Main menu

header

949 12 1de Georgiana Mihalcea

Cercetătorii au identificat mecanismele care permit șopârlelor să-și regenereze coada. Această capacitate unică de a-și reconstrui cartilajul oferă noi perspective pentru tratamentele împotriva osteoartritei, spun oamenii de știință. Rezultatele actuale sunt promițătoare, oamenii de știință sunt optimiști în ceea ce privește aplicarea acestui principiu la oameni.

Regenerează cartilajul pierdut ca prin farmec

Cu singuranță că, fiecare dintre noi a observat că atunci când o șopârlă este stresată sau amenințată, nu ezită să-și sacrifice coada... care va crește din nou ca prin farmec! Acest animal poate regenera, într-adevăr, cantități mari de cartilaj (care le constituie scheletul), fără a deveni os. Un fel de „superputere” studiată îndeaproape de cercetătorii americani care doresc să înțeleagă și să controleze această regenerare a cartilajului, în speranța de a oferi un tratament împotriva osteoartritei.

Oamenii de știință au reușit „renaşterea” unui picior al acestei reptile

Cercetătorii au studiat astfel modificările activității genelor în interiorul anumitor celule ale șopârlei, fibroblastele și septoclaste. Primele formează țesut, iar cele din urmă, celulele imune, care inhibă cicatricile (fibroza), permițând cozii să crească înapoi. „Aceste două tipuri de celule lucrează împreună și stau la baza principiului regenerării”, analizează autorul studiului. Dar putem transpune acest fenomen la alte membre decât coada? Biologii au încercat apoi să provoace reconstrucția cartilajului în picioarele șopârlei, care în mod natural nu cresc înapoi. Surpriză! Implantarea septoclastelor a permis regenerarea picioarelor la această reptilă!

Următorul pas este folosirea aceluiași principiu la cartilajele umane

Pe lângă faptul că știu cum funcționează această regenerare, oamenii de știință cred că acest mecanism ar putea inspira în cele din urmă tratamente împotriva osteoartritei. Această boală degenerativă (caracterizată prin distrugerea cartilajului) afectează 9 până la 10 milioane de europeni, iar astăzi nu are leac. Dacă s-ar putea realiza regenerarea cartilajul la om ar fi un mare progres, chiar dacă este un studiu pe termen lung. Dacă aceste rezultate inițiale sunt încurajatoare, știința trebuie să studieze mai în detaliu mecanismele moleculare care opresc vindecarea pentru a încerca să recreeze același fenomen la mamifere (mulțumită secvențierii ARN a acestor celule). Odată realizat acest lucru, cercetătorii speră să poată testa implantarea septoclastelor la șoareci, ca prim pas pentru a le induce capacitatea de a produce cartilaj.

Renunțarea la coadă nu le este fatală şopârlelor, întrucât celulele din corp se regenerează şi contribuie la crearea unui cartilaj ce formează o nouă coadă. Diferenţa este că, dacă în cazul reconstrucţiei coada este realizată din ţesut cartilaginos, în cazul cozii iniţiale ea este construită din vertebre osoase

Poate afecta orice articulaţie

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Apare atunci când cartilajul protector care amortizează capetele oaselor se uzează în timp. Deși osteoartrita poate afecta orice articulație, tulburarea afectează cel mai frecvent articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Simptomele osteoartritei pot fi de obicei gestionate, deși deteriorarea articulațiilor nu poate fi inversată. A rămâne activ, a menține o greutate sănătoasă și a primi anumite tratamente ar putea încetini progresia bolii și pot ajuta la îmbunătățirea durerii și a funcției articulațiilor. Această afecțiune apare atunci când cartilajul care amortizează capetele oaselor din articulații se deteriorează treptat. Cartilajul este un țesut ferm, alunecos, care permite mișcarea articulației aproape fără frecare. În cele din urmă, dacă cartilajul se uzează complet, osul se va freca pe os. Osteoartrita a fost adesea menționată ca o boală de uzură. Dar, pe lângă degradarea cartilajului, osteoartrita afectează întreaga articulație. Provoacă modificări ale osului și deteriorarea țesuturilor conjunctive care țin articulația împreună și atașează mușchiul de os. De asemenea, provoacă inflamarea mucoasei articulațiilor.