Main menu

header

de Maria Petrache

Feng shui este un principiu de design foarte vechi, a cărui filosofie a fost folosită pentru sporirea sănătăţii, a relaţiilor de cuplu şi a prosperităţii, prin introducerea energiei pozitive în mediul în care trăim. Unii specialişti sunt de părere că filosofia feng shui poate fi de ajutor şi în fertilitate, mărind şansele de a concepe un copil.

Armonizaţi-vă mediul de viaţă
Feng shui se poate traduce ad-literam ca „vânt-apă”. Acest principiu este folosit de sute de ani pentru prosperitate, sănătate şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni, amplificând energia pozitivă, numită „chi”, în mediul de viaţă.  Practicanţii feng shui folosesc „remedii” precum oglinzile, ceasurile ce funcţionează cu ajutorul vântului şi cristalele pentru alungarea ghinionului. Tot ei îndeamnă către aranjarea mobilei în casă în aşa fel încât energia pozitivă să aibă curs liber şi propun decorarea în anumite culori ce implică sentimente de armonie şi pace. Având în vedere efectele pozitive pe care filosofia feng shui le-a dăruit celor care au crezut în ea, mulţi se întreabă dacă poate avea rezultat şi în fertilitate. Specialiştii feng shui susţin că, atât timp cât o femeie crede că energiile pozitive pot pune stăpânire pe viaţa sa, are toate şansele să rămână însărcinată cu ajutorul acestei practici asiatice.
Remediile propuse în cele ce urmează au fost folosite în căminele asiatice de secole pentru a aduce noroc familiilor care doreau să aibă moştenitori.

Lăsaţi energia pozitivă să intre în casă
Plantaţi un pom fructifer şi aveţi mare grijă de el! Aceşti pomi sunt simboluri antice ale fertilităţii, iar cu cât arborele dumneavoastră va avea mai multe fructe, cu atât vor creşte şi şansele de a concepe un copil.
Îndepărtaţi orice lucru care blochează uşa de la intrare (copac, tufiş, maşină parcată în faţa casei), pentru a lăsa energia pozitivă să pătrundă în casă.
Tot la uşa casei puteţi monta nişte clopoţei de alamă care să sune armonios atunci când bate vântul. Specialiştii susţin că sunetul clopoţeilor va fi ca un mesaj de bun venit pentru energia pozitivă.

Ascundeţi „săgeţile otrăvite”
Menţineţi în casă o atmosferă armonioasă, calmă şi prietenoasă. Eliminaţi „săgeţile otrăvite“ din locuinţă, mai ales pe cele care sunt îndreptate către uşa principală. „Săgeţile otrăvite“ sunt acele colţuri care formează unghiuri ascuţite atât în interiorul casei, cât şi în exterior şi care, spun specialiştii feng shui, se vor intersecta cu energia pozitivă.
Colţurile pot fi acoperite cu plante, însă acestea trebuie îngrijite în permanenţă.
Faceţi curăţenie în dormitor. Ordonaţi dulapurile cu haine şi pantofi. Dezordinea epuizează energia pozitivă feng shui.
Nu curăţaţi prea mult. Nu măturaţi sau aspiraţi pe sub pat, pentru că aţi putea speria energiile pozitive.
Atârnaţi câte un felinar roşu în stânga şi în dreapta patului, pentru a aduce influenţa pozitivă în dormitor.
Specialiştii recomandă aşezarea unui dragon chinezesc pe noptiera dinspre partea în care doarme bărbatul, pentru a spori pasiunea şi potenţa.
Agăţaţi pe pereţi fotografii sau alte decoraţiuni, dar numai în perechi: două păsări, doi oameni, doi peşti. Imaginea a doi peşti este simbolul uniunii maritale.
Puteţi aşeza, de asemenea, un elefant sau un grup de şapte elefanţi pe dulapul din dormitor. Acest animal este un semn al fertilităţii, iar numărul şapte este simbolul copiilor.

Concentraţi-vă asupra copilului!
Specialiştii le sugerează cuplurilor care încearcă să devină părinţi să suprapună o hartă Bagua peste planul casei lor sau peste cel al dormitorului şi să acorde o atenţie sporită zonei ce se referă la „creativitate şi copii”. Termenul Bagua este chinezesc şi constituie un concept fundamental pentru feng shui. Bagua este o diagramă octogonală ce include cele mai importante aspecte ale vieţii: carieră (nord), indulgenţă, milă (nord-vest), cunoaştere (nord-est), copii (vest), sănătate (centru), strămoşi, trecutul familiei (est), bogăţie, prosperitate (sud-est), faimă (sud), relaţii (sud-vest). O hartă Bagua coordonează un aspect al vieţii tale cu un loc anume din casă. Căsuţele sunt dispuse precum în cazul unui compas inversat. Înainte de a recurge la harta Bagua, este indicat să schiţaţi un plan al locuinţei, în care să includeţi şi elementele de structură precum ferestrele, pereţii şi uşile. Realizaţi un plan foarte simplu şi treceţi pe el destinaţia fiecărei încăperi. Suprapuneţi harta Bagua peste schiţa pe care aţi realizat-o şi observaţi zonele ce necesită o atenţie deosebită. Cei care îşi doresc un bebeluş trebuie să se asigure că zona destinată copiilor şi creativităţii din camera respectivă este curată, pentru a permite energiei pozitive să pătrundă. Apoi, utilizaţi un remediu pentru această zonă, precum o lumină, o plantă, o culoare. Cea mai bună sugestie ar fi o floare albă, deoarece albul este culoarea copiilor, iar floarea este simbolul vieţii.

Folosiţi obiecte care vă „vorbesc”
În momentul în care încercaţi să aduceţi un copil în căminul dumneavoastră, nu uitaţi să celebraţi ceea ce aveţi deja. O fotografie cu familia dumneavoastră, într-un loc armonios şi liniştitor, poate simboliza recunoştinţa dumneavoastră. Feng shui este mai mult o ghidare decât o prescripţie, fiind unul dintre numeroşii factori ce influenţează viaţa. Linda Varone, o specialistă în consultanţă feng shui, este de părere că în timp ce multe dintre aceste remedii tradiţionale îţi pot fi de mare ajutor în conceperea unui copil, oamenii culturilor vestice s-ar putea simţi nu tocmai confortabil cu ideea de a-şi transforma casele în restaurante chinezeşti. În schimb, ea încurajează persoanele care nu se simt legate în mod special de tradiţiile asiatice să folosească simboluri care au mai multe înţelesuri pentru personalităţile lor. O fotografie, o operă de artă sau o amintire pot creşte energia pozitivă mult mai repede şi mai uşor decât un simbol asiatic. Ea recomandă oamenilor să folosească obiecte care le „vorbesc” în mod direct.