Main menu

header

948 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un nou ambalaj „inteligent” ar putea face ca toxiinfecțiile alimentare să devină istorie. Cercetătorii din Statele Unite și Singapore susțin că noua „formulă” de împachetare pe care au dezvoltat-o, antibacteriană, elimină agenți patogeni precum E.coli, Salmonella și Listeria, păstrând carnea, peștele, fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp.

Realizat din amidon și biopolimeri naturali

Ambalajul rezistent la apă poate ajuta la combaterea risipei alimentare, știut fiind faptul că occidentalii aruncă la gunoi cantități enorme de resturi de acest tip. În același timp, noul ambalaj va contribui la protecția mai eficientă a mediului, întrucât este realizat dintr-un material biodegradabil și durabil. „Această invenție va servi ca o opțiune mai bună pentru ambalare în industria alimentară, deoarece a demonstrat calități antimicrobiene superioare în comba- terea unei multitudini de bacterii și ciuperci legate de alimente, care ar putea fi dăunătoare oamenilor”, afirmă profesorul Mary Chan, de la Universitatea Tehnologică Nanyang, care a făcut studiul. Oamenii de știință au realizat materialul transparent din amidon, un tip de proteină de porumb numită zeină și alți biopolimeri derivați naturali. De asemenea, ambalajul care seamănă cu plasticul conține un cocteil de compuși antimicrobieni care se regăsesc în plante. Acestea includ ulei din cimbru și acid citric, din portocale și grepfrut.

Fructele rămân proaspete de două ori mai mult

Pentru a realiza noul material de ambalare, cercetătorii au testat inclusiv compuși derivați din natură, de la biopolimeri și solvenți netoxici la substanțe antimicrobiene și au fost dezvoltate sisteme pentru a sintetiza materiale antimicrobiene ce pot fi utilizate nu numai pentru a îmbunătăți siguranța și calitatea alimentelor, ci și pentru a elimina efectele negative pentru mediu și sănătate. În timpul experimentelor, ambalajul a eliberat cantități mici din aceste substanțe atunci când a fost expus la umiditate sau la enzime de la bacterii și ciuperci care contaminează alimentele. Acest lucru asigură că ambalajul poate rezista mai multor expuneri și poate dura luni. Practic, ca urmare a faptului că substanțele din acest tip de ambalaj distrug orice bacterie care crește pe alimente sau pe propria suprafață, căpșunile utilizate în teste au rămas proaspete timp de șapte zile înainte de a dezvolta mucegai, cu trei zile mai mult decât fructele din cutiile de plastic folosite în prezent.

„Unul dintre cele mai eficiente moduri de a spori siguranţa alimentelor şi de a reduce deteriorarea şi deşeurile este dezvoltarea de materiale eficiente de ambalare a alimentelor, biodegradabile şi netoxice“ Philip Demokritou, Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard

Noua „formulă” de împachetare elimină agenţi patogeni ca E.coli, Salmonella sau Listeria

Înlocuitor ecologic pentru cel mai mare consumator de plastic

Industria ambalajelor este cel mai mare consumator de materiale plastice sintetice provenite din combustibili fosili. Aceste produse reprezintă, de asemenea, cea mai mare parte a deșeurilor de plastic care poluează mediul. „Materialul de ambalare a alimentelor pe care l-am dezvoltat ar servi ca o soluție durabilă pentru companiile care doresc să reducă utilizarea plasticului și să adopte alternative mai ecologice”, afirmă Peter Barber, CEO al ComCrop, companie din Singapore.