Main menu

header

de Anda Postolache

În ultima perioadă s-au înmulţit foarte mult căpuşele, aşa că este bine să luaţi acest lucru în considerare când mergeţi la iarbă verde, deoarece aceste vieţuitoare mici au prostul obicei de a se hrăni cu sângele din tegumentele mamiferelor, deci nici oamenii nu sunt ocoliţi. Nu ar fi nimic dacă doar ar înţepa, dar aceste insecte sunt purtătoare de boli, care pot avea efecte uneori fatale (maladia Lyme).

Ce trebuie făcut
Dacă inevitabilul s-a produs şi aţi fost înţepaţi, desprindeţi căpuşa de pe corp, dar nu smulgând-o brusc, deoarece astfel i-ar rămâne capul în piele (acesta generează bacteriile şi paraziţii care intră în sânge). Este recomandat să o ardeţi uşor cu o ţigară sau cu un băţ de chibrit aprins, până când se desprinde cu totul. Fricţionaţi apoi locul cu alcool sanitar, iar dacă aveţi la îndemână şi cu puţin ulei de lavandă. Chiar dacă nu simţiţi nicio durere, este foarte important să vă prezentaţi cât mai repede la medic, pentru a vi se face analizele sângelui şi a se constata dacă aţi luat sau nu un microb. Dacă nu daţi importanţă acestei banale înţepături aţi putea ajunge la boli grave, uneori soldate cu paralizie. În general, simptomele se manifestă prin dureri de muşchi, amorţeli, ameţeli şi stare generală proastă.

Mâncaţi usturoi cât mai des
Pentru a evita o astfel de neplăcere, ar fi bine să ţineţi cont de unele lucruri când staţi multă vreme într-un spaţiu cu multă vegetaţie şi atunci când duceţi câinele în parc. Iată ce se recomandă în asemenea cazuri:
- mâncaţi usturoi cât mai des. Neplăcerea de a vă mirosi gura o evitaţi prin mestecarea unei gume aromate şi prin câteva înghiţituri de cafea;
- nu folosiţi parfumuri florale, cu miros intens;
- nu purtaţi bijuterii strălucitoare;
- ungeţi-vă corpul cu ulei de lavandă sau de salvie, ambele alungând insectele prin mirosul lor.

Şi ţânţarii sunt periculoşi

Roşeaţa, umflătura şi senzaţia de mâncărime sunt simptomele care apar de fiecare dată când un ţânţar înţeapă pielea. În timpul ciupiturii, femela (doar ea înţeapă) nu doar extrage sânge, ci şi injectează salivă, pentru că aceasta conţine un anticoagulant care face ca sângele să rămână lichid şi să nu-i înfunde trompa. O dată cu aceasta însă, micile insecte ne pot transmite virusuri care provoacă febră mare, dureri articulare severe şi dureri de cap. De asemenea, pot apărea şi alergii, de la unele banale până la şoc anafilactic. Pentru a vă apăra purtaţi haine uşoare, dar care să acopere o mare parte din corp, folosiţi plase împotriva ţânţarilor, dispozitive speciale, dar şi sprayuri ori aparate cu ultrasunete.