Main menu

header

Cercetători de la prestigioasa Universitate din Bruxelles consideră că „tampoanele cu mare putere de absorbţie oferă maximum de confort în schimbul riscului maxim la boli genitale, unele imposibil de tratat”.

Schimbă PH-ul secreţiilor vaginale
     Printre pericolele la care vă expuneţi amintim: modificarea PH-ului (acidităţii) în zona vulvară şi vaginală, precum şi absorbţia puternică a secreţiilor vaginale (normale). Acest lucru obligă sistemul genital la un efort suplimentar de restabilire a lubrifierii mucoasei. Secreţia suplimentară, ce va fi produsă „în grabă”, în cele mai frecvente situaţii, este mai bazică. De aici şi o mulţime de alte probleme, cum ar fi: dereglarea sistemului de control nervos al secreţiilor vaginale. Procesul poate să conducă ulterior la o diminuare până la „zero” a umectării canalului vaginal, ce reduce drastic protecţia faţă de eventualele infecţii. Aşadar, un PH modificat influenţează echilibrul ecologic dintre diferitele specii de bacterii şi de ciuperci, ce „convieţuiesc” paşnic între ele, fără a provoca boli.
   
    Schimbarea de PH poate favoriza o anumită specie de bacterii sau de ciuperci, ce se pot înmulţi excesiv, conducând la infecţii sau la micoze. Mai mult decât atât, un PH mai acid sau mai puţin acid decât cel propriu, personal, specific fiecărei femei, înlesnind pătrunderea şi dezvoltarea altor microorganisme, provenite din exterior şi din apa din duş. În acest mod, zeci de boli cu provenienţă „necunoscută” conduc deseori la afecţiuni ginecologice foarte diverse. S-a dovedit că modificarea PH-ului vaginal favorizează creşterea ratei mutaţiilor, în special la Trichomonas şi la Candida, efectul fiind apariţia unor populaţii modificate genetic, rezistente şi extrem de dificil de tratat (Krausse & Hinberg). Schimbările temporare de PH pot provoca o degenerescenţă a mucoasei vaginale, ce poate evolua, în situaţii speciale, spre mutaţii oncogene (producătoare de cancer).

Pericolul candidozei
     Absorbţia exagerată a secreţiilor vaginale scade concentraţia de magneziu din cavitatea vaginală. Acest lucru face posibilă dezvoltarea a 80% dintre speciile de Candida, având drept consecinţă un risc mai crescut la candidozele cele mai periculoase, în multe cazuri fără un tratament specific şi sigur. Secreţiile vaginale „forţate”, ca adaptare la „uscăciunea” provocată de tampoanele ultraabsorbante, sunt mai sărace în factori proteici antimicrobieni, dar şi în lipide (grăsimi) protectoare ale mucoasei. Astfel, mucoasa devine extrem de expusă la răniri, chiar şi prin întindere, pe parcursul actului sexual, leziuni ce se pot infecta cu mare uşurinţă. 

Împiedică plăcerea sexuală
     Unele date ale cercetătorilor din domeniul biochimiei, de la Universitatea Victoria, arată că, în timpul perioadei sângerării menstruale, în vagin sunt eliberate substanţe cu rol trofic (hrănitor) asupra terminaţiilor nervoase vaginale implicate indirect în apariţia plăcerii sexuale şi în declanşarea orgasmului. Aceste substanţe, de natură proteică, necesare excitaţiei sexuale sunt „sustrase” de tampoanele „forte” în proporţie de 75%-95%. Doctor Courtet consideră că industria de tampoane absorbante poate fi una dintre cauzele creşterii vertiginoase a frigidităţii în Europa şi în SUA.
Marius Radu, cercetător Academia Română
Indicaţii
- A nu se folosi sub nicio formă tampoane intravaginale; - Să se evite purtarea tampoanelor ultraabsorbante mai mult de şase ore zilnic; - Indiferent de programul de lucru, nu se recomandă folosirea tampoanelor între orele 23:40 şi 05:40; - Utilizarea tampoanelor să nu depăşească trei zile pe lună, indiferent de consecinţe; - Înainte de sosirea ciclului este indicată o dietă bogată în minerale şi mai ales în magneziu; - În timpul sângerării, spălarea intravaginală cu săpun neutru este de preferat să se facă cu una-două ore înainte de culcare, o singură dată pe zi.