Main menu

header

944 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Corpul uman poate pierde capacitatea de a scăpa de căldura excesivă și nu mai funcționează optim atunci când tempe- raturile exterioare depășesc 40 de grade Celsius, arată rezultatele unei noi cercetări a specialiștilor de la Universitatea Roehampton, din Anglia.

Transpirație și vasodilatație

Zona termoneutră este o scală de temperaturi în care organismul nu trebuie să-și crească rata metabolică sau să producă mai multă energie pentru a-și menține temperatura centrală ideală, de 37 de grade Celsius. Studiile oamenilor de știință arată limitele corpului uman pe caniculă. Concret, limita inferioară a zonei este de 28 de grade Celsius. Sub aceasta, corpul consumă mai multă energie pentru a-și menține temperatura ideală. Una dintre modalitățile prin care face acest lucru este prin frisoane - grupurile musculare-cheie se contractă involuntar, pentru a produce căldură. La temperaturi mai ridicate, organismul folosește alte mecanisme pentru a se răci, cum ar fi transpirația și vasodilatația vaselor de sânge de la suprafața pielii, pentru a crește pierderea de căldură.

Pragul de suportabilitate

Un studiu recent a relevat faptul că limita superioară pe care o suportă organismul uman în bune condiții este în jur de 32 de grade Celsius, acesta fiind momentul în care oamenii încep să transpire. O altă cercetare a remarcat că rata metabolică începe să crească la o temperatură de 40 de grade Celsius. Aceste rezultate ar putea influența în viitor politicile privind condițiile de muncă, de sport, medicația și regulile călătoriilor internaționale. În același timp, cercetătorii de la Universitatea Roehampton au efectuat un al doilea set de experimente, pentru a investiga limita superioară a zonei termoneutre, stabilind-o în intervalul dintre 40 de grade Celsius și 50 de grade Celsius. 

Umiditatea accentuează presiunea

Cercetătorii au descoperit că rata metabolică a participanților la teste a crescut cu 35% atunci când au fost expuși la o temperatură de 40 de grade Celsius. Mai departe, experții au constatat faptul că organismul uman este capabil să disipeze căldura la această temperatură, dar nu și la 50 de grade Celsius. Rata metabolică de repaus a fost mai mare la umiditate sporită, chiar și la aceeași temperatură. „Umiditatea joacă un rol important în rata metabolică a organismului expus la caniculă”, punctează expertul american Mark Guido, de la Novant Health Forsyth Endocrine Consultants, din Carolina de Nord, comentând pe marginea rezultatelor studiului din Anglia.

„Principala concluzie este că stresul termic mărește rata metabolică în repaus, făcând organismul să muncească mai mult pentru a rămâne rece, în principal printr-o creștere semnificativă a ritmului cardiac. În condițiile încălzirii climei, acest lucru ar putea duce la o creștere a bolilor cardiovasculare“ Mark Guido, endocrinolog, Carolina de Nord

Când apa nu mai poate răci organismul…

Cercetătorii de la Universitatea Roehampton au înregistrat o serie întreagă de rezultate statistice care dau măsura efortului pe care organismul uman îl depune pe caniculă pentru a continua să funcționeze. Astfel, la 50 de grade Celsius, voluntarii au transpirat cu 74% mai mult și au experimentat o creștere cu 64% a ritmului cardiac în comparație cu valoarea inițială, înregistrând o sarcină miocardică sporită (inimile lor au avut nevoie de mai mult oxigen pentru a-și menține funcția), o rată a respirației mai mare cu 23%, iar cantitatea de aer inspirată și expirată pe minut a crescut cu 78%. Mai mult, de la această temperatură, apa potabilă nu mai poate răci organismul.