Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Somnul diurn creşte riscul de fibrilaţie atrială

Specialiștii de la Spitalul Universitar Juan Ramon Jimenez, din Spania, au studiat efectele somnului diurn asupra sănătății cardiovasculare și atrag atenția că rezultatele au arătat că persoanele care au obiceiul să doarmă chiar și 30 de minute ziua prezintă un risc crescut de a dezvolta bătăi neregulate ale inimii. În comparație cu somnul scurt în timpul zilei, voluntarii care au dormit timp de 30 de minute sau mai mult au înregistrat un risc aproape dublu de a dezvolta fibrilație atrială. Boala afectează peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume.

Educaţia îmbunătăţeşte cogniţia şi după 60 de ani

O cercetare care a cuprins mii de adulți care au frecventat liceul la începutul anilor 1960 a constatat că persoanele care au urmat forme de educație superioară au înregistrat o func- ționare cognitivă mai bună și cu 60 de ani mai târziu. „Studiul nostru stabilește o legătură între educația de înaltă calitate și o mai bună cunoaștere a vieții și sugerează că investițiile sporite în educație ar putea fi o strategie puternică de îmbunătățire a sănătății cognitive în rândul adulților în vârstă”, explică specialistul Jennifer Manly, de la Columbia University.

Creşterea animalelor cu antibiotice slăbeşte sistemul imunitar uman

Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în ferme, pentru creșterea animalelor de carne, a generat apariția bacteriilor rezistente la sistemul imunitar uman, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Oxford, care au realizat o cercetare în domeniu. Studiul a relevat faptul că produsul antimicrobian folosit timp de zeci de ani în fermele de porci și de pui a dus la apariția tulpinilor de E.coli care pot evita prima linie de apărare a sistemului imunitar uman. Descoperirile sunt considerate un semnal de alarmă cu privire la o nouă amenințare reprezentată de utilizarea excesivă a antibioticelor în ferme.

Munca în schimburi afectează fertilitatea feminină

Un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Strasbourg, avertizează că doar patru săptămâni de muncă în ture pot perturba ceasul biologic al femeilor și au un potențial impact negativ asupra fertilității acestora. Autorii cercetării spun că acest regim de lucru interferează cu ritmul circadian al corpului - schimbările fizice, mentale și comportamentale care urmează un ciclu de 24 de ore, ca răspuns la variațiile luminii. Acesta poate fi serios perturbat de expunerea necorespunzătoare la lumină, cum este cea de noapte.

Expunerea moderată la soare scade riscul de diabet de tip II

O echipă de specialiști de la Tufts Medical Center a descoperit că expunerea moderată la soare în perioadele calde și administrarea de suplimente cu vitamina D în sezonul rece poate reduce cu 15 procente riscul de a dezvolta diabet de tip II în cazul persoanelor cu glicemie mare, dar care încă nu au afecțiunea instalată. Noul studiu al experților americani a pus în evidență faptul că, în perioada de urmărire de trei ani a voluntarilor predispuși la boală, diabetul a debutat la mai puține persoane din grupul care a luat vitamina D, din oricare dintre surse.