Main menu

header

28-10-1de Cristina Tache

- România este pe primul loc la cazurile de cancer de col uterin!

În fiecare zi sunt diagnosticate cu cancer de col uterin nouă femei în România, iar şase mor zilnic din cauza acestei boli necruţătoare. Ţara noastră se află pe primul loc în Europa ca incidenţă a afecţiunii şi ca mortalitate. Aceste statistici îngrijorătoare au la bază lipsa de informare a femeilor, dar şi depistarea târzie a bolii. Roxana Calapod (foto), medic specialist în obstretică şi ginecologie, ne spune în cele ce urmează cum poate fi prevenit cancerul de col uterin şi care este soluţia salvatoare pentru a reduce numărul de femei bolnave din România.

„Virusul HPV, singur, nu duce la boală”
- Care sunt factorii de risc şi condiţiile în care apare cancerul de col uterin?
- „Human Papiloma Virus” (HPV) este principalul vinovat de îmbolnăvire, dar numai dacă apare pe un „teren” cu probleme. Majoritatea femeilor scapă de acest virus de-a lungul timpului datorită imunităţii ridicate, însă rămâne un grup destul de mare care îl păstrează în organism şi face cancer. Este foarte important de ştiut că o femeie infectată nu se va îmbolnăvi neapărat. Dacă acestui virus i se asociază fumatul, contraceptivele luate timp de mulţi ani, infecţiile cu alte boli cu transmitere sexuală, o imunitate scăzută, un tip de celulă cancerigenă moştenită, atunci poate apărea tumoarea malignă. Virusul, singur, nu duce la cancer.

„Cancerul de col se formează pe leziuni netratate”
- Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?
- Pentru femeile cu vârste de peste 26 de ani, cel mai important lucru este screening-ul anual, adică testul ginecologic şi testul Babeş-Papanicolau. Cancerul de col uterin nu apare dintr-o dată, ci se dezvoltă în timp, pe leziuni ce nu sunt tratate. Screening-ul poate depista problema din vreme, ducând astfel la vindecarea ei. Folosirea prezervativului reduce foarte puţin riscul de transmitere a virusului. În cazul fetelor cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani există vaccinul ce împiedică infecţia cu HPV. Acest virus are două rădăcini ce provoacă 70% dintre cazurile de cancer. Efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau, în cazul femeilor care şi-au început viaţa sexuală, şi vaccinarea tinerelor reprezintă singurele soluţii prin care putem combate această boală gravă.

- Acest vaccin este recomandat tinerelor între 15 şi 25 de ani. Femeile trecute de această vârstă cum se pot proteja?
- Acesta este aprobat în alte ţări şi pentru alte categorii de vârstă, dar s-a constatat că oferă o protecţie mai scăzută decât în cazul femeilor tinere, deoarece femeile cu vârste de peste 30 de ani au deja virusul în corp. Pentru ele, cea mai sigură metodă este testul Babeş-Papanicolau. Acesta poate depista dacă există leziuni la nivelul colului ce pot fi operate sau tratate. Testul poate fi făcut în cadrul consultului ginecologic sau într-un cabinet de recoltare de asistenta de ginecologie. În clinicile private, acest test se plăteşte, dar în spitalele publice se poate face gratuit. O trimitere de la medicul de familie presupune un consult ginecologic şi o astfel de analiză gratuită.

- Ce trebuie să ştim despre efectele adverse pe care le-ar putea provoca acest vaccin?
- Nici un medicament nu este lansat pe piaţă fără nenumărate teste de siguranţă. Vaccinul are efectele adverse ale oricărui vaccin. Faptul că el este în continuare aprobat şi folosit deja de zece ani trebuie să fie încurajator.

- Sunt două tipuri de vaccin (Gardasil şi Cervarix). Cum îl alegem pe cel potrivit?
- Ambele oferă acelaşi nivel de imunitate faţă de cele două tulpini ale virusului ce duc la apariţia cancerului. Diferenţa dintre ele constă în faptul că Gardasilul oferă protecţie şi împotriva unor rădăcini ale virusului ce provoacă alte leziuni în zona genitală (negi, veruci şi vegetaţii).

„Testarea HPV se face doar dacă apar anomalii ale colului”
- Cum se face testarea HPV şi unde?
- Se efectueză doar atunci când rezultatele testului Babeş-Papanicolau indică nişte anomalii ale colului uterin, pentru a stabili gravitatea problemei. Se poate face o dată cu testul citologic sau separat. Nu trebuie făcută testarea femeilor trecute de 30 de ani care nu au citologii modificate, pentru că şansele ca ele să elimine virusul sunt de 80%-90%. O femeie care îşi face anual un consult ginecologic însoţit de testul Papanicolau nu are de ce să se gândească la testarea HPV. Pentru femeile tinere este mai bine să facă vaccinul anti-HPV decât acest test.

- Cât timp va fi protejată o femeie care se vaccinează cu vaccinul anti-HPV?
- Studiile indică o perioadă de protecţie maximă de zece ani. Dacă, în timp, se observă că nivelul protecţiei scade, se poate repeta oricând vaccinul, aşa cum se întâmplă şi în cazul hepatitei. Însă, femeia vaccinată va fi imună timp de zece ani la acest tip de cancer.

„Schema de vaccinare durează şase luni”
- Câte doze presupune acest vaccin şi la ce interval de timp trebuie făcute?
- Sunt trei doze. Prima se face în momentul în care doreşte pacienta, dacă este sănătoasă. A doua se administrează la o lună sau două, perioada fiind diferită la cele două vaccinuri, iar ultima la şase luni de la prima. Schema de vaccinare durează o jumătate de an. Dozele sunt destul de scumpe, în jur de 400 de lei una, dar merită efortul.

Stop HPV!

Medicover a pus la punct un program special de vaccinare anti-HPV pentru fetele între 15 şi 25 de ani. Acest program presupune consultaţia prevaccinare, făcută de medicul pediatru pentru fetiţe şi de medicul ginecolog pentru femei, vaccinarea propriu-zisă şi monitorizarea stării pacientei după administrarea vaccinului. Pentru abonatele Medicover, consultaţia prevaccinare este gratuită, dar programul este accesibil şi celor care îl solicită direct.