Main menu

header

    Tinerele mămici, dar şi femeile însărcinate sunt sfătuite să aibă grijă la cantitatea de produse de menaj (dezinfectante, deodorante de cameră etc.) folosite, întrucât utilizarea prea frecventă a acestora în timpul sarcinii sau în perioada ce urmează naşterii poate afecta sănătatea copiilor, relevă un studiu realizat de cercetătorii britanici.

Dezvoltarea plămânilor este periclitată
      Realizatorii studiului, John Henderson (Universitatea din Bristol, Marea Britanie) şi colegii săi au examinat frecvenţa utilizării produselor chimice de menaj de către femeile însărcinate şi influenţa acestora asupra funcţiilor pulmonare ale copiilor. La studiu au participat 7.162 de copii. Mamele lor au completat un chestionar asupra utilizării a 15 produse de menaj (dezinfectanţi, produse din clor, produse de curăţat mochetele sau tapiţeriile, deodorante de cameră, insecticide, lacuri, vopsele etc.). În cazul copiilor, astmul este cea mai comună formă de zgomot respiratoriu cronic, un simptom luat în calcul la acest studiu. Copiii au fost supuşi unor teste respiratorii şi cutanate (pentru depistarea alergiilor).

      Rezultatele sprijină ideea potrivit căreia copiii mamelor care utilizează foarte frecvent produse chimice domestice în timpul sarcinii şi în perioada imediat următoare naşterii suferă mai des de zgomot respiratoriu cronic în timpul copilăriei şi de o diminuare a capacităţii cardiace la vârsta de 8 ani. Observaţia se referă la copiii care nu au avut un istoric familial în ceea ce priveşte alergiile. Studiul indică astfel că expunerea la produse chimice are efecte directe asupra dezvoltării plămânilor în cazul copiilor care urmează să vină pe lume şi o acţiune iritantă asupra căilor respiratorii ale copiilor abia născuţi.
Elena Şerban