Main menu

header

947 12 1de Camelia Onciu

Atunci când ne doare capul, prima soluție care ne trece prin minte este să înghițim o pastilă. Nu renunțați la această idee, însă ar trebui să vă concentrați și pe semnele care anunță durerea de cap, cu mult înainte de a apărea suferința. Dacă le identificați din timp, puteți evita instalarea migrenei folosind câteva mișcări care s-au dovedit eficiente. Medicamentele ajung la sistemul nervos central, dar masajul și kinetoterapia se concentrează pe tratarea mușchilor și articulațiilor. Iată câteva trucuri pe care le puteți aplica la începutul durerii de cap.

Primele semne de dinaintea furtunii

Înaintea unei migrene, apar mai multe avertismente: schimbarea dispoziției (ne simțim nervoși sau deprimați), schimbarea subtilă a senzației de gust sau de miros, oboseală și tensiune musculară. Unele persoane văd modele geometrice sau lumini intermitente, colorate. Majoritatea persoanelor cu migrene simt greață și devin sensibile la lumină și sunete. Această fază poate dura 4 până la 72 de ore. Chiar și fără tratament, durerea dispare de obicei odată cu somnul. Alte semne ale migrenei (lipsa poftei de mâncare, probleme de concentrare, oboseala) pot persista după ce durerea a dispărut.

Apa acționează în 30 de minute

Stresul, vremea, alcoolul și anumite mirosuri și alimente pot fi potențiale declanșatoare ale migrenei. Cea mai frecventă în zilele de vară este migrena cauzată de deshidratare. Pe caniculă, corpul pierde electroliți și fluide prin transpirație și urină. Dacă nu bem suficientă apă, nu doar că vom suferi de migrenă, dar durerea va dura mai mult. Simptome ale unei deshidratări ușoare: oboseală, lentoare, sete. Dacă deshidratarea durează mai mult, apar: sete extremă, confuzie și dezorientare, amețeli, urină puțină și de culoare închisă, creșterea ritmului cardiac, tensiune arterială scăzută. Beți lichide pentru a ameliora durerea de cap. Un studiu din revista Nutrition Reviews a descoperit că persoanele care au consumat lichide au scăpat de migrena declanșată de deshidratare în decurs de 30 de minute.

Mișcarea ajută, uneori

947 12 2Ca tehnică de combatere a migrenei înainte de a se manifesta cu durere mare, kinetoterapia tratează problemele musculo-scheletice legate de migrenă. Specialistul vă poate învăța pe dumneavoastră sau pe membrii familiei cum să faceți masajul adecvat pentru a vă ușura simptomele migrenei. Tracțiunea manuală cervicală este o procedură neinvazivă care ajută la separarea oaselor, articulațiilor și discurilor gâtului și astfel are loc decomprimarea coloanei vertebrale. Anumite întinderi vă pot ajuta să vă simțiți mai bine în timpul unei migrene. Este important să știți dacă terapia fizică ar putea fi în același timp un declanșator al migrenei. Un studiu a constatat că, la 38% dintre persoanele cu migrenă, simptomele s-au agravat din cauza activității fizice.

Cu masaj, migrenele sunt mai puține

Există o mulțime de cercetări care arată că terapia prin masaj poate ajuta la ameliorarea factorilor declanșatori ai migrenei. Un studiu din SUA asupra persoanelor cu migrene a plasat 26 de participanți în două grupuri. Grupul de control nu a primit niciun tratament, celorlalți subiecți li s-au făcut două ședințe de masaj pe săptămână, timp de 5 săptămâni. Grupul cu masaj a constatat dureri de cap mai puține și niveluri mai ridicate ale serotoninei, hormonul stării de bine. Un studiu de 13 săptămâni din Noua Zeelandă a împărțit participanții într-un grup de control și unul care a fost tratat cu masaj. Beneficiile au fost clare și de durată în cazul masajului, chiar și în ultimele trei săptămâni fără masaj: migrene mai puțin frecvente, scăderea anxietății, a ritmului cardiac și a hormonului stresului cortizol, calitatea somnului mult îmbunătățită.

