Main menu

header

14-05-1de Gabriela Niculescu

Probabil că aţi auzit atât de des sintagma „beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi” încât v-aţi săturat. Noi venim însă cu ceva nou: vă spunem ce e bine să beţi, când şi cum poate simpla apă să vă îmbunătăţească starea de sănătate şi chiar să prevină apariţia unor neplăceri. Florentina Opriş, preşedintele Asociaţiei pentru o Viaţă Sănătoasă şi realizatoarea unor emisiuni de sănătate şi mişcare la postul Prima TV, vă oferă câteva sfaturi.

„Corpul pierde constant lichid”
- Ce rol joacă apa pentru organismul nostru?
- Organismul uman este dependent de apă. Putem trăi fără alimente săptămâni întregi, dar fără apă, doar trei-patru zile. Acest lucru spune multe despre însemnătatea apei în viaţa noastră. Acest lichid nu poate fi înlocuit cu nicio altă băutură. În afară de faptul că este indispensabilă, apa are şi rol terapeutic - ea trebuie consumată în cantităţi cât mai mari, dar atunci când este băută dimineaţa, înainte de micul dejun, are efect benefic asupra organismului. În mod normal, corpul necesită zilnic doi litri şi jumătate, dar uneori această nevoie poate să se ridice până la mult mai mult. Noi pierdem apă constant prin plămâni (sub formă de vapori) şi prin piele (perspiraţie) pentru a elimina toate substanţele nefolositoare sau dăunătoare organismului, pe care acesta le-a adunat din ţesuturi şi organe.

- Care sunt efectele deshidratării asupra pielii şi a corpului nostru?
- Pierderea apei din piele poate duce, în anumite cazuri, la situaţii destul de grave, ce depăşesc simplul efect de aspect. Căldura antrenează o deshidratare profundă, completată de capacitatea redusă a dermei de a reţine apă. În general, dacă este deshidratată, se ridează şi devine aspră, cu predispoziţie la descuamare. Pielea îmbătrânită, atrofiată (fiindcă anumite elemente din stratul dermic nu mai au capacitatea de a reţine lichidul) reprezintă o altă formă de pierdere a apei din piele. Ridurile şi celulita sunt şi ele cauzate de lipsa apei din organism. Deshidratarea este responsabilă şi de stări de oboseală, de pierderea energiei, dureri de cap, memorie slabă şi imposibilitate de concentrare. Ea poate cauza şi tulburări mai grave, precum bolile renale. Pentru a verifica dacă sunteţi deshidrataţi, este suficient să vă ciupiţi uşor antebraţul. Dacă vă rămâne o urmă cât de slabă, atunci trebuie să măriţi aportul de apă.

- Cremele hidratante pot ascunde efectele deshidratării?
- Nici cea mai bună cremă nu poate ascunde deshidratarea. Există un efect de moment, dar acesta trece. Trebuie să folosiţi loţiunile ca adjuvant şi nu ca singurul remediu. Apa este cu mult mai puternică decât orice cremă şi cu efecte pozitive mult mai extinse, bineînţeles.

„Răcoritoarele produc deshidratare”
- Ce riscă persoanele care evită consumul apei în favoarea sucurilor sau a altor băuturi, cum este berea?
- În ceea ce priveşte băuturile răcoritoare, şi aici mă refer în egală măsură la cele carbogazoase şi necarbogazoase, ceaiuri reci, energizante, dar şi la sucuri şi nectaruri, furnizează, pe lângă o mulţime de aditivi alimentari periculoşi, calorii „goale” (la o sticlă de 0,5 l aveţi în jur de 200 kcal, iar acestea nu aduc nimic bun organismului din punct de vedere nutritiv, ci provoacă celulită, afecţiuni gastrice şi altele). Băuturile răcoritoare „fură” calciul, irită stomacul, produc deshidratare, diabet, cancer şi obezitate, creează dependenţă şi multe altele. Renunţaţi la aceste produse, care vă îmbolnăvesc efectiv! În privinţa berii, lucrurile nu sunt atât de grave însă, în zilele noastre, reţeta clasică, din orz, este din ce în ce mai rară. De obicei, producătorii înlocuiesc orzul cu orez, grâu sau porumb. Când aceste cereale fermentează, se creează un alcool nesănătos, asemănător celui din băuturile contrafăcute. În abdomenele multor băutori de bere se formează depozite de grăsime, care, adesea, fac inima să funcţioneze neregulat. Berea este un diuretic puternic şi scoate potasiul, magneziul, fierul şi iodul din corp, formând astfel o presiune mare asupra rinichilor. În plus, poate provoca reţinerea de lichid în organism, crescând riscul de hipertensiune.

