Main menu

header

de Claudia Stan

Gripa porcină face ravagii peste tot în lume. „Importat” din America, virusul AH1N1 s-a extins cu repeziciune şi în Europa. Din fericire, deşi în România s-au înregistrat numeroase cazuri de gripă porcină, nu a fost consemnat niciun deces din această pricină. Totuşi, specialiştii în domeniu nu contestă gravitatea infecţiei, recomandând purtarea măştilor chirurgicale ca măsură de prevenţie. Continuăm prezentarea efectelor gripei porcine, începută în numărul trecut al revistei, cu un interviu al domnului doctor Cristian Popa (foto), medic pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta”.

- Ce impact a avut declararea pandemiei asupra populaţiei, mai ales că şi spitalele sunt în carantină?
- Este absolut normal ca atunci când este declarată o astfel de epidemie de boală infecţioasă să se alerteze şi populaţia. Agitaţia ce s-a produs este absolut justificată, iar oamenii au fost foarte receptivi. Nu ştiu dacă toţi au înţeles când trebuie să poarte acele măşti de protecţie, deoarece am văzut multe persoane care mergeau pe stradă, prin parc cu mască chirurgicală, acolo nefiind nevoie de aşa ceva, pentru că riscurile de a se infecta sau de a transmite boala sunt zero. Totuşi, există multe măsuri ce sunt eficiente, cum ar fi igiena tusei. Măştile împiedică fluxul de aer şi scade concentraţia de microbi.

„Gripa nouă poate provoca infecţii respiratorii cu implicaţii severe”
- Când ar trebui să purtăm aceste măşti? Care este utilitatea lor?
- Măştile chirurgicale se pot purta oricând se intră în contact cu alţi oameni în spaţii închise, acolo unde este aglomeraţie, cum ar fi în metrou, săli de aşteptare sau supermarketuri. Masca are un dublu rol. În primul rând, îi protejăm pe cei din jur, în cazul în care suntem purtători de virus, deoarece scade concentraţia microbilor ce se împrăştie în atmosferă. Pentru a te proteja pe tine de viruşii existenţi în atmosferă, măştile chirurgicale au o eficienţă modestă. Pentru aceasta, există măşti cu filtre speciale de înaltă eficienţă, ce se mai numesc măşti respiratorii. De exemplu, diferenţa dintre tuberculoză şi virozele respiratorii este că prima poate fi transmisă numai pe cale aeriană, iar microbii trebuie să ajungă în alveolă pentru a declanşa tuberculoza. În schimb, virozele se transmit inclusiv printr-un contact, şi este de ajuns ca virusul să ajungă în mucoasa căilor respiratorii pentru a se dezvolta gripa porcină. Deci, pe lângă purtatul măştilor este importantă şi igiena mâinilor, pentru că virusul se poate lua prin simplul contact cu un obiect atins de o persoană contaminată.

- Care sunt simptomele gripei porcine şi cum o putem diferenţia de gripa normală?
- Este foarte greu de diferenţiat gripa porcină de gripa normală, deoarece ambele se manifestă prin febră, secreţii nazale etc. Problema este evoluţia ei. Ca să o diferenţiem de alte forme de viroze, trebuie să fie făcute teste serologice şi să se urmărească modul în care aceasta evoluează. Diferenţele nu sunt în simptomatologie, virusul AH1N1 nu are ceva specific, dar poate duce la infecţii respiratorii cu implicaţii severe.

Prima măsură, izolarea
- Care sunt paşii ce trebuie urmaţi atunci când bănuim că am contactat virusul AH1N1?
- În primul rând, pentru a se evita orice fel de îndoială, trebuie făcute teste de sânge. În cazul în care oamenii sunt diagnosticaţi cu gripă porcină vor fi opriţi în spitale, deoarece prima măsură luată este izolarea. Institutul nostru nu este în prima linie în lupta cu aceste viroze, ci suportăm mai mult consecinţele lor. Noi tratăm formele foarte grave, ce duc la complicaţii severe, care se suprainfectează şi fac pneumonii. Suntem pregătiţi să facem faţă pandemiei şi ne bucură faptul că până în prezent nu s-au înregistrat decese la noi în ţară din cauza virusului AH1N1.

„Purtătorii de virus AH1N1 cu o imunitate bună nu se îmbolnăvesc de gripa porcină!”

- O persoană care a contactat virusul AH1N1 este pasibilă de a face gripă porcină?
- Purtătorii de virus care au o imunitate bună nu se îmbolnăvesc de gripa porcină. Dar dacă încep să tuşească, elimină secreţii ce conţin nişte microparticule de salivă în interiorul cărora este virusul deja multiplicat. Nu orice persoană dezvoltă neapărat gripa porcină, depinde de imunitate, de tipul de mâncare. Toate ţările au încercat să imunizeze cât mai mulţi oameni, pentru a opri şi preveni răspândirea virusului AH1N1.

Videanu: „La 26 noiembrie începe marea vaccinare”

„La 26 noiembrie va începe vaccinarea împotriva virusului A/H1N1. S-au terminat testele pe voluntarii adulţi pentru vaccinul produs la Institutul Cantacuzino. Până atunci, ne organizăm sub aspect logistic, astfel încât vaccinul să fie distribuit sub pază militarizată în toată ţara”, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu.