Main menu

header

de Claudia Stan

Băile Felix este una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneare din România, situată în judeţul Bihor. Legenda spune că băile au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin, în jurul anului 1000, iar tratamentul diverselor afecţiuni a început încă de atunci. Izvoarele de apă geo-termală se menţin la o temperatură cuprinsă între 45 şi 112 grade Celsius, fiind oligometalice, biocarbonate, calcice şi sodice, iar nămolurile sunt bogate în hidrosulfură de fier coloidală. Am fost primită cu braţele deschise într-una dintre cele mai luxoase şi mai complete baze de tratament din Băile Felix, Hotelul Internaţional, unde am stat de vorbă cu domnul Mircea Tarău (foto), director medical. Acesta ne-a prezentat o lume în care natura, prin minunăţiile sale, ne ajută să ne vindecăm afecţiunile aparatului locomotor.

Centru de tratament vechi de 160 de ani
Ajunsă în localitatea Băile Felix am rămas impresionată de frumuseţea locului şi de modul în care natura s-a învelit în mantaua toamnei. Pădurile ce înconjoară staţiunea oferă un peisaj pitoresc, iar ospitalitatea oamenilor de acolo, tipic ardelenească, m-a făcut să mă simt ca acasă. Aproape de Hotelul Internaţional am văzut cele două lacuri cu nuferi şi cu lotuşi. O bătrânică îmi povestea că aceştia sunt tot timpul verzi, deoarece apa în care stau este termală, dându-le viaţă veşnică. Domnul doctor Mircea Tarău îşi începe povestirea prin a-mi spune câteva cuvinte despre istoricul staţiunii: „Climatul, cu ierni blânde şi veri moderate, favorizează existenţa unei păduri de foioase întinse, ce dă staţiunii o atmosferă ideală pentru orice anotimp, făcând-o propice pentru relaxare şi tratament, astfel încât ploaia sau frigul iernii să nu reprezinte o piedică pentru o baie cu apă termală în aer liber. Băile Felix este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România. Prima atestare documentară datează din anul 1221, când apele erau deja renumite pentru calităţile lor curative. Deşi atunci tratamentele nu se făceau în mod organizat, oamenii aveau cunoştinţă despre schimbarea benefică a sănătăţii după baia în aceste ape. Abia în anul 1850 au fost făcute primele stabilimente, staţiuni şi centre de tratament, în care bolnavii veneau pentru tratarea afecţiunilor”.

„Niciun pacient nu a plecat nemulţumit”
Tot mai mulţi turişti de peste hotare vizitează şi se tratează la staţiunea Băile Felix, împrăştiind vestea că la noi în ţară natura face miracole. Prin mâna doctorului Tarău au trecut sute de mii de pacienţi care au plecat sănătoşi. „Cu mândrie vă spun că la expoziţia internaţională de la Paris din anul 1899, apele din Băile Felix au luat medalia de aur, aşadar calităţile lor sunt clar dovedite încă de sute de ani! Mă bucură faptul că turiştii vin în număr din ce în ce mai mare. Faţă de anul trecut, contrar crizei financiare, numărul oamenilor, atât români, cât şi străini, care vin în baza noastră de tratamente s-a dublat. Vă spun sincer, dintre sute de mii de pacienţi care ne-au trecut pragul, niciunul nu a plecat nemulţumit. Ceea ce fac aceste nămoluri şi ape termale este de neînlocuit!”, mărturiseşte domnul doctor.

„Aici se tratează tot ceea ce ţine de dureri ale încheieturilor”
„Tratamentele vizează toate afecţiunile aparatului locomotor, tot ceea ce ţine de articulaţii poate fi vindecat. De asemenea, am avut rezultate foarte bune în cazul reumatismelor, afecţiunilor neurologice, posttraumatice (recuperarea fizică după accidente grave). Dacă oamenii ar trebui să înţeleagă cât mai clar despre paleta bolilor ce pot fi tratate aici, atunci aş puncta următorul lucru: apele de aici tratează tot ceea ce ţine de dureri ale încheieturilor. Pentru a se repune pe picioare, pacienţii trebuie să urmeze câte zece şedinţe, ceea ce înseamnă două săptămâni de tratament. Tuturor le recomand să facă această cură balneară o dată la şase luni, adică înainte de începerea sezonului rece şi după terminarea acestuia, deoarece atunci se simt cel mai rău durerile cauzate de reumatism. Din punct de vedere medical, tratamentele cu nămol şi cu ape termale sunt o necesitate“, ne mai spune directorul medical.

„Oameni care au venit în cârje au ieşit de aici pe picioarele lor”
Păşind pe holurile bazei de tratament a hotelului am simţit mirosul nămolului, izul vindecării. „În baza de tratament foarte căutate sunt tratamentele cu nămol, (împachetări şi băi), termoterapia cu împachetări cu parafină, electroterapia cu o gamă largă de masaje, hidroterapia şi hidroelecticoterapia. Înainte de începerea acestor proceduri cu valenţe terapeutice, fiecare pacient este consultat de medicii specialişti, pentru a decide care este cel mai potrivit tratament. Poate că sună a poveste, dar vă spun că au existat multe cazuri cu oameni care au venit în cârje, dar au ieşit de aici pe picioarele lor. Am o clientă fidelă din Italia, care mă sună de două ori pe an să-şi facă rezervare, pentru că ea se numără printre acele cazuri de refacere rapidă. Am întâlnit mulţi oameni care în urma accidentelor rutiere au rămas cu dureri insuportabile ale încheieturilor, dar care, cu ajutorul apelor termale şi al nămolului, s-au refăcut”, îmi povesteşte domnul Mircea.

„Nouă din zece persoane prezintă afecţiuni ale coloanei”
Staţiunea Băile Felix este un loc în care oamenii parcă au învăţat să zâmbească din nou. Părinţi, bunici şi copii înoată în piscina cu apă termală a hotelului. Este minunat să faci baie, afară să plouă, iar aburii de deasupra apei să adauge un plus de ireal peisajului de lângă tine. O doamnă care stătea lângă mine, venită să îşi trateze reumatismul, mi-a spus: „Este cel mai sănătos lucru să faci baie în apă termală şi să plouă! Simţi cum te revigorează!”. Aici nu vin doar oameni cu afecţiuni ale aparatului locomotor, ci şi persoane care doresc să prevină apariţia lor, găsind un loc bun de distracţie şi de recreere. „Este mai bine să previi decât să tratezi, iar noi ne ghidăm după premisa asta. Curele noastre sunt susţinute pe trei piloni după care ne axăm: prevenţie, tratare şi recuperare. Dacă ar fi să fac o statistică medicală, să ştiţi că nouă din zece persoane care vin la noi prezintă afecţiuni ale coloanei. Aşa se poate observa cât de mult contează stilul nostru de viaţă... Stăm ore în şir pe scaune la birou, ne deformăm coloana şi nu facem nimic în privinţa asta. După 1990, din cauza schimbărilor sociale, vârsta persoanelor cu probleme la coloana vertebrală a scăzut dramatic, până la o medie de 20 de ani! Le fel şi în cazul celor care suferă de reumatism. O cifră înfricoşătoare, având în vedere faptul că până la acea dată vârsta medie era de peste 35-40 de ani. Tot mai mulţi tineri acuză dureri de spate, însă cei care au făcut tratamente în centrul medical se recuperează pe zi ce trece. Apele termale şi nămolurile sunt daruri de la Dumnezeu, ce ni le-a lăsat ca să avem grijă de noi. Calitatea vieţii trebuie să primeze şi să nu lăsăm ca timpul să îşi pună amprenta peste noi”, spune domnul Mircea.

Apele de la staţiunea Băile Felix sunt formate prin pătrunderea apelor de suprafaţă până în zona calcarelor triasice fisurate, la adâncimi ce depăşesc 1.000 m şi de unde se întorc încălzite. În urma unui cutremur din anul 1834, apele termale şi-au micşorat debitul natural

Floarea de lotus, simbolul staţiunii

- Nufărul termal sau floarea de lotus este simbolul staţiunii şi este considerat un monument al naturii;
- Pentru timpul liber, staţiunea dispune de piscine acoperite şi descoperite, săli de jocuri mecanice, terenuri de sport, cinematograf, discotecă şi parcuri;
- Amplasate în centrul staţiunii, în imediata vecinătate a complexului „Internaţional”, lacurile cu apă termală găzduiesc două specii rare de flori aclimatizate aici, declarate „monument al naturii”: nufărul alb (Nymphaea alba) şi o specie de lotus (Nelumbo nucifera sau Nymphaea nelumbo), ce se găseşte în bazinul Nilului din Africa, fiind cunoscută şi sub numele de Lotusul sacru. Lacurile sunt populate, de asemenea, cu peşti exotici şi cu broscuţe ţestoase, spre bucuria micilor vizitatori.