- Ce este apa sărăcită în deuteriu, la ce ne ajută şi cât trebuie să consumăm?
- Cea mai bună apă pe care o puteţi consuma este cea săracă în deuteriu. Această substanţă are o mare influenţă în diviziunea celulară. Cu cât concentraţia este mai scăzută, cu atât va fi mai lent procesul de diviziune celulară, ceea ce înseamnă că „îmbătrânirea” organismului va fi încetinită. În cazul unei diviziuni celulare rapide creşte şi riscul apariţiei defectelor de diviziune, ceea ce duce la complicaţii şi boli. La copii şi la tineri, cantitatea de gaze dizolvată în organism este de patru ori mai mică decât la o persoană în vârstă. De fapt, pe măsură ce îmbătrânim, apa îmbătrâneşte şi ea şi reţine din ce în ce mai multe reziduuri sub formă de gaze. Dacă reuşim să înlocuim apa „poluată” din interior (poluată prin informaţie structurală, izotopică şi entropică) cu una nepoluată, atunci vom reuşi să dăm o nouă viaţă şi o nouă tinereţe organismului. Apa cu conţinut redus în deuteriu face acest lucru posibil. Se găseşte în sucurile de fructe şi legume, dar este şi îmbuteliată de anumite firme.

„Prin fierbere se distrug mineralele”
- Se tot vorbeşte despre apa plată cu lămâie. Ne ajută mai mult sau este un moft?
- Cu siguranţă, apa plată cu lămâie nu este un moft, ci o necesitate. Acest fruct ajută la curăţirea organismului şi are conţinut ridicat de vitamina C. Se remarcă prin proprietăţile antibacteriene, efectele remineralizante şi diuretice, în plus ajută la arderea grăsimilor şi la întărirea sistemului imunitar. Aşadar, apa plată cu lămâie este o băutură energizantă, pe care o recomand de fiecare dată, aducând multe beneficii sănătăţii şi siluetei.

- Este sănătos să bem apă fiartă dimineaţa sau este un mit din categoria „cum să mai slăbim”?
- Este binecunoscut faptul că apa fiartă detoxifică şi curăţă organismul. Însă, puţini ştiu că fierberea determină distrugerea calciului şi a altor minerale, lucru care poate provoca afecţiuni cardiovasculare. Pentru a avea rezultate cu adevărat uimitoare, dacă v-aţi hotărât să slăbiţi bând apă fiartă pe stomacul gol trebuie să schimbaţi unele obişnuinţe alimentare cum ar fi eliminarea grăsimilor de provenienţă animală din meniul zilnic şi consumarea a cât mai multe legume şi fructe, pentru a compensa lipsa mineralelor.

- Ce pot face persoanele care nu reuşesc să consume zilnic minimum doi litri de apă?
- Le pot oferi un truc de-al meu: să aibă tot timpul o sticlă de 0,5 l cu apă  cu ei, pe care să o reumple o dată la două-trei ore. O să ajungă în felul acesta să consume mai mult de doi litri pe zi, în cantităţi egale, fără să-şi dea seama.

Câte un pahar înainte de toate

- Cum se face hidratarea corectă?
- Sănătatea poate fi îmbunătăţită şi unele boli pot fi vindecate dacă ţineţi seama de câteva momente importante când apa trebuie băută, fiindcă organismul uman este apă în proporţie de 80%. De asemenea, în compoziţia creierului se găseşte 75% apă, iar 80% din reacţiile care se produc în organism sunt dependente de acest lichid. Iată cele mai bune momente pentru a bea un pahar cu lichid: imediat după trezire - ajută la activarea organelor interne şi la curăţarea corpului de toxinele acumulate peste noapte; cu 30 de minute înainte de masă - ajută digestia; înainte de duş - ajută la scăderea tensiunii arteriale la cei cu probleme şi la eliminarea de substanţe dăunătoare prin porii pielii; între mese - reduce senzaţia de foame şi hidratează corpul; înaintea unei întâlniri importante - relaxează şi calmează psihicul; între micul dejun şi prânz - are efect antiîmbătrânire şi de prevenire a îmbolnăvirii; înainte de culcare - ajută la evitarea unui atac de cord sau a unui atac cerebral. Atenţie! Dacă beţi cafea trebuie să compensaţi efectul deshidratant al acesteia cu un pahar cu apă. La necesarul zilnic de apă se adaugă câte un pahar pentru fiecare doză de cafea, ceai şi băutură răcoritoare, la fel şi dacă în alimentaţia dumneavoastră se regăsesc mâncăruri bogate în proteine (brânză, ouă, carne).

Cura de detoxificare se ţine cinci săptămâni

- Dă-ne un exemplu de cură de detoxificare cu apă.
- Există o cură de cinci săptămâni cu apă plată şi lămâie, care e bine să fie urmată primăvara şi toamna. Iată cum se procedează: în doi litri de apă fiartă şi răcită se adaugă sucul de la două lămâi zemoase. În prima săptămână se va consuma dimineaţa, pe stomacul gol, o sticlă de doi litri cu apă cu lămâie. În următoarele trei săptămâni se va consuma această combinaţie o dată la două zile. Iar în a cincea săptămână, o singură zi. Carnea trebuie evitată, dacă nu eliminată de tot, pe toată perioada acestei cure de detoxificare. De asemenea, eu recomand, ca o cură de detoxificare constantă, să se bea dimineaţa, pe stomacul gol, un litru de apă sărăcită în deuteriu.

„Deshidratarea este responsabilă şi de stări de oboseală, de pierderea energiei, dureri de cap, memorie slabă şi imposibilitate de concentrare“

„Pentru a verifica dacă sunteţi deshidrataţi, este suficient să vă ciupiţi uşor antebraţul. Dacă vă rămâne o urmă cât de slabă, atunci trebuie să măriţi aportul de apă“