Main menu

header

945 15 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă, ce afectează celulele colului uterin, porțiunea inferioară a uterului care se extinde în vagin. Acesta este, de regulă, cauzat de infecția cu virusul papiloma uman (HPV), cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. Totuși, majoritatea femeilor care au avut infecții cu HPV nu dezvoltă cancer de col uterin. Care sunt investigațiile medicale necesare pentru depistarea acestui tip de cancer aflați de la doctorul Ramona Ponea (medalion), medic șef Medicină de Laborator în cadrul rețelei medicale Sfânta Maria.

„În etapele avansate, pacientele pot experimenta sângerări vaginale anormale”

- Care sunt cauzele apariției cancerului de col uterin?

- Cancerul de col uterin apare, de obicei, din cauza infecției cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), care se transmit pe cale sexuală. Cu toate acestea, nu toate infecțiile cu HPV conduc la cancer de col uterin. O persoană cu o infecție cu HPV nu va dezvolta neapărat cancer de col uterin sau orice altă formă de cancer, întrucât în majoritatea cazurilor sistemul imunitar elimină infecția din organism în aproximativ doi ani, înainte ca virusul să cauzeze probleme de sănătate. Totuși, persistența infecției cu HPV, pentru mai mulți ani, poate să ducă la apariția cancerului de col uterin. Dintre cele 150-200 de tipuri de HPV cunoscute, 15 sunt clasificate ca fiind tipuri cu risc ridicat, trei ca fiind cu risc ridicat probabil și 11 cu risc scăzut. Factori precum fumatul, un sistem imunitar slăbit și anumite afecțiuni precanceroase ale colului uterin pot crește, însă, riscul dezvoltării acestui tip de cancer.

- Care sunt simptomele acestui tip de cancer?

- În stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate fi asimptomatic, motiv pentru care testarea de rutină este esențială. Cu toate acestea, în etapele avansate, femeile pot experimenta următoarele simptome: sângerări vaginale anormale (mai ales după actul sexual, între perioadele menstruale sau după menopauză), dureri pelviene ori în timpul actului sexual, pierdere în greutate neintenționată și oboseală inexplicabilă.

Colposcopia și biopsia, investigații suplimentare

945 15 2- În stadii timpurii, cum poate fi depistat?

- Cancerul de col uterin poate fi depistat în stadii timpurii prin intermediul testului Babeș Papanicolau. Acesta permite identificarea modificărilor celulare anormale, înainte ca ele să devină canceroase. Dacă se detectează astfel de modificări, pacienta va fi supusă unor investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia și biopsia, pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua extinderea bolii.

- Ce rol are medicina de laborator în diagnosticul și monitorizarea bolii?

- Analizele medicale joacă un rol crucial în diagnosticul și monitorizarea cancerului de col uterin. Spre exemplu, testul Papanicolau, biopsia și genotiparea HPV furnizează informații esențiale despre modificările celulare, gradul de malignitate, tipurile de tulpini HPV prezente și stadiul bolii. Aceste informații ajută medicii să stabilească un diagnostic precis, să evalueze riscul și să elaboreze planul de tratament adecvat.

„Genotiparea HPV identifică tulpinile specifice”

- Mai exact, ce presupun investigațiile necesare pentru diagnostic? Cum se efectuează acestea?

- Pentru diagnosticul cancerului de col uterin se efectuează mai multe analize și investigații. Acestea includ: testul Papanicolau (recoltarea unei mostre de celule cervicale, pentru a fi examinate la microscop, și depistarea modificărilor celulare anormale), colposcopia (examinarea colului uterin și a vaginului cu ajutorul unui colposcop, un instrument care permite medicului să observe detaliat zonele anormale), biopsia (recoltarea unei mici mostre de țesut de la nivelul colului uterin, pentru examinarea microscopică și confirmarea prezenței celulelor canceroase). De asemenea, genotiparea HPV este foarte importantă, adică acel test specializat ce identifică tulpinile specifice ale virusului HPV, prezente în colul uterin, oferind informații suplimentare despre riscul dezvoltării cancerului de col uterin.

- De câte tipuri pot fi neoplaziile la nivelul colului uterin?

- La nivelul colului uterin se dezvoltă predominant două tipuri de neoplazii: carcinomul scuamos (constituie circa 85% dintre toate cazurile) și adenocarcinomul (constituie circa 10%-15% dintre toate cazurile). Carcinomul scuamos se dezvoltă în celulele din exocervix cu aspect scuamos. Pe de altă parte, adenocarcinomul se dezvoltă din celulele glandulare, producătoare de mucus, din endocervix. Rar, se depistează cazuri de cancer de col uterin care au caracteristici mixte, atât de carcinoame cu celule scuamoase, cât și de adenocarcinoame. Acestea sunt denumite carcinoame adenoscuamoase sau carcinoame mixte.

„Tratamentul implică o abordare multidisciplinară” 

- Cum poate fi tratat cancerul de col uterin?

- Tratamentul cancerului de col uterin implică o abordare multidisciplinară. Practic, se apelează la o combinație de opțiuni: chirurgie (îndepărtarea chirurgicală a celulelor canceroase sau a colului uterin în întregime - histerectomie), radioterapie (utilizarea razelor X de înaltă energie, pentru a distruge celulele canceroase), chimioterapie (administrarea de medicamente anticanceroase prin injecție sau pe cale orală, pentru a distruge sau a încetini creșterea celulelor canceroase). Se va apela și la terapia țintită, adică la utilizarea medicamentelor specifice, care acționează asupra anumitor caracteristici moleculare ale celulelor canceroase.

- Ce noutăți de ultimă oră ne puteți împărtăși despre cancerul de col uterin?

- Noutățile în domeniul cancerului de col uterin includ progrese în dezvoltarea de vaccinuri împotriva HPV și utilizarea testelor de screening mai avansate. În plus, genotiparea HPV a devenit o modalitate importantă de a evalua riscul individual și de a determina necesitatea unor intervenții specifice. Așa cum am mai spus, aceasta facilitează identificarea tulpinilor specifice ale HPV care prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de col uterin, ceea ce permite monitorizarea mai atentă și personalizarea tratamentului.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin este esenţială efectuarea testului Papanicolau la intervale regulate după vârsta de 40 de ani

„În stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate fi asimptomatic, motiv pentru care testarea de rutină este esențială”

„Poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV“

- Ce sfaturi aveți în privința prevenirii cancerului de col uterin?

- Cel mai important sfat pentru prevenirea cancerului de col uterin este să urmați recomandările medicului și să efectuați testul Papanicolau la intervale regulate, după vârsta de 40 de ani. Așa cum am mai precizat, acesta este un test de screening, care detectează modificările celulare precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin. Vaccinarea împotriva HPV este, de asemenea, esențială pentru reducerea riscului de infectare cu tulpinile HPV asociate cu dezvoltarea cancerului. Vaccinarea anti-HPV protejează împotriva celor mai comune tulpini ale virusului și este recomandată atât pentru fete, cât și pentru băieți, înainte de debutul vieții sexuale. De asemenea, este important să discutați cu medicul despre posibilitatea efectuării genotipării HPV, pentru a evalua riscul individual și a lua măsurile preventive adecvate.