Main menu

header

942 12 1de Georgiana Mihalcea

Schimbările de vreme afectează organismul și funcțiile acestuia. Pe măsură ce temperaturile extreme încetinesc funcțiile digestive generale, incidența mai multor afecțiuni digestive este în creștere. Acestea sunt: crampe de stomac și dureri abdominale, senzație de greață și vărsături, aciditate și arsuri la stomac, pierderea poftei de mâncare, balonare, constipație, diaree, diaree apoasă. Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn, prezintă un risc mai mare de a prezenta simptome severe, precum gastroenterita infecțioasă și sângerarea rectală.

Schimbările de dietă previn apariția simptomelor

Deoarece variațiile sezoniere și schimbările de temperatură sunt în afara controlului nostru, problemele gastrointestinale din timpul verii par aproape inevitabile. Dar nu este chiar așa! Modificări minore în dieta și stilul nostru de viață în lunile de vară pot ajuta la prevenirea acestor neplăceri. Iată mai josele mai eficiente metode:

Mese mai mici și frecvente

Schimbați-vă programul de alimentație odată cu debutul verii. Treceți la mese mai mici și mai dese. Reduceți dimensiunea porțiilor din tot ceea ce mâncați, dar luați cinci-șase mese, mai degrabă decât cele trei principale.

Mâncați încet și mestecați bine

Mâncați încet, mestecați corect și savurați gustul și aromele alimentelor pe care le consumați; toate ajută la digestie. Aceste practici dau stomacului suficient timp pentru a procesa alimentele primite. Deoarece sistemul digestiv este mai lent vara, să mâncați în tihnă ajută la evitarea problemelor digestive.

Depozitați alimentele în siguranță

Zilele călduroase de vară aduc temperaturi ideale pentru ca bacteriile și alți microbi să prospere. Depozitarea adecvată a alimentelor combate creșterea microbilor care sunt cauza principală a infecțiilor și problemelor digestive transmise de alimente.

Evitați alimentele acide și prăjite

Invariabil, toate problemele cu stomacul sunt legate de alimentele pe care le consumaţi. Ce mâncaţi și în ce cantitate declanșează reacții adverse. Alimentele acide precum ceaiul, cafeaua, roșiile etc. și alimentele prăjite copleșesc sistemul digestiv, ducând la greață, balonare și arsuri la stomac.

Beți apă

Hidratarea este cheia pentru a rămâne activi și sănătoși în timpul verii. Pe măsură ce temperaturile extreme drenează nutrienții esențiali din organism, este posibilă deshidratarea, constipația și greața. Consumați cel puțin trei litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea.

Faceți sport cu moderație

În timp ce activitatea fizică regulată este importantă chiar și în timpul verii, aveți grijă la durata și intensitatea antrenamentului. Nu vă antrenați mai mult de 45 de minute odată. Luați în considerare antrenamentele în aer liber doar în timpul dimineții devreme și seara târziu. În plus, așteptați cel puțin o jumătate de oră după exercițiu pentru a mânca ceva. Acest lucru permite circulației sangvine deviate către mușchi să revină în stomac, ajutând digestia corectă a alimentelor.

Alegeți alimente prietenoase cu stomacul

Există o listă de alimente prietenoase cu stomacul care ajută la menținerea digestiei ușoare și confortabile. Plante precum menta, mușețelul și ghimbirul sunt folosite pentru a calma problemele digestive ale stomacului, iar fructele precum banana, papaya și ananasul sunt extrem de utile pentru stomac în lunile fierbinți de vară.

Evitați băuturile zaharoase

În timp ce consumul de lichide este important pentru a rămâne hidratat, cel mai bine este să evitați băuturile dulci. Consumarea zaharurilor în exces este legată de balonare, gaze și agravarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase agravează, de asemenea, problemele digestive, iritând mucoasa stomacului.

