Main menu

header

de Elena Şerban

Specialiştii australieni, inspiraţi de filmul SF „Călătorie fantastică”, au conceput un robot cu diametrul de 250 de nanometri, reprezentând grosimea a două fire de păr. Acest robot ar putea realiza intervenţii chirurgicale pe creier!

Injectat în gât
„Am încercat să construim ceva ce poate fi plasat în arterele umane, în special în acele locuri unde tehnologia tradiţională nu poate fi utilizată”, a declarat James Friend, de la laboratorul de nanofizică din cadrul Universităţii Monash, din Clayton, Australia, unul dintre autorii realizării. Cea mai mare dificultate a cercetătorilor a fost inventarea, pentru un robot de această mărime, a unui motor suficient de puternic pentru a „circula împotriva curentului” în vasele sangvine. Nanorobotul construit de cercetătorii australieni „ar putea fi injectat la nivelul gâtului”, a declarat Friend.

Montat la capătul unui cateter
Sângele circulă cu o viteză de un metru pe secundă în zona inimii, dar în apropierea creierului, fluxurile sangvine au viteze mult mai reduse. Pentru a fi siguri că minusculul dispozitiv nu se va bloca undeva prin organism, cercetătorii l-au fixat la capătul unui cateter. În cazul unei pene de motor, robotul va fi extras cu ajutorul cateterului, ce însă este un dispozitiv prea rigid pentru a putea fi manevrat cu uşurinţă în interiorul arterelor.
Cercetătorii vor începe în curând să controleze acest microdispozitiv de la distanţă, prin folosirea unor unde cu o putere de 2-3 waţi, echivalentul puterii dezvoltate de un telefon mobil obişnuit. Pentru început, robotul va fi folosit strict pentru observare, „pentru că este operaţiunea cea mai simplă”, au explicat cercetătorii. Ulterior, experţii vor încerca să îl folosească şi la alte tipuri de manevre medicale, precum „decupare şi răzuire”, a explicat Friend.