Main menu

header

    Alergia poate fi considerată o boală sezonieră, pentru că apare în special primăvara şi vara şi este din ce în ce mai frecventă în oraşele cu o industrializare mai puternică. Alergiile pot fi date în special de praf, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, alimente sau din multe alte motive, uneori greu de depistat. Alergiile, din punct de vedere imunologic, pot apărea din cauza factorilor externi (alergeni inhalaţi, praf de casă, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, paraziţi, parfumuri şi diferite gaze), a alergenilor de contact (cum ar fi creme, uleiuri, săpunuri, şampoane, vopsea de păr), a alimentelor (peşte, crustacee, kiwi, căpşune, zmeură, ciocolată), a vaccinurilor, a medicamentelor (antibiotice), a factorilor fizici (căldura şi frigul).

Factorul ereditar nu este de neglijat
    Factorii interni sunt reprezentaţi de infecţiile bacteriene, virale, fungice (ciuperci), înţepăturile de insecte (veninul de albină, viespe, ţânţari). Cei mai afectaţi de alergii sunt copiii şi tinerii, iar de cele mai multe ori aceasta este ereditară. Multe dintre înţepăturile insectelor reuşesc să străbată bariera imunitară, iar organismul se va apăra, producând anticorpi. Reacţia alergică apare atunci când sistemul imunitar al organismului reacţionează aberant în prezenţa unor alergeni (substanţe străine).
Astmul bronşic, extrem de răspândit
    Doctor Mirela Miertoiu este de părere că apariţia alergiilor este determinată de mai multe cauze, cum ar fi: respiratorii, cutanate, digestive, oftalmologice. Manifestările respiratorii sunt răguşeala, senzaţia de disconfort toracic şi apariţia rinitei (inflamare acută a mucoasei nazale).  Rinita alergică se manifestă prin prurit ocular, nazal, congestie nazală, strănut şi chiar tuse.  Astmul bronşic este una dintre cele mai frecvente alergii respiratorii, unde sunt incriminaţi ca factori declanşatori: pulberile, polenul, părul animalelor din casă, mucegaiul, germinaceele (ovăz, grâu, secară) şi anumiţi arbori (mesteacăn, tei, fag). De asemenea, manifestările gastrointestinale (crampe, diaree, balonări) pot fi cauzele alergiilor de vară. 

Prevenirea, cea mai bună apărare
    Manifestările cutanate se produc în general la contactul direct între alergeni şi piele şi se poate manifesta cu prurit, pete roşii, edeme, care sunt datorate eliberării histaminei în cantitate crescută, datorită sistemului imun. Histamina este principalul mediator al alergiilor de tip H1, adică reacţii de hipersensibilitate, ce apar în general la persoanele care au alergie la anumite metale (nichel, fier, cupru, mercur, aur, argint). În general, aceste alergii de contact apar şi pe fondul unei transpiraţii excesive. Prevenirea este cel mai bun tratament şi se poate face prin identificarea exactă a alergenului, de aceea este necesar să se efectueze o testare alergologică, dar, nu în ultimul rând, să se citească însă cu foarte mare atenţie etichetele produselor cosmetice, dar şi a medicamentelor (algocalmin, aspirină, penicilină).
Ana-Maria Cocea

 Aparatul care testează 280 de substanţe cu potenţial alergenic
„Există un aparat ce ne poate ajuta să depistăm unele intoleranţe la anumite alimente, creme, metale, polenuri, conservanţi, care în timp pot duce la alergii mai severe sau mai puţin severe. Acestea se pot confunda cu o stare de constipaţie, de balonare, de greaţă, de rău nedefinit, iar în momentul în care oprim consumul în exces al acelor alimente testate, starea de sănătate se îmbunătăţeşte semnificativ. Datorită acestei testări de intoleranţă alimentară se pot prescrie diete personalizate în funcţie de gradul de toleranţă digestivă. Cu acest aparat avem posibilitatea de a testa 280 de substanţe la care organismul poate dezvolta o reacţie alergică”, ne-a declarat doctor Mirela Miertoiu.

La cabinetul „Dr. M Estetic”, din Calea Dorobanţi nr. 73, ap. 2, Sector 1, Bucureşti, o puteţi întâlni pe dr. Mirela Miertoiu, medic medicină generală şi estetică, doctorand în ştiinţe medicale dermatologice, cea care vă poate redefini silueta. Numerele de telefon la care vă puteţi face programările sunt: 0722/21.48.56 şi 021/211.55.03. e-mail:    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;     www.drmestetic.ro;      www.mirelamiertoiu.ro