Main menu

header

950 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În timpul somnului, se eliberează multă umiditate - pe de o parte prin respirație și, pe de altă parte, prin transpirație. O cantitate considerabilă, de până la 700 ml apă, se acumulează rapid în aer, în saltea sau lenjeria de pat. În plus, crește concentrația de dioxid de carbon și de compuși organici volatili. Somnul este mai bun cu fereastra deschisă noaptea sau este suficient să fie bine aerisit dormitorul înainte de culcare? Experimentele specialiștilor dau verdictul.

Menținerea ferestrelor deschise, mai eficientă

În cadrul unui experiment cu AirQ, un instrument dedicat măsurării calității aerului din birouri și săli de clasă, specialiștii germani au efectuat două teste diferite: în prima zi, s-a ventilat camera înainte de culcare, iar a doua zi, ferestrele au rămas deschise toată noaptea. Testarea a inclus doi adulți care au dormit într-o cameră de nouă metri pătrați, tip mansardă, prevăzută cu două ferestre. În prima zi, încăperea a fost ventilată o perioadă mai lungă înainte de culcare, astfel încât nivelurile inițiale de dioxid de carbon au fost relativ scăzute la ora 23:30. După ce ferestrele au fost închise, însă, conținutul de CO2 din aerul camerei a crescut rapid, atingând primul vârf după doar o oră. După o scurtă perioadă de ventilație, de aproximativ 15 minute, contorul de aer AirQ a indicat că nivelul a scăzut la jumătate, dar era, totuși, relativ mare. După ce s-au închis geamurile din nou, conținutul de dioxid de carbon a crescut brusc și a atins al doilea vârf, la ora 03:00. Aerul din interior era neplăcut și nu mai făcea posibil un somn relaxat. Prin urmare, ferestrele au fost deschise și lăsate astfel pentru tot restul nopții. Dar, din cauza celor două vârfuri, încărcătura medie de dioxid de carbon a depășit, per total, valoarea limită recomandată de Agenția Federală de Mediu din Germania.

Calitatea odihnei determină capacitățile cognitive

În a doua zi a testului, aerul nu a fost ventilat prin ferestre deschise înainte de culcare, ci doar ușa a rămas deschisă. Prin urmare, spre deosebire de ziua precedentă, AirQ a prezentat valori inițiale mai mari de dioxid de carbon. Cu puțin timp înainte de culcare, la ora 24:00, ambele ferestre ale încăperii au fost deschise. Cu doi adulți în cameră, nivelul de CO2 a crescut inițial, dar la o valoare semnificativ mai mică decât cele maxime ale primului experiment, cu fereastra închisă. După acest vârf, AirQ a detectat o scădere semnificativă a nivelului de dioxid de carbon din aerul camerei. Cu puțin înainte de ora 02:30, valorile au scăzut foarte mult. Ulterior, dispozitivul de măsurare a aerului a mai arătat fluctuații în deviațiile CO2, dar fără efecte notabile și cu stabilizare rapidă. În ansamblu, conținutul mediu de dioxid de carbon în camera în care s-a dormit cu ferestrele deschise a fost cu mult sub limita recomandată de Agenția Federală Germană de Mediu. Aceste experimente sunt foarte importante cu atât mai mult cu cât cercetări anterioare au demonstrat faptul că expunerea peste noapte la niveluri ridicate de dioxid de carbon poate duce la o eficiență mai scăzută a odihnei. Un studiu recent a constatat că diminuarea calității somnului cauzată de lipsa ventilației poate duce la dificultăți ale funcției cognitive în ziua următoare.

Purificator de aer la nivelul capului

950 12 2Dioxidul de carbon nu este singurul poluant al aerului din interior care se poate acumula în aer peste noapte dacă o cameră nu este bine ventilată. Mucegaiul și alți alergeni pot afecta, de asemenea, somnul, determinând simptome de alergie, în special congestia nazală. Un purificator de aer portabil poate crește fluxul de aer din dormitor, înlocuind aerul poluat cu aer curat. Somnul cu un purificator de aer pornit poate ajuta la reducerea expunerii la poluarea aerului pe timp de noapte. Pentru a beneficia la maximum de purificatorul de aer din dormitor, specialiștii recomandă așezarea acestuia aproape de pat, la aproximativ același nivel cu capul (cum ar fi pe o noptieră). Admisia de aer nu trebuie să fie blocată de un perete sau alt obstacol. Pe lângă o calitate bună a somnului, se pot evita printr-o aerisire eficientă a încăperii de dormit afecțiuni grave, ca apneea de somn, care poate pune viața în pericol, afecțiunile cardiovasculare, care pot apărea dacă se inhalează prea multe chimicale, bolile de ficat, organ care asigură eliminarea toxinelor din organism.

Ordine, curățenie și… atenție la mucegai!

Deși ventilația și purificarea aerului pot ajuta la gestionarea nivelurilor de alergeni din aerul dormitorului, controlul sursei are cel mai mare impact. În cazul mucegaiului, aceasta înseamnă eliminarea oricăror surse de apă stătătoare (țevi care curg, goluri în ramele ferestrelor), iar dacă este descoperită prezența mucegaiului, se recurge la înălbitor diluat, pentru a curăța zona și a stopa creșterea. Atât timp cât mucegaiul acoperă mai puțin de zece metri pătrați se poate curăța fără ajutorul unui profesionist. Totodată, acarienii sunt un alt poluant comun întâlnit în dormitoare. Fiecare persoană poate contribui la scăderea prezenței acestora în casă prin reducerea umidității, cu ajutorul așternuturilor rezistente la acarieni și îndepărtând locurile pe care le place să le strângă, cum ar fi covoarele, draperiile și mobilierul tapițat. Alte modalități de a reduce prezența alergenilor în dormitor includ spălarea lenjeriilor de pat săptămânal în apă caldă, ținerea animalelor de companie la distanță de locul de dormit, dușul înainte de culcare, pentru eliminarea polenului și alergenilor acumulați pe piele și în păr, ștergerea regulată a prafului cu o cârpă umedă, menținerea ordinii și evitarea aglomerării de obiecte care adună praf și alergeni în camera de dormit.

Somnul într-o cameră cu ferestrele deschise duce la o eficienţă maximă a procesului de odihnă, cu efecte pozitive asupra funcţiei cognitive a doua zi

Deși o adiere rece poate face somnul mai ușor, nu va îmbunătăți calitatea aerului decât dacă provine dintr-o sursă mai curată decât aerul din interior

Plantele eliberează oxigen şi absorb chimicalele

Pe lângă un aport suficient de aer proaspăt, se poate îmbunătăți calitatea aerului din dormitor și cu plante verzi adecvate. Testele practice AirQ arată că anumite specii sunt deosebit de potrivite în acest scop. Câteva exemple sunt Sansevieria laurentii, care oxigenează atmosfera din încăpere pe timpul nopții, Zamioculcas zamiifolia, care absoarbe surplusul de dioxid de carbon, palmierul Areca, ce prezintă abilitatea de a înlătura din atmosferă formaldehida, toluenul (care poate genera somnolență și vertij) și xilenul (care afectează sistemul circulator), gerbera, ce înlătură din aer benzenul, formaldehida și tricloretilenul, orhideele și aloe vera, care oferă oxigen pe tot parcursul nopții, cactușii și plantele suculente, capabile să stocheze dioxidul de carbon și să elibereze oxigen în timpul nopții. La rândul său, ficusul elimină acele substanțe toxice periculoase care se regăsesc în aerul din încăpere și care sunt emanate de mobilier, covoare sau produse de curățenie.