Mirosul de lavandă reduce simptomele

Masajul tradițional ajută la ameliorarea anxietății și la promovarea relaxării. Dacă adăugați aromoterapie cu uleiuri esențiale, o să vă simțiți și mai bine. Cercetările arată că uleiul esențial de lavandă ajută la ameliorarea stresului și la promovarea unui somn de calitate. Reduce simptomele migrenei. Rețineți că uleiurile esențiale, deși naturale, pot avea și efecte negative. Unele pot declanșa dureri de cap sau alte simptome la persoanele care sunt sensibile la mirosuri.

Găsiți mușchiul vinovat!

Unii oameni își pot ameliora durerile de cap masând mușchiul scheletic care declanșează durerea de cap. Când acest mușchi este relaxat, durerile de cap se reduc. Un studiu recent a constatat că terapia punctelor de declanșare plus medicamente a fost semnificativ mai eficientă în ameliorarea migrenei decât medicamentele singure. Cu această metodă, dacă surprindeți durerea suficient de devreme, este posibil să preveniți un atac în toată regula. Terapia prin masaj poate opri durerea chiar dacă durerea pulsează deja.

Masați aici, ca să vindecați dincolo!

Reflexologia presupune aplicarea de presiune pe diferite părți ale mâinilor sau picioarelor. Similar masajului punctelor de declanșare, principiul este că stimularea unei părți a corpului poate încuraja vindecarea în altă parte. Mai multe studii arată câteva beneficii specifice ale reflexologiei: relaxare mai bună, niveluri mai scăzute de stres, ameliorarea durerii. Folosiți degetul mare și arătătorul drept pentru a strânge țesutul cărnos dintre baza degetului mare și arătătorul stâng. Apăsați în jos și masați zona timp de cinci minute, apoi schimbați mâinile.

Pietre vindecătoare

Terapia prin masaj poate fi relaxantă sau intensă, cu pietre fierbinți sau reci. Se poate concentra asupra picioarelor sau gâtului. Cel mai bun tip de masaj pentru migrene depinde de declanșatori. Terapia cu pietre calde sau reci foarte netede a fost folosită de mult timp pentru a calma durerea și disconfortul. Căldura tinde să inducă relaxare. Studiile arată că masajul cu pietre fierbinți poate promova un somn mai bun mult timp după ce ați părăsit camera de tratament. Terapia cu pietre reci presupune aplicarea de pietre reci, ușoare, de-a lungul feței și gâtului. Ține loc de compresă cu apă rece și trebuie aplicat la primul semn de migrenă.

Cea mai frecventă migrenă în zilele călduroase este cauzată de deshidratare. Aşa că beţi cel puţin 2 litri de apă în fiecare zi de vară!

Terapia prin masaj reduce semnificativ durerile de cap şi creşte nivelul serotoninei, hormonul stării de bine

Când să sunaţi la 112

Este urgență medicală atunci când aveți o durere de cap bruscă și severă, despre care puteți spune că „este cea mai mare durere de cap din viața mea”. Sau dacă sunteți confuz, ați leșinat sau constatați o schimbare de comportament. Acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral. O durere de cap severă cu vărsături, slăbiciune a membrelor, vedere dublă, vorbire tulbure sau probleme la înghițire poate semnala un AVC, o hemoragie cerebrală sau un anevrism. Dacă sunteți somnolent cu amețeli, vertij, greață sau vărsături după o leziune la cap, este posibil să aveți o comoție cerebrală.

Mai multe feluri de nevralgii

  • Dacă simțiți o pulsație care începe pe o parte a capului și vă provoacă greață sau vă face sensibili la sunete și lumină, aveți o migrenă.
  • Dacă simțiți o durere surdă, constantă, care se simte ca o bandă care se strânge în jurul capului, este posibil să aveți o durere de cap cauzată de tensiunea musculaturii. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile.
  • Dacă simțiți o durere constantă în pomeți, frunte sau puntea nasului, care se agravează dacă vă aplecați înainte - și dacă aveți și congestie nazală, aveți o durere de cap sinusală.
  • Dacă durerile de cap apar regulat, în general la aceeași oră în fiecare zi și vă trezesc la aceeași oră în timpul nopții, aveți o cefalee grupată (cluster). Durerea durează puțin, în general 30 până la 90 de minute.
  • Dacă aveți febră mare și dureri severe, cu greață și gât înțepenit, este posibil să aveți meningită.