Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Ministerul Sănătăţii Publice a inaugurat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Registrul le va fi de folos pacienţilor diagnosticaţi cu leucemie, care au nevoie de un transplant de măduvă.

„Până acum, în România, mai puţin de 30% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, nu aveau şanse de a găsi un donator compatibil. Înfiinţarea Registrului va oferi şanse reale de tratament şi de vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne. Instituţia, ce se bazează pe o reţea de colectare şi de transplant, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular”, a comunicat Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii Publice.

Cum puteţi deveni donatori
Pentru a deveni donator, completaţi două formulare de pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro), un chestionar medical şi altul privind consimţământul. Odată îndeplinite aceste formalităţi, voluntarii vor fi apoi contactaţi de cineva de la Registru şi vor putea dona sânge în centre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Timişoara, Constanţa şi Cluj. Potrivit unei hotărâri de guvern, Ministerul Sănătăţii este autoritatea responsabilă în activitatea de donare de celule stem, iar registrul va fi finanţat integral de la bugetul de stat, donatorii fiind scutiţi de plata oricăror taxe.