Main menu

header

de Florentina Ionescu

Bolnavii în fază terminală, dar şi persoanele nedeplasabile, care nu au rude apropiate care să le îngrijească, pot beneficia de servicii medicale la domiciliu. Este vorba atât despre analize, cât şi despre administrarea unui tratament adecvat, sub atenta supraveghere a medicilor. Acest lucru este posibil, potrivit articolului 34 din Constituţia României, care prevede că „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”. Serviciile oferite sunt gratuite, în baza asigurării de sănătate, însă numărul de zile de îngrijire este limitat.

Sunt asigurate trei tipuri de „pachete”
Pornind de la prevederile legislative în vigoare în ţara noastră, se poate vorbi despre trei tipuri de servicii asigurate la domiciliu. În primul rând, e vorba de cele sociale (îngrijirea persoanei, prevenirea marginalizării şi sprijinirea pentru reintegrare, consiliere juridică şi administrativă, ajutor pentru plata unor servicii şi obligaţii curente, îngrijirea locuinţei şi gospodăriei, menaj sau prepararea hranei). Apoi, e vorba despre serviciile sociomedicale (în principal, ajutorul pentru realizarea igienei, recăpătarea capacităţilor fizice şi psihice, adaptarea locuinţei la nevoi, antrenarea la activităţi economice, sociale şi culturale) şi medicale (consultaţii şi îngrijiri la domiciliu).

Pot beneficia şi persoanele cu afecţiuni oncologice
„În România, serviciile socio-medicale de îngrijire la domiciliu sunt suportate, în totalitate, din bugetele autorităţilor locale. Condiţia e ca persoana respectivă să aibă asigurare de sănătate”, ne-a declarat Angelica Juracopschi, director executiv al Complexului Multifuncţional Caraiman din sectorul 1 al Capitalei.
Pentru a fi îngrijit la domiciliu aveţi nevoie de recomandarea unui medic de specialitate. De regulă, aceste recomandări sunt făcute celor abia externaţi din spitale, în concordanţă cu diagnosticul şi în funcţie de patologia şi gradul de dependenţă al bolii. Aceasta nu este însă o regulă. Iată şi câteva dintre categoriile de persoane care pot beneficia de aceste servicii: bolnavii aflaţi în faza terminală a unei afecţiuni oncologice, cei nedeplasabili, cei cu insuficienţă cardiacă, clasa NYHA IV, paraplegie, tetraplegie, dar şi persoanele în vârstă. În funcţie de cât de dependent este bolnavul de cadrul medical, se va stabili numărul de ore pe care acesta din urmă îl va petrece zilnic acasă la pacient.

Perioada nu trebuie să fie mai mare de 90 de zile
„Îngrijirile medicale la domiciliu se acordă prin intermediul personalului medical de specialitate mediu şi superior. Perioada pentru care un asigurat poate primi servicii de îngrijiri medicale se stabileşte de medicul curant, dar aceasta nu trebuie să fie mai mare de 90 de zile pe an, în una sau mai multe etape”, ne-a spus Cristina Călinoiu, reprezentanta Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Pentru a beneficia de aceste servicii, asiguraţii sau rudele acestora trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin următoarele documente: o cerere, recomandarea medicului specialist din spital sau din ambulatoriu (după caz), dar şi documente care să ateste calitatea de asigurat. Dosarele vor fi analizate în 24 de ore de la data depunerii şi sunt aprobate în limita sumelor prevăzute pentru această destinaţie.
Pe baza aprobărilor, asiguraţii sau rudele acestora trebuie să se adreseze unui furnizor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu, acreditat. Listele acestor furnizori sunt publicate pe website-urile Caselor de Asigurări de Sănătate sau la sediile acestora. Informaţii puteţi afla şi la numărul gratuit 0800.800.950.

Contra cost, numai la particular

În afară de aceste servicii gratuite, oferite de stat, sunt şi firme specializate, care, la cerere, vin la domiciliul bolnavului să-i facă un set de analize, contra cost. Iată câteva dintre acestea, la care puteţi apela la nevoie: Centrul medical PULS (021.9733), MicromedClinic (021.345.15.14), Sanys Medical (021.9818), Medlife (021.9646) sau Cabinetul Angel Med (0745.652.044).

Ce servicii se oferă acasă

Iată ce servicii vă pot oferi medicii acasă:
- monitorizarea parametrilor fiziologici (temperatură, respiraţie, puls, tensiune arterială, diureză, scaun);
- administrarea medicamentelor intramuscular, intravenos, intravezical pe sonda vezicală, prin perfuzie endovenoasă, sub supravegherea medicului;
- recoltarea produselor biologice;
- alimentarea artificială pe sondă gastrică şi educarea bolnavului, ca să înveţe să o utilizeze şi singur ulterior;
- alimentare pasivă, inclusiv administrarea medicamentelor per os, pentru bolnavii cu tulburări de deglutiţie;
- clisma cu scop terapeutic;
- spălătura vaginală în cazuri de deficit motor;
- monitorizarea dializei peritoneale;
- manevre terapeutice pentru evitarea escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicaţii medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc şi a rulourilor;
- manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare: schimbarea poziţiei, tapotaj, fizioterapie respiratorie;
- îngrijirea plăgilor simple, a celor suprainfectate, a escarelor multiple, a stomelor; fistulelor; tubului de dren şi canulei traheale;
- aplicarea de pampers, ploscă, bazinet;
- aplicarea de mijloc ajutător pentru absorbţia urinei;
- îngrijiri paliative (ce ameliorează simptomele bolilor).

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke: „Investigaţia PET/CT nu va costa”

Veste bună pentru persoanele care vor să-şi verifice starea de sănătate. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că „opt programe şi subprograme noi au fost incluse anul acesta în cadrul celor naţionale, printre care şi investigaţia PET/CT (n.r. - pentru bolnavii de cancer)”. Aceasta este cea mai modernă dintre metodele de diagnostic actuale, asemănătoare CT-ului (controlului tomograf), dar la mai înaltă performanţă, bazată pe emisia de pozitroni. Cu ajutorul ei se poate depista cu mare precizie dacă în organism sunt prezente modificări maligne. Există numeroase cazuri în care, în urma rezultatelor obţinute la PET/CT, medicul specialist a modificat schema de tratament administrată până atunci pacientului, iar starea acestuia s-a ameliorat simţitor. De acum încolo, această investigaţie, ce vine în ajutorul persoanelor suspecte de cancer, nu va costa.