai scurte”, perspectiva unui an până la vacanţă, părerea de rău că a trecut vara, vremea mohorâtă şi neîmplinirile întregesc tabloul depresiv. Situaţia aceasta se poate agrava în cazul bolnavilor psihic. „Pentru anumite persoane, aceste modificări aduc schimbări ale stării de spirit. Dacă adăugăm şi faptul că începutul toamnei coincide cu încheierea vacanţei, deci a unei perioade de libertate şi de relaxare, putem înţelege de ce, în epoca modernă, acest anotimp este asociat mai degrabă cu depresia decât cu belşugul şi cu bucuria”, ne-a spus psiholog Andreea Dumitrescu.

Odihna şi stilul de viaţă corect pot ameliora simptomele
Simptomele depresiei de toamnă nu sunt diferite de cele ale depresiei obişnuite: tristeţe (în special la orele dimineţii), oboseală cronică, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, apetit exacerbat sau, din contră, scăzut, randament micşorat la muncă şi chiar gânduri de suicid în cazurile severe. Incidenţa este uşor crescută în rândul femeilor.
Deşi medicii vorbesc despre o predispoziţie genetică spre depresie, aceasta poate fi prevenită prin administrarea suplimentelor nutritive, vitamine, minerale, oligoelemente, cât şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu mese regulate, odihnă şi activitate fizică în aer liber.
Dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă sau pentru a preîntâmpina apariţia acesteia este indicat să măriţi consumul de fructe, lactate şi paste integrale. „În această perioadă trebuie crescut consumul de carbohidraţi buni, complecşi - fructe, lactate sau batoane de cereale, paste integrale, orez, cartofi şi făinoase”, a subliniat Elena Casapu, specialist în nutriţie. Persoanele care au un apetit crescut toamna nu trebuie să cadă în patima dulciurilor sau a alcoolului, pentru că acestea nu reprezintă decât alinări pe termen scurt şi, în plus, deprimă sistemul nervos central.

Cofeina înrăutăţeşte
Pentru a creşte nivelul serotoninei, alegerile optime pentru gustări sunt laptele, puiul sau curcanul, curmalele şi alunele de pădure. Deşi cofeina oferă o „senzaţie de bine”, excesul produce efectul invers, adică înrăutăţirea depresiei. Ceaiurile de sunătoare sau de ginseng pot înlocui cu succes cafeaua dacă este respectat dozajul recomandat. Exerciţiile fizice sunt şi ele o sursă de energie în sezonul rece, atât timp cât nu sunt duse la extrem.
Depresia de toamnă se poate trata şi prin psihoterapie (cognitiv-comportamentală, de grup sau de familie) şi fototerapie. Doar în cazuri rare şi foarte grave se indică antidepresive.

Asiguraţi-vă că aveţi lumină optimă

Iată câteva soluţii pentru a scăpa de depresie:
- Autoevaluaţi-vă! Şedinţele de meditaţie vă energizează;
- Practicaţi activităţi plăcute! Orientaţi-vă după ceea ce vă place, fie că este vorba despre plimbări în aer liber, cumpărături sau activităţi sportive;
- Asiguraţi-vă că aveţi lumină optimă în casă! Cantitatea insuficientă de lumină scade producţia de hormoni care aduc starea de bine. Expuneţi-vă cât mai mult la soare şi la lumina naturală;
- Mergeţi pe jos! Rezervaţi o parte dintre pauzele de la serviciu pentru plimbări în aer liber;
- Fiţi atenţi la alimentaţie! Aceasta trebuie să fie bogată în fructe şi legume, peşte, cereale şi minerale, responsabile de un tonus bun;
- Hidrataţi-vă! Deshidratarea amplifică lipsa de energie şi de elan. Sunt necesari doi litri de lichide pe zi (exceptând alcoolul şi băuturile carbogazoase dulci);
- Odihniţi-vă suficient! Se recomandă cel puţin opt ore de somn pe noapte şi chiar mai mult în sezonul rece. Frigul suprasolicită corpul, care „munceşte” mai mult pentru a menţine temperatura constantă;
- Diversificaţi-vă distracţiile! Atunci când apune soarele, nu înseamnă că ziua s-a sfârşit. După-amiaza şi seara încercaţi să vă planificaţi activităţi care vă scot din rutină.