Main menu

header

947 14 2de Georgiana Mihalcea

Într-un studiu recent, publicat în BMC Public Health, cercetătorii au examinat corelația dintre expunerea la cadmiu (Cd) din sânge și tulburările de somn, precum și rolul activității fizice în atenuarea acestor efecte. Metalele grele precum Cd, mercur (Hg) și plumb (Pb) se găsesc pe scară largă în mediul înconjurător, din cauza utilizării lor în industria electronică, optică și medicală.

Toxicitatea metalelor grele contribuie la dezvoltarea bolilor neurologice

Studiile anterioare au demonstrat că toxicitatea metalelor grele contribuie la dezvoltarea bolilor neurologice precum accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer și tulburările de somn. Efectul acestora asupra sănătății creierului și a somnului reprezintă un domeniu de cercetare în creștere, datorită prevalenței crescute a tulburărilor de somn în societatea modernă; aproximativ o treime din populația Statelor Unite raportează probleme cu somnul. Până în prezent, cercetările au fost limitate în explicarea etiologiei tulburărilor legate de somn. Cu toate acestea, exercițiul fizic pare să îmbunătățească calitatea și eficiența somnului prin diferite mecanisme biologice și psihosociale.

Au fost analizate aproape 9.000 de persoane

Datele au fost colectate din Ancheta Națională de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES) realizată de Centrul Național de Statistică în Sănătate. Un total de 8.751 de participanți au fost incluși în studiul actual. Au fost obținute probe de sânge de la toți participanții la studiu și analizate pentru nivelurile de Cd, Pb și Hg. Participanții la studiu au oferit, de asemenea, informații despre preocupările lor demografice, socioeconomice, fiziologice, biochimice și de sănătate. Prezența tulburărilor de somn a fost determinată și de autorapoarte și răspunsuri la interviuri. NHANES a colectat date despre petrecerea timpului liber sau angajamentul fizic recreațional sub formă de sport, fitness sau alte activități recreative. Nivelurile de activitate fizică au fost clasificate ca deloc, scăzute și moderate până la viguroase pe baza numărului de zile și minute de exerciții fizice la care o persoană participă într-o săptămână obișnuită.

Femeile prezintă un risc mai mare comparativ cu bărbații

Din cei 8.751 de adulți, cu vârsta peste 20 de ani, care au fost incluși în studiul actual, aproximativ 48% erau bărbați cu o vârstă medie de 50 de ani. Aproximativ 25% din participanții la studiu au raportat tulburări de somn. S-a observat o corelație pozitivă între participanții la studiu cu niveluri de Cd din sânge care depășesc 1,68 µg/L Cd și tulburări de somn, în timp ce nu a fost observată nicio relație semnificativă statistic între nivelurile sangvine de Pb sau Hg și riscul de tulburări de somn. Mai precis, efectul expunerii la Cd, Hg și Pb asupra tulburărilor de somn a fost de 89,1%, 10,8% și, respectiv, 0,1%. Luate împreună, aceste constatări demonstrează că expunerea la Cd este asociată cu cel mai mare risc de tulburări de somn în comparație cu expunerea la Hg sau Pb. S-a constatat că femeile prezintă un risc mai mare de tulburări de somn decât bărbații.

Multe metale grele pot pătrunde în organism prin ingestia de apă și alimente contaminate, inhalarea aerului ambiental și contactul cu pielea

Mişcarea îmbunătăţeşte calitatea „dormitului“

Factorii demografici suplimentari care au crescut riscul de tulburări de somn cu niveluri notabile de cadmiu în sânge au inclus cei cu vârsta mai mare de 60 de ani, valori ale indicelui de masă corporală (IMC) care depășesc 30 kg/m2, fumători, nivel de educație sub liceu, necăsătoriți, venituri mai slabe ale familiei, consumul de alcool și un diagnostic de boală cardiovasculară. Analizele de regresie logistică ponderată au evidențiat asocieri negative semnificative între exercițiul fizic moderat până la viguros (MVPE) și tulburările de somn. Când au fost luate în considerare niveluri mai mari de expunere la Cd și prezența tulburărilor de somn, grupul MVPE a avut un risc mai mic de tulburări de somn decât grupul fără exerciții fizice.