Stați departe de mirosurile puternice

Chiar dacă sună ciudat, dar mirosurile puternice deranjează sistemul digestiv și pot declanșa greață și vărsături. Cel mai bine ar fi să încercați să evitați mirosurile care vă fac să vă simțiți rău.

Limitați utilizarea medicamentelor OTC

Antiacidele și blocanții acizilor ameliorează problemele de stomac. Dar consumul lor în exces poate înrăutăți lucrurile. Prin urmare, limitați aportul de astfel de medicamente pentru probleme de stomac în timpul verii. Alegeți cu grijă ce puneți în farfurie și evitați utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală.

Includeți probioticele în dieta zilnică

Probioticele sunt esențiale în această perioadă. Ele conțin bacterii prietenoase cu intestinul care susțin digestia și oferă o ameliorare eficientă a simptomelor problemelor stomacale. Iaurtul natural, cașul și alimentele fermentate sunt esențiale pentru vară.

Evitați alimentele pretăiate

Fructele care sunt tăiate și lăsate în aer liber sunt medii ușoare de reproducere a bacteriilor. Consumul de astfel de fructe poate declanșa probleme cu stomacul și poate duce, de asemenea, la intoxicații alimentare. Evitați astfel de produse și nu consumați alimente care sunt ținute descoperite și care par neigienice.

Din fericire, multe dintre episoadele digestive neplăcute cu care vă confruntați în zilele călduroase pot fi ținute sub control cu remedii naturale și anumite modificări ale stilului de viață

Când e timpul să mergeţi la medic?

Problemele digestive din timpul verii sunt de obicei, trecătoare. Episoadele de durere abdominală, diaree, constipație, balonare și alte probleme digestive pot fi frecvente, dar trec de la sine sau cu un minim de tratament. Sfaturile menționate mai sus vă vor ajuta să reduceți intensitatea și frecvența episoadelor. Dar, dacă simțiți astfel de simptome perpetue care nu par să scadă sau par să se agraveze, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că multe simptome ale tulburărilor gastrointestinale pot coincide cu simptomele precoce ale unei alte afecțiuni medicale subiacente. O evaluare completă devine astfel importantă. Consultați imediat un medic dacă aveți oricare dintre următoarele semne: febră mare, scaune sângeroase, semne de deshidratare, pierderea semnificativă a poftei de mâncare, diaree care durează mai mult de trei zile.

Remedii naturale

Deși simptomele problemelor digestive sunt deranjante și pot împiedica activitățile zilnice, ele nu sunt foarte greu de gestionat. Mai jos enumerăm câteva remedii naturale care vă vor ajuta să vă simțiți mai bine.

Oțetul de mere

Acest suc de mere fermentat este o modalitate excelentă de a echilibra pH-ul stomacului. Luați o cantitate mică (o lingură) cu oțet de mere diluat în apă pentru a scăpa de balonare, aciditate și gaze. Alternativ, utilizați oțet de mere ca sos pentru salată.

Frunzele de mentă

Frunzele de mentă sunt cu adevărat utile pentru a combate simptomele problemelor digestive de vară, în special greața și vărsăturile. Prezența mentolului și a antioxidanților din frunzele de mentă are un efect calmant asupra stomacului.

Lămâia

Lămâia este o modalitate excelentă de a reduce problemele stomacale, cum ar fi balonarea și gazele. Vă va face să vă simțiți mult mai bine în timpul verii. Sucul de lămâie ajută, de asemenea, la descompunerea alimentelor, susținând astfel o digestie mai rapidă.

Zerul

Zerul este o băutură lactată fermentată, care se obține în casă prin închegarea laptelui. Spre deosebire de acesta, nu are conținut de grăsime. Prin urmare, vă ajută să rămâneți în formă, activ și ușor pentru mai mult timp.

Chimenul

Chimenul este un superaliment în fiecare bucătărie, fiind un ingredient activ în multe feluri de mâncare. Multe neplăceri gastrointestinale vor fi ameliorate destul de rapid dacă amestecați o linguriță cu chimen într-un pahar cu apă caldă și o beți.