Main menu

header

943 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Când a devenit un proces normal al organismului vătămat un adevărat fagel și un inamic al omului contemporan este greu de estimat, dar o mulțime de suplimente, antrenamente și diete promit să combată hulita inflamație. Dar este aceasta obligatoriu și întotdeauna un lucru rău?

Parte vitală a răspunsului „de apărare”

Deși poate părea paradoxal dat fiind avansul tehnologic și locul unde a ajuns omenirea în evoluția sa, corpul uman nu a evoluat în același ritm - oamenii de azi nu se deosebesc prea mult, din perspectivă fizică, de strămoșii lor care vânau acoperiți cu piei de animale. În acest context și mai ales dat fiind faptul că omul modern aglomerează zahăr rafinat și grăsimi suprasaturate într-o dietă oricum mai bogată decât o poate suporta corpul, inflamația rămâne deopotrivă și unul dintre cele mai puțin înțelese subiecte din sănătate, și unul dintre cele mai dezbătute. O adevărată industrie - cărți, suplimente, geluri, ceaiuri, saune, camere de crioterapie etc. - oferă posibilitatea de a o elimina. Dar inflamația, la baza sa, este o parte vitală a răspunsului imunitar, de apărare, al organismului, un proces biologic complex, care are loc atunci când organismul detectează stimuli nocivi și care are ca scop protejarea corpului și demararea vindecării.

Prevenirea cu orice preţ poate avea efecte nedorite

943 12 2De la durerile generate de o gripă la migrene sau umflarea unui genunchi lovit, inflamația este răspunsul sistemului imunitar la orice eveniment traumatic din țesuturile corpului. Practic, aproape fiecare boală sau agresiune pe care le suportă organismul implică o anumită tulburare de inflamație. „Această reacție face parte din sistemul nostru de apărare și o avem cu toții, având loc în diferite grade și durată, în funcție de ceea ce a provocat-o. Este o problemă doar atunci când merge prost, de obicei printr-o reacție exagerată”, punctează Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College, din Londra. Așadar, potrivit specialiștilor, încercarea de a preveni inflamația cu orice preț ar putea avea efecte nedorite - practic, este o intervenție din afară asupra unui sistem natural al corpului - și încă unul de apărare.

Varianta cronică, urmare a stilului modern de viață

Inflamația are ca efect trimiterea de celule albe către locul vătămat. Dar asta trebuie să aibă un echilibru. Problemele cu inflamația apar atunci când organismul continuă să trimită celule albe din sânge asupra atacului în absența oricărei amenințări. Acest lucru perturbă funcțiile normale ale corpului și poate duce la atacarea țesuturilor și organelor sănătoase. Este vorba despre inflamație cronică și ar putea fi o problemă gravă, chiar dacă nu este imediat evidentă. „Ne dăm seama că inflamația cronică face parte din multe boli în care nu credeam că este implicată”, afirmă Spector. Mult mai discretă decât varianta acută, inflamația cronică încă nu este deslușită pe deplin. Dar cele mai periculoase și evidente tulburări autoimune apar atunci când sistemul imunitar țintește și atacă în mod greșit celulele organismului, crezând că sunt invadatori sau când apare un defect în sistemele care mediază de obicei inflamația acută. Inflamația cronică poate fi, de asemenea, rezultatul eșecului organismului de a face față problemelor reale - de la organisme infecțioase la substanțe chimice - iar aici se iau în considerare provocările secolului al XXI-lea, de la poluare la diete nesănătoase, care promovează niveluri de inflamație cronică ce nu existau nici măcar cu două generații înainte.

Sistemul imunitar, provocat permanent

Viața modernă s-a transformat semnificativ față de trecut. „Sistemul imunitar este declanșat în mod constant în acest nou mediu, ceea ce duce la inflamație cronică, care este legată de diferite tipuri de boli”, explică Shilpa Ravella, profesor asistent de medicină la Centrul Medical al Universității Columbia, din SUA. Multe probleme inflamatorii încep în intestin, unde există o cantitate imensă de bacterii, viruși, ciuperci și alte organisme care alcătuiesc microbiomul fiecărui om. Oamenii de știință încă dezvăluie complexitățile relației cu aceste microorganisme, dar este acceptat în lumea oamenilor de știință că una dintre interacțiunile-cheie dintre acestea și celulele imunitare implică „antrenarea” corpului pentru a distinge alimentele și germenii inofensivi de omologii toxici. Menținerea acestui echilibru este un proces care poate fi perturbat ușor în condițiile traiului contemporan. „Uneori, acest răspuns poate merge prost, genele și mediul lucrând împreună pentru a perturba echilibrul, creând alergii alimentare, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală sau alte probleme”, detaliază Ravella.

Dieta nesănătosă și perturbarea ritmului circadian cresc markerii inflamatori

Pentru majoritatea celor afectați de inflamație cronică, primul factor este dieta alcătuită din alimentele ultraprocesate. Definite de cercetători ca „gustări, băuturi, gata preparate și alte produse create în cea mai mare parte sau în întregime din substanțe extrase din alimente sau derivate din constituenți ai alimentelor” și adesea foarte gustoase, acestea formează o proporție substanțială din dieta occidentală. Alte elemente care pot genera inflamație cronică sunt stresul îndelungat, insomnia și perturbarea ritmului circadian, care, toate, cresc markerii inflamației, după cum au evidențiat studii clinice și pe animale de laborator. De asemenea, cercetări recente au evidențiat că poluarea aerului este asociată cu inflamația îndelungată. În acest context, demn de menționat este faptul că oamenii de știință nu recomandă pungile cu gheață atunci când intervine o umflare externă după o vătămare fizică și nici medicamentele antiinflamatoare când intervin dureri ale osteoartritei, de exemplu. Potrivit medicului Gabe Mirkin, „aplicarea de gheață pe țesutul rănit face ca vasele de sânge din apropierea rănii să se îngusteze și să oprească fluxul sangvin care aduce celulele inflamației și astfel întârzie vindecarea”.

Stresul, insomnia, aerul poluat, aglomerarea de zahăr şi grăsimi în organism, orice eveniment traumatic din exterior sunt toate cauze ale răspunsului imunitar al corpului, care este orice tip de inflamaţie

„Există dovezi științifice că exercițiile fizice pot reduce inflamația și răspunsurile la stres“ (Tim Spector, King’s College, Londra)

Echilibrul începe de la intestin

În condițiile în care experții nu recomandă combaterea cu orice preț a inflamației, care sunt soluțiile pentru a menține acest răspuns firesc al organismului în limitele sale normale, benefice? Specialiștii afirmă că există mai multe moduri de a face acest lucru, iar una dintre cele mai eficiente măsuri începe de la intestin. „Reduceți alimentele procesate și rafinate, limitând în același timp zaharurile adăugate și băuturile dulci. Consumați alimente întregi, minim procesate, care sunt bogate în nutrienți și includeți în dietă multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe - pește, carne de pasăre, fasole, leguminoase. Gătiți cu ierburi și condimente cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi turmericul, ghimbirul și usturoiul”, recomandă Sunni Patel, expert în wellness din Marea Britanie.