Main menu

header

de Ana Trifan

Sughiţul reprezintă o contractare involuntară a muşchilor diafragmei, ce separă pieptul de stomac şi ajută în procesul de respiraţie. Această contractare este însoţită şi de un sunet deranjant. Iată care ar putea fi cauzele apariţiei sughiţului: aţi mâncat prea mult şi prea repede, v-aţi emoţionat puternic, aţi consumat mâncare fierbinte, foarte condimentată sau iritantă, aveţi probleme cu stomacul sau vreo infecţie respiratorie.

Leacuri la îndemâna oricui
Sughiţul este periculos doar dacă e cronic şi durează mai mult de 24 de ore. În unele cazuri, tumori ale esofagului sau alte boli grave ale aparatului respirator pot provoca sughiţul. Două dintre remediile clasice este să vă ţineţi respiraţia câteva secunde sau să beţi un pahar cu apă, cu înghiţituri mici ori, dimpotrivă, dintr-o răsuflare. Puteţi inspira adânc sau mânca o lingură cu unt de arahide, să faceţi gargară cu apă, să sugeţi un cub de zahăr ori de gheaţă zdrobită sau o bucăţică de ghimbir.
Iată şi alte proceduri uşor de aplicat:
- mâncaţi un iaurt în care aţi pus un vârf de cuţit de sare;
- mestecaţi frunze de mentă sau de tarhon;
- mâncaţi o lingură cu zahăr, pe care aţi pus câteva picături de tinctură de valeriană;
- gâdilaţi-vă în gât cu un beţişor cu vată în vârf sau gâdilaţi-vă nasul cu o pană, pentru a provoca un strănut;
- strângeţi-vă genunchii şi ridicaţi-i spre abdomen, astfel încât să obţineţi o compresie epigastrică;
- pronunţaţi cât mai din piept litera H, pentru a provoca muşchii diafragmei.

Record

Charles Osborne, născut în anul 1894, este deţinătorul unui straniu record medical. Pe când avea 28 de ani, după un efort fizic considerabil, a început să sughită. Şi nu s-a mai oprit timp de 69 de ani! La început, omul „experimenta” 40 de sughiţuri pe minut, pentru ca ulterior, când a mai îmbătrânit, să scadă la doar 20 de sughiţuri pe minut!