Main menu

header

946 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Pubertatea precoce (timpurie) este un fenomen crescând în rândul copiilor şi adolescenţilor. Simptomele presupun debutul pubertăţii înainte de vârsta considerată normală pentru apariţia anumitor trăsături fizice. Specialiștii punctează factorii de risc cunoscuți, pre- cum și modalitățile prin care copiii afectați pot avea o viață armonioasă.

Sedentarism, îngrăşare, dezvoltare pubertală avansată

Un studiu de dată recentă a dezvăluit faptul că pubertatea timpurie la fete a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, cercetătorii punând acest efect pe seama stilului de viață sedentar. Mai precis, experții de la Universitatea din Genova, care au realizat cercetarea, pun această extindere pe seama unor factori precum creșterea timpului petrecut în fața ecranelor și scăderea activității fizice, firească în perioada copilăriei. „Studiul nostru confirmă creșterea diagnosticelor de pubertate precoce în timpul pandemiei și identifică factori care contribuie la acest fenomen, cum ar fi obiceiurile alimentare greșite și lipsa exercițiilor fizice, precum și prea mult timp petrecut pe ecranele inteligente și somnul defectuos. Am constatat o creștere în greutate în rândul fetelor diagnosticate cu pubertate precoce, ceea ce este asociat cu dezvoltarea pubertală avansată”, punctează profesorul Mohamad Maghnie.

Stres, izolare socială, exces de dezinfectanți pentru mâini

Echipa de specialiști italieni a luat în calcul toate modificările generate de perioada de pandemie, de la expunerea excesivă la produsele chimice de curățare până la situația familială a eșantionului de tinere studiate. S-a remarcat astfel, pe de o parte, că fetele diagnosticate cu pubertate precoce aveau scoruri mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC), o medie crescută de utilizare a dispozitivelor electronice pe zi și, în proporție de 88,5%, fără vreun fel de activitate fizică. „Rolul stresului, izolarea socială, conflictele crescute între părinți, statutul economic precar și utilizarea crescută a dezinfectanților pentru mâini și suprafețe reprezintă alte ipoteze potențial interesante cu privire la motivele pentru care pubertatea timpurie crește la tineri”, adaugă Maghnie, citat de Journal of the Endocrine Society.

Multe dintre simptomele pubertăţii precoce pot fi tratate şi cei mici pot avea parte de o viaţă sănătoasă

Consultaţie, medicaţie, viaţă sănătoasă

Pubertatea precoce poate fi o situaţie stresantă pentru părinţi şi copii. Definirea, semnele şi simptomele, cauzele potenţiale, precum şi implicaţiile pe termen lung ale fenomenului sunt încă dificil de înţeles. În unele situaţii, anumite afecţiuni (infecţiile), tulburările hormonale, tumorile, anomaliile cerebrale sau leziunile pot provoca pubertatea timpurie. Deşi aceasta nu implică, de obicei, probleme medicale grave, poate provoca stres emoţional. Se recomandă un consult medical (medic pediatru sau endocrinolog), iar tratamentul include de obicei medicamente pentru a întârzia dezvoltarea ulterioară, precum și recomandări pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimentație corectă și mișcare suficientă.