Main menu

header

944 12 2de Georgiana Mihalcea

Mai multe studii anterioare au subliniat importanța îngrijirii orale ca parte esențială în prevenirea demineralizării dinților, dar și a unor boli gastrointestinale ori respiratorii. Până acum nu a fost cercetată relația directă dintre periajul dinților și apariția unor afecțiuni sistemice, inclusiv bolile cardiovasculare (BCV). Un studiu recent efectuat de cercetătorii japonezi a dezvăluit rezultate uimitoare.

Mulți oameni nu-și spală dinții după masa de prânz

Persoanele incluse în acest studiu au fost internate la Spitalul Universitar Osaka din Japonia între aprilie 2013 și martie 2016 pentru examinare, intervenție chirurgicală sau tratament. Pacienții care au vizitat Unitatea de Stomatologie a spitalului pentru a solicita tratament stomatologic, îngrijire orală perioperatorie și screening pentru infecție au fost luați în considerare pentru analiză. Cei 1.675 de participanți la studiu au fost clasificați în patru grupuri. Grupul „DS” a raportat că se spală pe dinți de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara; grupul „S” - doar seara; grupul „D” - doar dimineața; și grupul „N” - a recunoscut că nu-și spală dinții niciodată. Numărul de participanți din fiecare grup a fost de 409, 751, 164 și, respectiv, 259. Grupurile „S” și „DS” au avut cel mai mare procent de persoane care au raportat că se spală pe dinți după masa de prânz, la 44,9% și, respectiv, 24%. Puțini participanți la studiu din grupurile „D” și „N” au declarat că se spală pe dinți după masa principală a zilei. Cercetătorii au evaluat vârsta, sexul, istoricul de fumat și rezultatele urmăririi fiecărui participant și au reușit să stabi- lească o legătură între problemele dentare și cele de inimă.

Cei internați pentru afecţiuni ale inimii aveau probleme dentare

În studiu au fost luate în considerare mai multe evenimente cardiovasculare, care au inclus spitalizarea legată de BCV pentru insuficiență cardiacă, aritmie, infarct miocardic, angină pectorală și boli valvulare și aortice care necesită intervenție chirurgicală. Grupurile „DS” și „S” au avut rate de supraviețuire semnificativ mai mari în comparație cu grupul „N”. În practica lor clinică, cercetătorii au întâlnit mulți oameni de vârstă mijlocie și seniori care nu se spală pe dinți seara. În interviuri, mulți dintre acești pacienți au menționat că au consumat alcool noaptea, ceea ce i-a determinat să devină prea obosiți și să nu se spele pe dinți.

Încărcătura bacteriană intraorală crește în timpul somnului

În fiecare grup de studiu, mai multe persoane au raportat că nu se spală pe dinți seara. Acest lucru se poate datora obiceiurilor învățate de la părinți în timpul copilăriei, stilului de viață și variațiilor regionale. Dezinteresul general pentru igiena dentară este un alt motiv pentru care oamenii nu se spală pe dinți seara și după prânz. S-a demonstrat că micul dejun și prânzul cresc riscul de depuneri intraorale care rămân în gură pe tot parcursul zilei și, ca urmare, cresc riscul apariției cariilor dentare și a altor boli parodontale și, din păcate, și a unor afecțiuni cardiace. Astfel, periajul numai dimineața după trezire este insuficient și presupune o igienă orală deficitară ce poate duce la apariția bolilor cardiovasculare. În plus, spălatul pe dinți înainte de culcare este esențial pentru a menține sănătatea orală bună, ceea ce susține ipoteza că încărcătura bacteriană intraorală crește în timpul somnului din cauza fluxului salivar redus.

Descoperirile studiului reiterează că, în timp ce periajul dinților înainte de micul dejun este necesar, spălatul pe dinți seara, înainte de a merge la culcare, este și mai important pentru a preveni bolile cardiovasculare